Skip to main content

Hvad der startede som en hobby, tegner til at blive en stor fremtid for Helena

17-årige Helena er Europas bedste og får jobtilbud rundt om i verden: Det hele startede med morfars hobbyheste.
| admin

17-årige Helena Byrne tog til EM for araberheste og kom hjem med intet mindre end to guld- og to sølvmedaljer samt titlen som All Around Champion 2022.

De flotte pokaler og medaljer står nu hjemme på Taarup Arabians på Hindsholm, og netop medaljerne har fået en afgørende betydning for Helena Byrnes liv.

Rift om Helena som træner

Efter Helenas store succes til EM, har hun fået en masse spændende jobtilbud fra flere for skellige steder i verden. Men er har også været stor interesse for at få heste i træning hjemme på Taarup Arabians, hvilket Helena er super glad for.

Selvom det egentlig var meningen, at jeg skulle tilbage til Belgien og arbejde på det stutteri, hvor jeg tidligere har været ansat, valgte jeg i stedet at blive hjemme. Nu har jeg så mange heste til træning, at jeg kan leve af det, og så vil jeg da hellere tjene penge til mig selv end til nogle andres træningscenter.

Det er ikke fra fremmede, at Helena Byrne har passionen for de fyrige araberheste. Hun er tredje generation på Taarup Arabians – og den hidtil dygtigste.

Det hele startede med at hendes morfar Finn Lorentzen købte gården i Taarup for at dyrke sin passion for araberheste på hobbyplan. Det var med avl og deltagelse i shows med hestene.

Passionen smittede til datteren Carina (Helenas mor), der var ni år, da familien flyttede til Taarup. Hun tog en uddannelse som staldmester og var i den forbindelse i Sydtyskland et par år i praktik.

Da Carina vendte hjem til gården, var der fortsat stutteri, og hun startede desuden et træningscenter og en rideskole, samtidig med at hun red konkurrenceridning i dressur. Det gjorde hun så godt, at hun blev headhuntet til et stutteri i Irland, hvor hun mødte ægtefællen Philip. Det blev til 10 år i Irland, hvor også parrets tre børn er født.

Parret flyttede til Danmark i 2008, hvor de købte gård, stutteri og det hele, og Carina genoptog sin rideskole.

Ingen uddannelse

Helena har ikke gået i gymnasiet, og har ikke planer om nogen lang uddannelse. Det hun laver, kan man ikke uddanne sig til. Men hun kan leve af det og tjene gode penge på det.

Helena planlægger dog at hun senere at uddanne sig til hestetandlæge. Men det skal hun lige spare op til, da det foregår i USA, Tyskland, England eller Irland, og man skal selv betale uddannelsen.

God til at “læse” hestene

I øjeblikket har den unge kvinde dog rigeligt at se til med det træningscenter, hun og moderen driver sammen. Helena rider hestene – både til dressur og spring, samt tager dem med rundt til shows, og hun har heste i træning både fra Tyskland, Italien og Sverige, fortæller hun.

Det med at føre heste til shows var noget, der kom til hende under det halve år hun brugte i Belgien.

– Jeg var egentlig dernede for at ride, men jeg kom hurtigt til at bruge en messe tid på klargøring og præsentation af hestene ved stævner og shows. Jeg troede ikke, det var noget for mig. Men jeg blev helt vild med det, fortæller Helena Byrne.

Araberheste er meget temperamentsfulde og meget forskellige af sind, og det kræver sin kvinde at føre dem op ved en præsentation.

Helena er rigtig god til at “læse” den enkelte hest, fortæller hendes mor stolt.

Selv siger Helena beskedent, at det med araberheste er noget med både at give og tage: – Alt hvad jeg gør med hestene kommer bare til mig. Jeg har det i hænderne.

Venner i hele verden

Helena Byrne og hendes mor Carina har stor glæde at at tage rundt i verden til stævner og mesterskaber. Helena Byrne for at tage medaljer og Carina Byrne for at hjælpe med det praktiske arbejde.

Det er så dejligt med de venner, Vi har så meget sammen, vi kan snakke om, som dem udenfor araberverdenen ikke forstår. For det, jeg laver med hestene, kan veninder, der går i gymnasium, slet ikke forstå.

Du kan følge Helenas instagram for flere flotte billeder: @helenajodiebyrne

Kilde: Fyens stiftstidende