Skip to main content

Karina Leichle har mistet en hest i Valencia

Det mest alvorlige udbrud af Herpresvirus 1 i Europa i årtier, sådan betegner FEI situationen i Valensia, Spanien, hvor fire heste nu er døde af den frygtede virus. En af dem er ejet af den danske springrytter Karina Leichle, som har endnu tre heste stående på klinik
| admin

Situationen på springstadion i Valencia udvikler sig time for time. I dag melder FEI at det officielle dødstal er 4, og en af dem er danskejet af familien Truelsen, fortæller Elitechef Kimi Nielsen, som følger situationen i Europa tæt. Der er 12 danskejede heste tilbage på stævnepladsen, hvor Familien Truelsen nu sidder fast på ubestemt tid med deres heste. 18 danskejede heste kom ud fra stævnepladsen, inden den lukkede ned, og de er nu i karantæne.

Det værste mange har set i deres liv
Karina Leichle fortæller fra stævnepladsen i Valencia, at familien mistede en hest i går, og at tre står på klinik med symptomer, mens fem er i sygestalden.

– Jeg kan ikke formulere, hvor dårligt det går, indleder Karina fra stalden, hvor hun tilbringer alle sine vågne timer. Valencia dyrehospital har lavet en klinik udelukkende for heste, der er ramt af Herpesvirus, og af de 12 heste, som familien havde med til stævnet, er kun tre endnu raske, feber og symptomfrie

– Der er ikke noget lys for enden af tunnelen. Der løber dyrlæger rundt overalt, og når man ser dem løbe, ved man, der dør en hest. Karina fortæller videre, at det er et sygdomsforløb, som er meget vanskeligt at forudsige.

– Det sekund, det rammer hjernen, går de bare ned, pludselig falder de sammen. Karina fortæller, at den måde deres hest døde på, var så uhyggeligt, at det er det værste de selv og mange andre på stævnepladsen har set i deres liv.

Familien har været ude for at købe seler, som de har lavet interimistiske ophæng til hestene af.

– Hvis vi kommer hjem med nogle af vores heste inden det er juni måned, så er det gået godt. Vi hænger i stalden konstant, hjælper hvor man kan. Alle hjælper alle, og der er ikke noget at gøre, og der er ikke noget, nogen kan gøre for os. Vi må bare holde sammen, være stærke og støtte hinanden. Vi kan ikke sove, og når jeg sover, drømmer jeg om karantænestald og sygdom, fortæller Karina.

Sygdommen spredes over Europa
– Vi har kontakt til alle ryttere, der er kommet hjem eller er på vej hjem fra stævner i udlandet, fortæller Kimi Nielsen. Heste fra stævnepladsen i Valencia er fordelt ud over Europa, og nu melder Frankrig, Tyskland og Belgien om udbrud af den frygtede sygdom. Og forlydender vil vide, at også svenske heste er ramt.

FEI arbejde på højtryk for at danne sig et overblik over situationen, og dyrlæger fra Frankrig og Tyskland er i weekenden rejst til Valencia for hjælpe med til behandlingen af de mange syge heste. I alt 21 dyrlæger er i beredskab på stævnepladsen, hvor 84 heste viser kliniske tegn på sygdommen og 11 er under behandling på nærliggende veterinærklinikker.

– De heste, som kommer hjem fra stævner i udlandet, skal nu i 28 dages karantæne, fortæller Kimi Nielsen, der er tale om en særdeles aggressiv variant af Herpesvirus 1, der sammenlignes med et udbrud i USA for år tilbage, og her fandt man ud af, at inkubationstiden er 21-25 dage.

– Vi kommer til at gå med livrem og seler for at sikre, vi ikke skal lukke stævnerne ned herhjemme over sommeren. Og vi fraråder rytterne at tage af sted til stævnerne i udlandet, da der ikke er kontrol på smittespredningen.

Behandlingen af hestene smittet med Herpesvirus I er den samme, som bruges til patienter med COVID-19, og det betyder, at det er meget vanskeligt at få medicin nok til behandlingen af hestene, fortæller Kimi Nielsen.

Ikke til World Cup for enhver pris
Der er tre potentielle OL-ryttere, som er tilmeldt World Cup-stævnet i s-’Hertogenbosh, Holland fra den 8. – 11. marts. Det er Carina Cassøe Krüth, Cathrine Dufour og Andreas Helgrand. Stævnet er vigtigt i forhold til OL-kvalifikation, men ikke mere vigtigt, end hestenes sundhed kommer først.

– Vi vil ikke løbe den mindste risiko, understreger Elitechefen. Derfor er det uvist, hvorvidt rytterne kommer afsted. Det afhænger af, om FEI får et overblik over smittespredningen. De danske heste er vaccinerede, men vaccinationen er ikke en 100% garanti mod sygdommen.

Man kan læse den seneste opdatering fra FEI HER