Skip to main content

Regn, mudder og muk

Muk er eksem i hestens kodebøjning, og det skyldes ofte en sårinfektion. Huden i kodebøjningen er tynd og følsom, og hvis den ikke holdes ren, opstår der nemt småsår. Bliv klogere på symptomer, behandling og forebyggelse.
| admin

Muk er er en infektion der forårsages af mider, svampe eller bakterier (oftest Dermatophilus Congolensis). Muk kan sammenlignes med eksem. Huden bliver irriteret og rød, og der dannes sårskorper på de inficerede områder.

Symptomer på muk

 • Sårskorper i kodebøjningen
 • Varme
 • Hævelse
 • Rødme
 • Ømhed
 • Halthed 

Det sikreste tegn på muk er sårskorper i kodebøjningen. I nogle tilfælde opstår der varme og hævelse, fordi infektionen breder sig.

Hvad er årsagen til muk?

Huden beskytter hesten mod uønskede mikroorganismer, men denne beskyttelse kan ødelægges, hvis huden bliver fugtig og/eller fyldt med små sår. Den fugtige, beskadigede hud er mere modtagelig for bakterieangreb, og konstant våde ben i et bakteriefyldt miljø, som f.eks. en mudret fold, er derfor den helt rette cocktail for muk. Huden i kodebøjningen er desuden tynd, og dette område er derfor særlig følsomt. Ofte ses muk som sårskorper i kodeområdet, men ved et voldsomt tilfælde af muk kan der også opstå halthed.

Følgesygdomme ved muk

Hvis muk ikke behandles i tide, kan det brede sig til andre områder af hestens hud. I første omgang som regel op ad hestens ben, og lymfangitis er en almindelig komplikation af slem muk. Lymfangitis betyder, at lymfekarrene i hestens ben bliver betændte, lidelsen kaldes også lymfekarbetændelse. Lymfekarrene transporterer væske væk fra vævet. Ved betændelse i lymfekarrene kan de ikke lede væske væk, og i stedet samler væsken sig i hestens ben, der hæver volsomt, hvilket ofte er smertefuldt for hesten. Hvis denne tilstand ikke behandles i tide, kan den blive kronisk, og hesten får et såkaldt elefantben.

Kan du ride på en hest med muk?

Det kan komme så vidt, at hesten bliver halt på grund af mukken, fordi hesten har smerter i sårene, og det spænder i huden på grund af hævelsen. Så længe hesten ikke har ondt, eller der er tegn på halthed, har den kun godt af at få sin sædvanlige motion. Hvis hestens ben er hævet, kan hævelsen faktisk falde, hvis den rører sig. Hvis hesten har smerter og er blevet halt, så er det i den grad tid til at tilkalde en dyrlæge.

Muk har ikke noget at gøre med det, hestens anvendes til. Hesten kan f.eks. ikke få muk af at blive redet for meget. Men klokker (der sættes fast rundt om koden/hoven f.eks. for at forhindre balletråd) kan være skyld i muk, da der kan komme grus og sand ind under klokken, og det kan give små sår og hudafskrabninger i kodebøjningen. De små hudafskrabninger er indgang for bakterierne, som så kan inficere sårene, og det kan let give anledning til muk.

Hvordan kan du forebygge muk?

Hestens hovskæg er beregnet til at beskytte kodebøjningen mod snavs og fugt. Nogle heste har meget hovskæg og er derfor bedre beskyttet. På heste med meget hovskæg skal man dog være opmærksom på, at muk kan skyldes skabmider, eller at huden ikke når at blive tør, efter at hesten har været på fold eller ude at ride, så den står med fugtige ben konstant. I så fald bør hovskægget klippes, så benet kan tørre helt hver dag.

Mange hesteejere klipper hovskægget, fordi de synes, at det er nemmere at holde kodebøjningen ren, når der ikke er så meget hår, og fordi de synes, det er pænest. Det er dog en smagssag, hvad man foretrækker. Enten skal man lade hovskægget være for at beskytte koden, eller også skal man klippe det af og holde kodebøjningen ren selv. Uanset, hvad man vælger, er det vigtigt at se kodebøjningen efter for muk hver eneste dag, og at give benene mulighed for at tørre helt.

Det kan være nyttigt at vide, at upigmenterede (hvide) ben har større risiko for at blive angrebet af muk.

Læs også: Muk – vores fælles fjende

God staldhygiejne er også vigtigt for at forebygge muk. Våd eller beskidt strøelse skal skiftes mindst en gang om dagen, hvis hesten er på fold i løbet af dagen og mindst to gange, hvis hesten er inde hele dagen, f.eks. hvis dyrlægen har ordineret boksro.

Skyl hestens ben, og husk at tørre dem af bagefter. Foto: Canva

Sørg for at:

 • Holde kodebøjningerne rene og tørre.
 • Skyl mudrede ben og tør dem godt.
 • Hold så vidt muligt folde fri for mudder.
 • Skyl hestens ben, hvis den har gået på saltet underlag.
 • Mug ud mindst én gang om dagen.
 • Se efter, at hesten ikke får hudafskrabninger af benbeskyttelse, f.eks. klokker.

Sådan kan du selv behandle muk:

 • Vask med desinficerende og svampedræbende sæbe, f.eks Hibiscrub, Mediscrub eller klorhexidinshampoo 4% og blød sårskorperne op, så de løsner sig, mens du vasker hesten. Bakterierne sidder under såret, og derfor er det vigtigt, at sårskorperne kommer af, så du kan vaske selve såret. Skyl omhyggeligt al sæbe af. Vær forsigtig, da det kan være ubehageligt for hesten, hvis den er øm.

Hvis skorperne sidder meget fast, kan de smøres med f.eks. Helosan eller lignende en halv time før, du vasker benet.

 • Tør forsigtigt, men grundigt med noget blødt og rent materiale, f.eks. et rent håndklæde. Du kan eventuelt afslutte med en hårtørrer.
 • Smør den tørre kodebøjning ind i blødgørende salve, f.eks. vaseline med salicylsyre (fås på apoteket) eller zinksalve.
 • Muk kan umiddelbart virke som en lille sag, men det kan give store problemer, hvis det ikke bliver behandlet rigtigt. Hvis du ikke ser en tydelig forbedring efter at have behandlet hesten selv i en uges tid, må du ikke tøve med at kontakte dyrlægen. Hvis der går for lang tid, kan hesten få dermatofilose eller lymfangitis.

Hvad gør dyrlægen?

Hvis din hests tilfælde af muk ikke bliver bedre, er det vigtigt, at du kontakter dyrlægen, før det kommer så vidt, at hesten har fået lymfangitis. Dette kan blive kronisk.

Dyrlægen undersøger hesten og ordinerer en antibiotikabehandling, hvis der er brug for det. Det kan være i form af en antibiotikasalve, der skal smøres direkte på stedet med hudforandringer. I mere alvorlige tilfælde gives antibiotika som en indsprøjtning direkte i halsmuskulaturen eller i flydende form gennem munden. Hvis hesten har fået lymfangitis, sætter man som regel også ind med antiinflammatorisk medicin.

Dyrlægen tager måske også en prøve fra den beskadigede hud for at se, om mukken skyldes bakterier eller skabmider. Ved hjælp af prøven kan man finde årsagen til mukken og derefter sætte ind med den helt rigtige antibiotikabehandling.

Vigtigt med nye rutiner, hvis hesten får muk

Hvis hesten får muk, gælder det om at fjerne årsagerne. Når hesten først har haft muk én gang, får den det nemmere igen.

Tænk på:

 • Hvor grundigt og tit du tjekker kodebøjningerne.
 • Hvor mudrede dine folde er, og om du kan gøre noget ved det.
 • Om hesten går på underlag, der tit saltes, uden at du vasker saltet af.
 • Om der bliver muget ud hos hesten mindst én gang om dagen.

Kilde: Agria