Nyheder

Brug af medicin – hvornår bliver det doping?

Under overskriften: Doping og anti-doping – brug af medicin til heste i sport: hvornår bliver det doping? satte Dansk Ride Forbunds veterinærkonsulent, dyrlæge Mette Uldahl fokus på emnet under konferencen ”Hestesporten frem mod 2030” arrangeret af Center for forskning i Familiedyrs Velfærd fra Københavns Universitetog afholdt på Aarhus Universitets forskningscenter i Foulum.

Doping sker ikke blot ved medicinering. Foto: Canva

Definitionen på doping er: ”at give stoffer til en atlet (dyr og mennesker) for at hæmme eller forbedre atletens præstation”.

Ved doping går man ind og modulerer nerve- og sansesystemet, det vil sige vi ændrer sanseindtryk fx ved at fjerne eller øge smerte. Grundlaget for at sende en hest til stævne er, at den er ”fit to compete” det vil sige hesten skal være klar til præstationen, der kræves. Den præstation vil være forskellig alt efter det, man forlanger af den.

Som udgangspunkt må man ikke smertestille en stævnehest, det står i DRF og FEIs reglement, smertestillende medicin er ikke tilladt, og der er en liste over forbudte stoffer. Man må gerne smertebehandle en hest udenfor stævndeltagelse (hvis de har fået en skade) i samarbejde med dyrlægen. Hesten må starte stævne igen, når medicinen er ude af kroppen.

Den ultimative smertestilling

Når man taler om smertebehandling, så er der en ultimativ smertestilling, det, der hedder nervesnitning. Her overskæres nervebanerne, så hesten ikke kan mærke den del af kroppen, der er kronisk skadet. Det kan gøres kemisk og kirurgisk.

Holdningen er, at det ikke er tilladt indenfor de forskellige europæiske hestesportsorganisationer. Både i loven om Hold af Heste og i Dansk Ride Forbunds reglement er der forbud mod nervesnitning i forhold til stævnestart, nationalt såvel som internationalt.

”Nervesnitning er den ultimative smertestillelse, det er potent, det er langvarigt, og det er doping. Udover det betyder det også, at hvis vi gerne vil have de gode ryttere, de ryttere, der kan uddanne holdbare heste, der har en lang karriere i sporten – til at vinde. Det kan ikke nytte noget, at de, som gør de modsatte, får en fordel ved, at man bare kan nervesnitte deres heste. Og så er de tilbage i sporten igen,” sagde Mette Uldahl i sit foredrag, og hun fortsatte med at understrege, at det både drejer sig om holdbarhed og fairness i sporten.

”Hesten er rytterens stille partner, den skal rides på dens egne præmisser. Den kan ikke sige; Nej tak, jeg vil ikke have Stesolid i dag,” sagde Mette Uldahl. Og hun satte fokus på forskellige emner som hut, ørepropper, briller med meget mere.

Se hele foredraget på Københavns Universitets hjemmeside

Læs flere artikler fra konferencen:
Hestesporten i fokus på temadag

Video: En inspirerende dag i hestens univers

EU guide for hestehold

Hvordan arbejdes der med etik og velfærd?

Hestevefærd i Dansk Islandsk hestesport – hvad er i fokus?

Samt i magasinet RidersNotebook: Dressursporten har hestevelfærd i fokus – tegn abonnement HER