Nyheder

Skiftede hest og vandt World Cup finalen

Longines FEI World Cup finalen i springning over to runder blev særdeles spændende. USAs McLain Ward tabte det hele, og Martin Fuchs byttede hest, igen og sejrede.

Martin Fuchs (SUI) og Chaplin sejrede i Longines FEI Jumping World Cup™ Final, Leipzig 2022. Copyright ©FEI/Richard Juilliart

“Jeg har det fantastisk,” sagde Martin Fuchs fra Schweiz til FEI-TV efter sejren i Longines FEI World Cup finalen i Leipzig. To nervepirrende finalerunder, hvor tiden havde stor indflydelse på resultatet skulle der til, førend vinderen var fundet. Martin Fuchs, der vandt EM i 2019, sejrede i den første runde torsdag. I tidsspringningen var han og Chaplin e. Verdi TN/Concorde hurtigst af alle. Fuchs valgte så at bytte hest, og startede fredagens anden runde på The Sinner, med et nedslag til følge. Det betød, han kom til finalen på en delt 3. plads med 5 fejl. Noget måtte gøres, og Fuchs byttede igen hest, Chaplin leverede varen – 2 fejlfrie finaleridt indenfor tiden.

McLain Ward (USA) havde World Cup finalen i sin hule hånd, men nedslag i den afgørende runde på Contagious kostede sejren. Copyright ©FEI/Richard Juilliart


“Chaplin er en helt ubegribelig fighter, jeg er så glad for at have en hest som ham,” fortalte Martin Fuchs. Med 5 fejl måtte han afvente den hidtil førende rytter McLain Ward fra USA ride på banen som klassens sidste rytter. 4 fejl var han noteret for på Contagious. Inden den afgørende runde, udtalte McLain Ward, at den største udfordring i fianlerunden, var ham selv. Og det kom måske til at holde stik?
Martin Fuchs blev nr. 2 i World Cup finalen i 2019 (da den blev afviklet sidste gang). “Jeg tænkte, det ville jeg nok blive igen, da McLain Ward var efter mig,” sagde Martin, men det var altså ikke tilfældet. Den amerikanske rytter lavede to nedslag og tidsfejl, hvilket sendte ham ned på 7. pladsen.

Læs også: 7 ryttere i omspringning om topkampen i World Cup

Jack Whitaker (GBR) og Equine America Valmy de la Lande. Copyright ©FEI/Richard Juilliart

Kun een rytter klarede World Cup finalen fejlfrit

Hollands Harrie Smolders kom til finalerunderne på en andenplads, med hhv. 0 og 4 fejl beholdt han den placering med Monaco e. Cassini II, hvilket han ikke var sådan helt tilfreds med. Han fik 8 fejl ialt, samme antal som svenske Jens Friedricson på 3. pladsen. Jens lå før finalen på en delt 9. plads, men 2 fejlfrie finaleridt på Markan Cosmopolit e. Calido I gav ham et betydeligt avancement.

Harrie Smolders (NED) og Monaco sluttede på andenpladsen. Copyright ©FEI/Richard Juilliart

De to unge ryttere fra Storbritannien besatte de følgende pladser. Harry Charles, 23 år kom til finalen på en delt 3. plads. Et fejlfrit ridt i første finalrunde holdt ham inde i topkampen, men i den afgørende finalerunde kostede indspringet i den store trekombination ham en topplacering med Romeo.

Harry Charles (GBR) og Romeo 88 Copyright ©FEI/Richard Juilliart

21-årige Jack Whitaker og Equine America Valmy de la Lande var fejlfri i både første og anden afdeling af World Cup finalen. I den første af de to finalerunder fik han en tidsfejl, men sluttede den afgørende runde fejlfri. Han var den eneste, som formåede at ride fejlfrit på forhindringerne gennem hele finalen. Tidsfejlen tog han helt på sin kappe. “Tidsfejl er aldrig hestens fejl, det er rytterens,” som han sagde. På trods af de flotte 0-runder, kunne han ikke sikre en absolut topplacering, da han var for langsom i tidsspringningen den første dag.

Bedste tyske rytter blev David Will, der med to fejlfrie finaleridt sejrede i selve finaleklassen, men i den samlede stilling sluttede han og CVier på 6. pladsen.

Se resultatet af World Cup finalen HER

Se resultatet af de to finalerunder HER