Skip to main content

Anna Zibrandtsens Detroit opereret for kolik

Et alvorligt tilfælde af kolik betyder, at Anna Zibrandtsen og Detroit har trukket sig fra weekendens DM. Anna fortæller her, hvordan hendes mangeårige kammerat har det.
| admin

Tirsdag aften blev de fleste heste-ejers værste mareridt til virkelighed for Anna Zibrandtsen. Hendes sorte dressurhest Detroit, som hun har redet siden 2012, viste tegn på smerter i maven.
Alle kræfter blev resolut sat ind på at få ham frisk igen.

”Detroit er tidligere, inden vi købte ham, blevet opereret for kolik. Han har altid haft en lille smule tendens til at have ondt i maven, men vi har fra begyndelsen haft fuld fokus på det. Hele teamet har været meget opmærksomme på det. Vi sørger for, at Detroit har flere muligheder få at tilgå vand.

Han får også ekstra lunkent vand tilført om vinteren, så vi er sikre på, at vandet har en temperatur, han vil drikke, han får hø ad libitum, får specielt foder, og så er vi ude at gå ture med ham flere gange om dagen. Vi føler, vi har gjort alt, hvad vi kunne, da vi vidste, han sandsynligvis havde højere risiko for at udvikle kolik.”

Indlagt

Alligevel udviste Detroit altså tegn på kolik tirsdag aften.

”Jeg havde redet ham tidligere på dagen, hvor han var flyvende. Jeg følte, virkelig vi var på et niveau, hvor vi endelig havde overskud på GP-niveau. Vi kunne lege med detaljerne, som har løftet vores niveau yderligere. Jeg glædede mig ekstremt til DM, og vi skulle endelig rigtig i gang med sæsonen.

Da han begyndte at få ondt i maven om aftenen, tilkaldte vi dyrlægen, som var der af flere omgange. Vi håbede på, vi kunne tage det i opløbet, da han ikke viste tydeligere tegn end ellers,” forklarer den 27-årige tidligere EM-deltager.

”Der var desværre ingen forbedring, så vi indlagde ham. Da han blev indlagt, stod det rimelig hurtigt klart, at han skulle opereres – ellers ville han ikke overleve. De åbnede ham, og han skulle have fjernet en meter af tyndtarmen. Vores forhåbning var ellers, at vi kunne undgå at fjerne noget, da genoptræningen derefter tager endnu længere tid og er mere omfattende.”

Heldigvis klarede den 16-årige hest operationen:

”De tre døgn, der følger efter operationen, er meget kritiske, for der skal tarmen fungere igen. Men tarmen er begyndt at komme i gang igen, og alt er som det skal være, 7-9-13!
Nu krydser vi alt, hvad vi kan for, at alt forløber uden problemer. Hvor vi dermed kan se frem til et halvt års forløb med recovery og optræning før, vi er tilbage i form. Jeg må desværre ikke komme på besøg på grund af Covid-19. Det er meget hårdt ikke at kunne være der for ham.”

Sort uheld

Anna Zibrandtsen og teamet på Bregnerødgård føler, de har gjort alt, hvad de kunne for, at Detroit ikke skulle rammes af kolik. Derfor håbede hun, at dyrlægen kunne komme med opklarende forklaring efter operationen.

”I uheldige tilfælde kan tarmen blive skubbet ud af et ”hul”, som alle heste er skabt med og dermed skabe en blokade – og det er dét, som er sket. Det virker som om, det er rent uheld. Men vi vil selvfølgelig have en second opinion mere, hvis han overlever, for vi ønsker altid at optimere managementet til det bedst mulige.

Dyrlægen sagde, at det er ikke relateret til den tidligere operation, så det virker som ren og skær bad luck! Jeg tror, det er mange heste-ejeres værste frygt – man prøver jo altid at gøre alt i sin magt for, at vores kære heste bare skal have det godt.”

Se med fra Equitour Denmark den 21.-23. maj 2021 med DM i dressur og paradressur.
Vi streamer alle tre dage – fra begge baner.