Film og Bøger

Dokumentar: Livet som jockey på godt og ondt

En diæt der grænser til sult, systematisk dehydrering og en sport der kan være livsfarlig. Livet som jockey er ingen dans på roser, og det fortæller irske Daryl Jacob ærligt om i en dokumentar lavet af Sporting Life.

I dokumentaren Daryl Jacob: Being a Jockey fra Sporting Life kan du komme helt tæt på en af Storbritanniens succesfulde jockeyer – nemlig irske Daryl Jacob (f. 1983), der har vundet nogle af de største løb i galopsporten – herunder The Grand National i 2012. Dokumentaren, der er set næsten 200.000 gange på Youtube, fortæller om Jacobs interesse for heste, hvordan han blev jockey ved lidt af et tilfælde og derefter opnåede stor succes i sporten.

Daryl Jacob fra dokumentaren: Daryl Jacobs: Being a Jockey. Sporting Life

Vægttab og venskab
Det at være jockey er et job og en passion, der har mange sider. En ting er jockeyens evige fokus på sin vægt, hvert kilo tæller, og der tages mange midler i brug for at holde sin idealvægt. En anden ting er den drøm, man konstant jagter – drømmen om den ene gode hest, den ene hest, der kan tage dig hele vejen til toppen. Med Jacobs egne ord – så jagter du bare din drøm, hver gang du rider et løb. Derfor er sejrene så vigtige og nedturene næsten knusende.

I dokumentaren fortæller Jacobs åbent om begge dele. Han fortæller også om det særlige forhold jockeyerne imellem, de er alle venner, der passer på hinanden, men de er også indædte konkurrenter. Det handler altid om at få den bedste hest – og om at komme først!

Daryl Jacob har været ude for flere alvorlige uheld i sporten. fra Daryl Jacob: Being a Jockey. Sporting Life

Med livet som indsats
Galopsporten og herunder steeplechase er en af verdens farligste sportsgrene – og måske en af de ældste ekstremsporte. Jacobs har som alle andre jockeyer, der har redet i flere år, haft sin andel af alvorlige skader. Med brækkede knogler og en smadret albue, er det utroligt, at han stadig sætter sig i sadlen gang på gang, velvidende om at det kan koste ham livet, som det kostede en hans bedste venner livet.

“Det første, du tænker, er, hvornår kan jeg komme tilbage i sadlen. Desto længere du er væk, desto større chance er der for, at dine heste bliver redet i løb af andre jockeyer,” forklarer Jacob helt nøgtern, og i dokumentaren ser man ham ride et løb, få timer efter han har været ude for et alvorligt styrt og må humpe fra banen.

Se hele dokumentaren her:

Se hele dokumentaren her