Skip to main content

Ny skandale med hestekød

Europol har foretaget 41 anholdelser for salg af potentielt farligt hestekød under en operation i Spanien, som førte til beslaglæggelse af mere end et halvt ton hestekød, der er uegnet til konsum.
| admin

Operationen, der fandt sted i starten af december, er sket i fællesskab mellem Europol og den spanske civilgarde (Guardia Civil). Operationen var rettet mod ulovligt salg af hestekød, der var uegnet til konsum. Det kriminelle netværk involveret i dette ulovlige salg er forbundet med en række forbrydelser, herunder fødevaresvindel, hvidvaskning af penge og dokumentsvindel. Det usporbare kød blev solgt på det spanske, men også belgiske, tyske og italienske marked.

Efterforskningen afslørede et stort kriminelt netværk, som ændrede sporbarheden af hestekød ved at forfalske overførsels- og identifikationsdokumenter. Under de operationelle aktiviteter arresterede de nationale myndigheder 35 personer, herunder lederne af netværket, mens de var rettet mod 6 virksomheder med tilknytning til den kriminelle organisation. Under razziaerne i Spanien beslaglagde myndighederne et halvt ton hestekød, der var uegnet til konsum.

Video fra operationen:

Dyremishandling genererer millioner i ulovlig fortjeneste

De mistænkte erhvervede heste fra hele Spanien gratis eller ved at betale op til 100 euro pr. dyr. På grund af flere faktorer var disse dyr ikke bestemt til fødevaremarkedet, og den potentielle ulovlige fortjeneste var betydelig. Da lederen af det kriminelle netværk havde erhvervet nok husdyr til at aktivere den ulovlige ordning, oprettede de en komplet dyreudnyttelsesfacilitet i 2019 og begyndte at eksportere kødet til andre europæiske markeder. Spanske betjente raidede de hemmelige faciliteter og fandt 80 heste, som var blevet mishandlet og led af forskellige ubehandlede sygdomme på grund af manglen på veterinærkontrol.

Denne manglende overvågning udgjorde en betydelig risiko for udviklingen af zoonotiske sygdomme, der kan overføres til mennesker. Desuden manglede hestene både mad og vand samt var udsat for permanent stress under transport og på opsamlingsstedet. En enkelt ulovlig forsendelse genererede 35.000 euro til transportørerne, som samlet set havde en anslået omsætning på 4,5 millioner euro. Det kriminelle netværk forvandlede heste til en værdi af 100 EUR hver, til et ulovligt overskud på omkring 1,5 mio. EUR.