Skip to main content

Verdens største rytterstatue kan ses i Mongoliet

Rytterstatuen af Djengis Khan er 40 meter høj og består af 250 tons rustfrit stål.
| admin

I 2008 blev verdens største rytterstatue rejst i Mongoliet. Statuen forestiller den berømte feltherre, Djengis Khan, til hest, og det er i den grad et kunstværk ud over det ekstraordinære. For Djengis Khan på sin hest er et kæmpe monument, der rejser sig på de mongolske sletter med naturens barske ensomhed som kulisse for den legendariske leder og rytter.

Rytterstatuen er placeret i blæsende Tsonjin Boldog, 54 km. fra Ulaanbaatar, Mongoliets hovedstad, hvor legenderne fortæller, at den mægtige kriger fandt en gylden pisk, og målrettet og uforsonlig skuer Djengis Khan symbolsk mod øst, hvor han blev født for mere end 800 år siden

250 tons rustfrit stål glimter i sollyset

Statuen er 40 meter høj og bygget af 250 tons rustfrit strål. Den er hævet fra jorden af et rundt bygningsværk der i dag er et arkæologisk museum. Det er muligt at komme op i hesten og nyde den fantastiske udsigt over stepperne og få et overblik af det store mindekompleks i sin helhed.

Statuen blev designet af kunstner D. Erdenebileg og arkitekt J. Enkhjargal, og efter sigende skulle hele monumentet have kostet 4,1 mio. dollars (knap 26 mio. danske kr.)

Det er muligt at gå ud på hestens hals og nyde udsigten. Foto: Canva

Hestene banede vejen for succes

Det er selvfølgelig ikke en tilfældighed at Djengis Khan er afbilledet til hest! Da han i 1206 blev udråbt til hersker for de forenede mongolske stammer, drog han ud på togt og erobrede store dele af Asien og Europa.

Hemmeligheden bag de mongolske erobringer var hesten. Hver rytter red en hest og trak to heste efter sig, rytteren skiftede mellem hestene, for at de aldrig skulle være trætte. De mongolske ryttere havde også en effektiv postombæring der blev kaldt Urton-systemet: for hver 30-40 km var der en ny hestestation, hvor de fik nye friske heste. Det gjorde, at den samme rytter kunne fortsætte på nye heste hele tiden.

Et særligt hestefolk

I dag har hestene stadig stor betydning for de mongolske ryttere, der lever som nomader i den barske natur, og det mongolske hestehold er meget anderledes end mange andre steder i verden. Hyrderne holder deres heste i semi-vilde flokke, så de for det meste af tiden kan klare sig selv – og bliver hærdet til at klare de barske forhold som den ekstremt kolde vinter og sultne rovdyr.

Livet med hestene i Mongoliet kan du blive meget klogere på i en serie med skuespillerinden Julia Roberts –  eller den prisvindende dokumentar om hestetyve i Mongoliet.

Om Djengis Khan
Djengis Khan (Chinggis Khaan – født mellem 1162 og 1167, død 18. august 1227) var en mongolsk khan og militær leder, der forenede de mongolske stammer og etablerede det mongolske kejserdømme. Han skabte det ved at erobre størstedelen af de eurasiske steppeområder som Kina, Rusland, Persien og store dele af Mellemøsten. Selv det østlige Europa kom under mongolernes herredømme. Han var bedstefader til Kublai Khan, der var den første kejser af Yuan-dynastiet i Kina.
Kilde: Wikipedia