Nyheder

Dannebrog til tops i Mannheim, igen! (opdateret)

Tina Ljumgstrøm Chabert Jensen har kun siddet på ryggen af Skovens Rosselli 15 gange, inden hun satsede alt, og er i denne weekend til internationalt stævne i Mannheim – målet er en landsholdsplads

– Det er helt vildt. Når man tænker på, at jeg bare har siddet på ham i 15 gange inden jeg tog afsted. Hvad kan det ikke blive til, fortæller Tina Ljumgstrøm Chabert Jensen fra det internationale paradressurstævne i Mannheim denne weekend. I parrets første internationale start sammen, er det blevet til hhv. en første og en andenplads med 74,345% og 74,286% dommerne var i dag lidt uenige om Tinas præstation på DV-hesten Skovens Rosselli e. Blue Hors Romanov. Hvor to dommere havde parret på hhv. 75 og 76% gav den sidste dommer hende 71%, og dermed blev de slået med lille margin af en finsk rytter.

Søndag formiddag gentog Tina og Skovens Rosselli sejren fra første konkurrencedag, da de i kür scorede 76,578% til en sikker sejr.

Ridning holder Tina igang
Tina rider i Grad I, den laveste grad for ryttere med det største handicap. Hun har sekundær progressiv­sclerose, den aggressive variant. Ridning og medicin kan holde Tina kørende, og især ridningen har betydet, hun ikke mister muskelmasse, men det kræver en indsats, og hun rider 6 gange om ugen.

Mistede Ælling til tarmslyng
Den først hest Tina blev sat op på, da hun var kommet i gang med ridningen via ridefysioterapien var Ælling. Sammen med ham har hun opnået sejre og placeringer nationalt og internationalt. Hun og Ælling var kvalificeret til PL i Tokyo, men pludselig blev Ælling syg.

– Han fik akut tarmslyng, fortæller Tina. Ælling har aldrig haft en sygedag, så det var et chok for Tina. Ælling overlevede ikke sygdommen. – Jeg blev rigtig ked af det, meget. Vi har udviklet os sammen, og jeg har redet ham i 6 år.

Det blev igen hendes fysioterapeut Helene Elisabeth Sloth, som kom til undsætning. Tina blev, som et forsøg, sat op på Skovens Rosselli, der er ejet af Helenes mand Frederik Kolmorgen. Og de to viste sig at passe sammen. Tina red en klasse for O-dommer Leif Törnblad til 73%, og så blev hun opfordret af landstræner Astrid Gemal til at melde til start ved det internationale stævne i Mannheim. – Det var noget af et sats, fortæller Tina fra Mannheim med smil i stemmen, og forståelig glæde over resultatet.

Tina Ljumgstrøm Chabert Jensen og Skovens Rosselli.

Fokus og drømme om PL
– PL i Tokyo er en drøm, det har det været længe, og det er det fortsat – nu med Rosselli, understreger Tina.
En ting er at ride derhjemme, noget andet er at komme til stævne i nye omgivelser, men Rosselli har vist sig at klare det med overskud. – Han er meget lydhør overfor mig. Jeg taler til ham hele tiden, for der kommer jo nogle ufrivillige bevægelser fra mig, og dem skal han lære at ignorere.
Det går godt, og Rosselli har også lært at stille sig ved rampen, som Tina skal bruge for at komme i sadlen. – Det er som om, han ved det hele – det skal vi nok klare sammen. Jeg har hurtig fået lavet en kür til søndag. Der er så mange faktorer, der spiller ind, men han har en god og taktfast skridt, og det giver mest. Han tager nogle store skridt, modsat Ælling, der gik med korte skridt. Det betyder faktisk, at jeg meget bedre kan svinge med ham, for jeg kan bedre følge ham, balancemæssigt.

Tina har blikket rettet mod PL
Først efter DM ved Equitour i Pinsen sammensætter landstræner Astrid Gemal holdet til Tokyo. Mens raskryttere mest fokuserer på hestens udvikling og uddannelse, har paradressurrytterne deres egen, fysiske begrænsninger, som de skal passe. For Tina kan der pludselig komme en forværring af sygdommen. – Det må bare vente, det kan det godt glemme, siger Tina afslutningsvis med fasthed i stemmen. Sygdom eller ej, målet er en landsholdsplads og en start for Danmark i Tokyo.
Start- og resultatlister