Nyheder

Sezuan – en af verdens tophingste – er nu vallak

Han har været verdensmester tre gange – han er udnævnt til Årets Hingst i Dansk Varmblod, danskopdrættede Sezuan er verdenskendt for egne meritter, og for sine fremragende afkom. Hingsten er nu kastreret, og skal formodentlig fremadrettet rides af sin ejer Arlette Jasper-Kohl.

Sezuan blev i en periode redet af svenske Patrik Kittel, men er tilbage i sin boks på Gestüt Peterhof. Foto: http://www.gestuet-peterhof.de/

Rygtebørsen har længe rumlet med spekulationer om, at den danske hingst Sezuan e. Blue Hors Zack/Blue Hors Don Schufro (opdr. Linette Jæger) skulle være blevet kastreret. ZüchterForum, et tysk medie, har nu fået bekræftet fra Gestüt Peterhof (hingstens ejer) at den verdensberømte avlshingst er vallak.

Sezuan har samlet på rekorder i sit liv. 10 gange fik han karakteren 10 ved sin 35-dages test i Dansk Varmblod. Han blev fløjhingst ved kåringen i 2013, og i 2020 blev han udnævnt til Årets Hingst i forbundet. På konkurrencebanerne er de tre gange guld ved UVM som 5-, 6- og 7-års under tyske Dorothee Schneider, som især er frisk i erindring. 10-taller for perspektiv under UVM lovede godt for hingstens videre karriere i sporten, og international debut på lille turs niveau gav næring til de drømme. Desværre kom den 13-årige sorte hingst aldrig til at slå igennem på dressurens højeste niveau.

Hvor han så slog sit navn fast, var i bedækningsboksen, som far til en perlerække kårede hingste og hopper i adskillige af de førende avlsforbund i Europa samt et stort antal rideheste.

28 sønner har opnået kåring i Tyskland alene. Herhjemme har 11 sønner efter ham fået adgang til afprøvning, og et par af de mest prominente: Janeiro Platinum og So Perfect bærer deres berømte fars gener videre i dressuravlen.

Som ZüchterForum skriver: ”Ejeren, Arlette Jasper-Kohl, ville så selv ride på ham. Maskulinitet kom nok i vejen.”