Nyheder

Hvor er der størst risiko for fejl på springbanen?

Forskere har set på, hvor de mest almindelige fejl opstår på en springbane – og det er ikke tilfældigt.

Springryttere har størst sandsynlighed for at få fejl på lodrette forhindringer i konkurrencer. Foto: Canva

En undersøgelse har afsløret, at fejl på springbanen ikke er tilfældigt fordelt, men forekommer hyppigere ved visse typer spring og alt efter deres placering på banen. Forskerne analyserede data fra 144 ryttere og 222 heste i elite springkonkurrencer i hoved- og omspringning på forhindringshøjder fra 1.40 til 1.60 m.

Rytterne sprang i alt 9.114 spring over 320 forhindringer, inklusive oxere, oxere over vand, tribblebarre, lodrette, lodrette med vand og mur. Den samlede fejlprocent, som omfattede en nedrivning eller stop, var 7,85 procent. Resultaterne af undersøgelsen viser, at fejl i første runde (hovedrunden) og omspringningen ved elitespringkonkurrencer ikke blev tilfældigt fordelt. De blev drevet af forskellige faktorer i hver af de to runder. Faktorer af generel indflydelse var rytterens erfaring, og om springet var en enkelt forhindring eller en del af en kombination. I begge, første runde såvel som omspringning, blev der fundet flere fejl på springene i kombinationer end på enkeltforhindringer, især på indspringet i kombinationen. Forhindringstypen var kun relevant i første runde. Den højeste sandsynlighed for en fejl blev fundet på lodrette forhindringer med plastvandgrav, mens den laveste blev fundet på tribbelbarre eller mur.

Ryttere, der havde haft flere starter i forudgående konkurrencer, opnåede en lavere fejlprocent.

“Rytternes erfaring er forbundet med en bedre vurdering af banen og lettere tilpasning til forskellige konkurrencebaner, samt med en bedre, afbalanceret position over springet sammenlignet med de mindre erfarne ryttere,” sagde forskerne.

Lodretten er den store synder

Et afgørende spørgsmål blandt trænere og ryttere har været, hvilken type forhindring er den sværeste for heste? ”Lodrette forhindringer ser generelt ud til at være de mest udsatte for nedslag i vores undersøgelse. Det blev klarlagt, at det højeste antal nedslag kom på lodrette forhindringer. De flest stop kom på muren, men også de færreste fejl. Muren kan tiltrække hestens opmærksomhed og/eller gøre vurderingen af springet lettere hos veltrænede topheste, mens mindre erfarne heste kan frygte og nægte at springe dem,” udtaler forskerne.

Læs hele studiet HER