Historie & Kunst

Heste i kunsten: Rytterstatue af Absalon

Kommer du forbi Højbro Plads i København, kan du ikke undgå at se den imponerende rytterstatue af ærkebiskop Absalon. Biskoppen, der i mange år har været anset som Københavns grundlægger, sidder højt på en stejlende hest med blikket rettet mod Slotsholmen.

Rytterstatue af Absalon, udsnit. Foto: Canva

Rytterstatuen af Absalon blev indviet i 1901 (700-året for Absalons død) på den centrale Højbro Plads i København. Her skuer ærkebiskop Absalon over mod Slotsholmen (Christiansborg Slot), hvor han selv grundlagde Absalons borg i sin tid. Statuen blev udført af billedhugger Vilhelm Bissen og viser byens grundlægger på en stejlende hest.

Absalon er skildret som kriger i hjelm og ringbrynje og med stridsøksen i hånden. Hans meget naturtro træk menes at være taget fra ligstenen på hans sarkofag i Sorø.

Ærkebiskop og kriger

Hesten er perfekt afbalanceret, og den bærer sin vægt på bagbenene og løfter forben og skuldre fra jorden – som om den samler kræfter i den stærke bagpart, inden den sætter af. Rytteren sidder let i sadlen, rank i ryggen og med kun en hånd på tøjlen. Absalon er altså gengivet som en dygtig rytter og en atletisk figur, der både har overblik og kontrol – og som er klar til at kæmpe for det, der er vigtigt for ham.

Han er nemlig kendt for at have deltaget i væbnet kamp både på korstog og som forsvarer af København. Eksempelvis i 1171, hvor sørøvere angreb byen. Her erobrede Absalon og hans mænd sørøvernes skib, og de blev efterfølgende halshugget, og deres hoveder sat på stager på borgens mure til skræk og advarsel.

Rytterstatuen på Højbro Plads. Foto: Canva

Danmarks trofaste søn

Statuens sokkel er udført af arkitekt Martin Nyrop, som også formulerede indskriften:

“Han var modig, snild og fremsynet – en ynder af lærdom – med ren vilje Danmarks trofaste søn”.

Den røde teglstenssokkel er dekoreret med vikingeslyng og svømmende sild, hvilket er en hentydning til Øresunds skjulte rigdom og indtægtskilde. Desuden ses et våbenskjold med rosenkors og to himmelnøgler på kors, en henvisning til Absalons mere fredelige virke som Roskildebisp.

Læs også: Margrete 1. til hest i Roskilde

Hvem var Absalon

Absalon (1128 – 1201) kom fra en stormands-familie og var dansk biskop, ærkebiskop og statsmand. Han var biskop i Roskilde fra 1158 til 1192 og ærkebiskop i Lund fra 1178 til sin død. Han var landets vigtigste politiker og kirkefader i anden halvdel af 1100-tallet, og han var kong Valdemar 1. den Stores nærmeste rådgiver. Han var en vigtig personlighed i Danmarks territoriale udvidelse i Østersøen, europæiseringen i det tætte forhold til Vatikanet og i at reformere forholdet mellem kirken og offentligheden.

Om kunstneren

Christian Gottlieb Vilhelm Bissen (5. august 1836– 20. april 1913) var dansk billedhugger og søn af billedhuggeren Herman Wilhelm Bissen. Vilhelm Bissen er også manden bag Storkespringvandet på Amagertorv i København, opstillet 1894.

Kilder: Wikipedia og Natmus.dk