Nyheder

Ny EU lov på vej – heste indgår i den

SEGES Heste forklarer, at Dyresundhedsloven (EU lovgivning), som skulle træde i kraft pr. 1. april – begrundes i et ønske fra myndighederne om forbedret smitteopsporing og sporbarhed

Dyresundhedsloven (Animal Health Law)En ny EU lovgivning er på trapperne… eller faktisk er den ikke så ny endda: I 2016 så EU Forordning 2016/429 dagens lys. Forordningen kaldes Dyresundhedsloven eller Animal Health Law (AHL) og samler reglerne på dyresundhedsområdet for mange forskellige dyrearter.

Loven var planlagt til at træde i kraft 21. april 2021. Den overordnede forordning skulle dog suppleres med en lang række understøttende lovgivning og i skrivende stund er vi der, hvor denne endnu ikke er 100% på plads. Det betyder, at der ikke er noget, der træder i kraft 21. april 2021. Målet fra EU er lige nu ikrafttræden i løbet af sommeren, præcist ved vi endnu ikke.

Hvad ved vi så om den nye lovgivning?
I og med at der stadig er afventende områder i lovgivningen, er der også stadig ting, vi ikke ved, ligesom der ikke på alle områder er lukket for mulige revisioner. Det vil sige, at noget af det, vi ved, stadig skal tages med visse forbehold.

Det, vi godt ved, er dog dette: Der er i AHL tre overordnede krav til registrering af data vedrørende heste:
1) Steder med heste skal registreres (ved permanent ophold, dvs. > 30 dage)
2) Flytninger af heste skal registreres (ved flytninger, der omfatter permanent ophold).
3) De enkelte heste skal registreres med (dette krav er ikke nyt)
Endvidere er det overvejende sandsynligt, at den mulighed, hestefolk hidtil har haft for frivilligt at udelukke deres heste fra konsum frafalder samt fx ved udstedelse af duplikat- og erstatningspas – men altså ikke per 21. april 2021
Man kan holde sig opdateret på SEGES Heste, når der er nye forhold på plads på området. Se mere om loven på Fødevarestyrelsens hjemmeside HER
Dette opslag kan man læse på SEGES Heste Facebook, hvor de også svarer på spørgsmål. Se mere HER