Dressurrytter Charlotte Jorst har 5 kloner
Med hingsten Kastel’s Nintendo har Charlotte Jorst haft stor succes på dressurbanerne, i USA og i Europa. I foråret 2018 købte hun tre heste fra Helgstrand Dressage i Danmark, og det var Zhaplin Langholt, Atterupgaards Botticelli og Grand Galaxy Win. Zhaplin Langholt er den yngste i gruppen, men Charlotte Jorst følte tidligt, at han var en hest for hende.
Charlotte kom sent i gang med at ride dressur på internationalt niveau. Som en succesfuld iværksætter skabte hun sammen med sin mand det international brand Skagen ure, og efter salget af virksomheden i 2011, kastede hun sig over at udviklet et funktionelt ridebeklædnings design, Kastel, som hun har stor succes med. Det var efter salget af ”Skagen” hun for alvor kastede sig over dressursporten.
5 unge kloner i stalden
Charlotte har redet flere heste, men netop Nintendo og Zhaplin står hendes hjerte meget nær. Den sædvanlige vej ville måske være at købe andre med lignende afstamning, kigge efter søskende. Charlotte Jorst bor i et land, hvor intet er umuligt, og gennem sine år med succesfuldt iværksætteri har hun midlerne til at gøre sine drømme til virkelighed. Kloning er en oplagt mulighed, når man har viljen og midlerne, så hendes ønske om yngre udgaver af Nintendo og Zhaplin til at følge hende på vej i sporten de næste mange år blev, kloning. I dag har hun tre kloner af Nintendo og to af Zhaplin Langholt, alle født tidligere i år 2022. Klonerne – føllene – efter Nintendo hedder Nintendo Switch, Super Nintendo og Nintendo64 mens Zhaplin-klonerne hedder Stairway to Heaven og Led Zhaplin.
Hvorfor du valgte at klone to heste?
”Jeg er ved at blive ældre, jeg er ikke så tilbøjelig til at tage en chance på nye heste længere. Jeg er ikke 20 længere, så jeg behøver ikke føle, at jeg skal bruge tid på at lære en ny hest at kende. Jeg elsker de to heste, jeg ved hvordan jeg skal passe dem, jeg ved hvordan de er i stalden og ude”, fortæller Charlotte Jorst til hippson.se
Kloner skabes ofte for at sikre gerne fra særligt succesfulde sportsheste i avlen, men for Charlotte handlede valget mere om tryghed.
”For eksempel har vi altid haft lidt problemer med, at Nintendos hove har tendens til at trække sig sammen – men i dag ved jeg, hvordan jeg skal klare det, så han har det fint. Nu er den samme tendens synlig på de tre Nintendo-kloner, men jeg ved, at vi kan håndtere det, og det føles mere sikkert. Jeg elsker at ride begge heste, de matcher mig, så det er hovedårsagen,” forklarer Charlotte Jorst fra Wellington i Florida.
”Mine klonføl er utrolig smukke, så jeg kan lide deres modeller og de har et fantastisk temperament. De har nøjagtig samme tegning og ydre, de er virkelig kopier.
Er det ikke utrolig dyrt at klone en hest i dag?
”Nej, det er det faktisk ikke, det er billigere end at købe et pænt velopdrættet føl fra succesfulde forældre. For de tre Nintendo-kloner betalte jeg $95.000 (ca. 663.000 kr.), og det dækkede virkelig alt fra den første prøve de tog fra Nintendo til levering til min farm i Reno af tre klonede føl seks måneder gamle. For Zhaplins to kloner betalte jeg $85.000 (ca. 593.000 kr), det kostede lidt mere, fordi der kun var to af dem, det første klonede føl koster mere end de følgende. Det koster $65.000 som basisomkostning (ca. 454.000 kr.) og så koster andet og tredje føl mindre.
Det er en virksomhed, der hedder Viagen, som sælger denne service i USA, og de gør det til en utrolig enkel proces fra start til slut.
”Med hjælp fra en dyrlæge udtages en lille prøve af biomateriale fra hestens brystben. Den sendes til Viagen og så begynder den lange proces. Man får næsten ingenting at vide om, hvordan det foregår i starten. Man får ikke rigtigt nyt, før føllet er født, er fundet sundt og alt gik godt. Dette er stadig på forsøgsbasis, og ikke alle forsøg går godt. Det mest almindelige er, at der kommer et eller to føl, tre som fra Nintendo er usædvanligt.”
En gammel sjæl i et ungt legeme
”Mange siger, at kloner har en slags medfødt hukommelse, at der er hukommelsesbilleder i deres DNA, som påvirker dem. Jeg kan kun konstatere, at disse føl føles helt anderledes end normale føl, noget mine lokale dyrlæge også er enige i. De er så rolige og opfører sig, ligesom de ved alt allerede. Jeg førte den lille Nintendo Switch ned fra folden, og han gik ved siden af mig, som om han har gjort det hele sit liv. I forhold til mine tidligere føl er de så nemme at håndtere. Jeg oplever dem som føl med gamle sjæle, kloge på en eller anden måde.”
”Der er nok 50 mennesker, jeg kender, som nu er i gang med at klone deres heste, siden jeg startede, for de ser også fordele ved det. Jeg er så utrolig glad for mine fem kloner, de er alle sammen fantastiske og jeg glæder mig til at kunne ride på dem om nogle år, indtil da nyder jeg bare at se på dem,” forklarer Charlotte Jorst.
Læs hele artiklen på www.hippson.se
Om kloning
Tilbage i 2005 kom kloning af heste for alvor på dagsordenen både i fag- og dagspressen, da det blev kendt, at Thomas Velins tophingst Quidam de Revel var blevet klonet. Siden er flere betydelige hingste, hopper og vallakker blevet klonet, og vi har set flere af dem i konkurrence ved UVM for unge springheste på Zangersheide.
En klon er en identisk genetisk kopi af donorhesten. Når man skal klone en hest (eller andre dyr) høster man en celle fra donor hesten. Samtidig tages et ubefrugtet æg (hvorfra arvemassen er fjernet) fra en hoppe, og i det æg placeres cellen fra donor hesten – “ægget” begynder at dele sig, som var det normalt befrugtet. Det befrugtede æg bliver implanteret i livmoderen på en hoppe. Cellen deler sig og udviklet sig til et føl, som er en eksakt kopi af donorhesten.
I 2012 blev det i FEI besluttet at kloner kan deltage i konkurrencer.