Skip to main content

Lusitano: En ven for livet

Hvis du har en Lusitano i stalden, har du fået rigtig meget kvalitet i en hest, for Lusitanoen er en særdeles alsidig hesterace. Her bringer vi et uddrag af raceportrættet fra det seneste Riders NOTEBOOK magasin.
| admin

Hvad enten Lusitanoen indtager dressurbanen, arbejder i marken, står ansigt til ansigt med en tyr i tyrefægter-arenaen eller bliver spændt for en vogn, fungerer den smukke hest bare godt i både krop og sind. Lusitanoen er fornuftig, modig, lærevillig, aktiv, lydig, klog, rolig, energisk og fysisk er den både stærk, smidig og udholdende. En hest med stort overblik, der gerne kommer sin rytter i forkøbet.

Læs også: Tag på hesteferien du sent vil glemme

Lusitanoen er en gammel portugisisk hesterace, der med sit store naturlige talent for de samlende øvelser er blevet mere og mere populær gennem de senere år – både amatørrytterne, der gerne vil lege med dressurens sværeste øvelser, men også de professionelle ryttere på allerhøjeste plan er begyndt at vælge Lusitanoen til. Det så vi blandt andet ved VM i Herning, hvor flere ryttere stillede til start på den smukke portugisiske hest. Faktisk var hele seks Lusitanoheste til start i Grand Prix’en.

Fie Skarsø og Imperador ved VM i Herning. Foto: Zibrasport Equest

Blandt VM-deltagerne på Lusitanoheste finder vi den danske internationale Grand Prix-rytter Fie Christine Skarsø, der i dag rider for Luxemburg, hvor hun til dagligt bor og træner. Ved VM stillede hun til start på den smukke skimlede hingst Imperador Dos Cedros, og i Grand Prix-klassen placerede parret sig som nummer 39 ud af de 93 startende. Ekvipagen gik ikke videre ved VM, og dermed fik Imperador desværre ikke vist sit fulde potentiale i Herning, der var den 9-årige hingsts 4. Grand Prix-start.

Se også: Betina Jæger om Lusitano-hingsten Fogo de Lyw

Det slog dog ikke skår i Fies glæde ved at ride Lusitano. Hun ville faktisk gerne have nogle flere og er sammen med sin hesteejer allerede på udkig efter flere portugisiske stjerner til fremtiden. Den lidt tilfældige årsag til Fies valg af Lusitanoen er også en sjov historie. Fies træner foreslog nemlig, at de skulle lede efter en piaffe-passage maskine, da netop disse øvelser var lige der, hvor Fies tidligere heste har haft det lidt svært. Som sagt, så gjort, og Imperador, der blot var 7 år på daværende tidspunkt, stjal Fies hjerte. Med sit imponerende stangmål på 174 cm er Imperador både større og mere moderne typemæssigt, end Lusitanoen oprindeligt var.

Fie Skarsø og Imperador. Foto: Privat

Derfor fik Fie også mange henvendelser om hans afstamning ved VM, da folk havde svært ved at forestille sig, at hingsten skulle være 100% Lusitano. Men det er han. Imperador er kåret hingst og har i dag 17 registrerede afkom, men er for nuværende taget ud af avlen for at fokusere på sporten. Fie har nemlig kurs mod EM næste år, og så går hun benhårdt efter en plads til OL i Paris med sin portugisiske Piaffe-maskine.

Læs resten af raceportrættet, hvor vi også hører om Betina Jæger og Anna Kasprzaks erfaringer med den portugisiske race i den nyeste udgave af Riders NOTEBOOK magasinet her.

Det nye Riders NOTEBOOK magasin er på gaden! Som Premium medlem kan du læse det gratis på Zibrasport Equest.