DIF stærkt bekymret over placering af nye naturnationalparker
Danmark kan se frem til i alt 15 nye naturnationalparker fordelt over hele landet.
Det står klart, efter regeringen torsdag morgen på bagkant af talrige debatter og drøftelser offentliggjorde placeringen af 10 kommende naturnationalparker i Danmark, efter de første fem blev udpeget sidste år.
DIF anerkender og støtter ønsket om øget biodiversitet i Danmark. Mange af DIF’s medlemmer anvender hver dag naturen, fordi de elsker naturoplevelserne.
Derfor har vi frem mod dagens offentliggørelse arbejdet konstruktivt for at præsentere konkrete anbefalinger til placeringer, der kan sikre øget biodiversitet med mindst mulig begrænsning af et mangfoldigt og varieret friluftsliv.
Desto større er forundringen og bekymringen over flere af de netop offentliggjorte placeringer af Danmarks kommende naturnationalparker. Det gælder for eksempel Teglstrup Hegn & Hellebæk Kohave og i særdeleshed Bidstrupskovene. Sidstnævnte er en af landets mest velbesøgte og mest rekreativt benyttede skove i Danmark og det eneste offentlige skovareal på Midtsjælland med anslået 315.000 idrætsaktive årlige brugere fra befolkningstætte byer som Køge, Roskilde, Holbæk og Ringsted.
Læs også: 10 nye naturnationalparker på vej til danskerne
Bidstrupskovene huser i dag – ligesom flere af førnævnte naturområder i Danmark – orienterings-, mountainbike-, spejder- ride- og andre motionsaktiviteter, hvilket er helt i sync med statens formål med at erhverve området tilbage i 1994.
Købet skete dengang for at sikre adgang til foreningslivets aktiviteter, og derfor springer det i øjnene, at selvsamme formål nu vil blive begrænset af en kommende status som naturnationalpark med dertilhørende indhegning og udsættelse af store vilde dyr, der er svært forenelige med børns løb og leg.
”Vi anerkender, at ministeren har inddraget os i dialogen om placeringen af naturnationalparkerne. Desværre må vi konstatere, at vores klare anbefalinger om at bevare outdooridrættens frie adgang til specifikke nøglearealer ikke er blevet fulgt, hvilket både undrer, skuffer og bekymrer os. Som vi hele tiden har sagt, ønsker vi at bidrage til øget biodiversitet i Danmark, men vi mener ikke, det behøver at være på bekostning af danskernes motionsmuligheder i naturen,” siger Thomas Bach, næstformand i DIF.
Mange idrætsforeninger er afhængige af adgang til offentlige arealer, og under coronapandemien er naturen som motionsareal blevet endnu mere populær. Outdooridræt fremmer både fysisk og mental sundhed, ligesom den fremmer interessen for naturen og ikke mindst beskyttelsen af den. Derfor er det også afgørende, at adgangen til at benytte den aktivt bevares bedst muligt.
DIF vil nu nøje følge de lokale opfølgninger på udvælgelsen af Danmarks i alt 15 naturnationalparker. Forhåbningen og opfordringen til de ansvarlige er, at udsætningen af store fritgående dyr i de kommende indhegnede naturnationalparker sker med øje for de aktive brugere af parkerne.
Her bliver den lokale dialog helt afgørende for, om det bliver en succes. I den forbindelse er det positivt, at regeringen og aftalepartierne har afsat penge til at understøtte friluftslivet, til etablering af friluftsfaciliteter og opkøb af nærliggende arealer.
”Ambitionen må være at tilgodese biodiversitet og de mange naturglade danskere, der skal kunne færdes trygt. Det gælder både børnehavepædagogen, spejderlederen og den frivillige fra foreningsdanmark. Det vil vi gerne indgå i en fortsat dialog om,” siger Thomas Bach.
Fakta om placeringen af Danmarks nye naturnationalparker:
De 10 netop udpegede:
Bidstrupskovene på Midtsjælland
Nørlund Plantage og Harrild Hede ved Ikast
Hanstholm i Thy
Husby ved Vestkysten fra Thyborøn til Nymindegab
Teglstrup Hegn og Hellebæk Kohave ved Helsingør
Draved Skov og Kongens mose ved Løgumkloster
Ulvshale Skov på Møn
Læsø Klitplantage
Kompedal ved Karup i Midtjylland
Mols Bjerge
De fem først udpegede:
Fussingø ved Randers
Gribskov i Nordsjælland
Almindingen på Bornholm
Stråsø mellem Herning og Holstebro
Tranum ved Jammerbugt
Pressemeddelelse: DIF