Skip to main content

Isabell Werth: Derfor er det så svært for unge dressurryttere at fortsætte som senior

Ifølge Isabell Werth er det sværere for unge dressurryttere at fortsætte med at have succes, når de bliver seniorer, fordi der stilles store krav til hestens evner. Den skal f.eks. kunne piaf og passage.
| admin

Isabell Werth var kun 23 år gammel, da hun vandt sine første olympiske medaljer – på Gigolo i Barcelona i 1992. Nu er den tyske dressurrytter blevet 52 år, og hun har i løbet af sin karriere scoret intet mindre end 12 olympiske medaljer.

I forbindelse med Aachen Dressage Youngstars, hvor nogle af Europas bedste-, pony-, junior- og ungryttere deltog, kom Isabell Werth med sin betragtninger i forhold til dressursporten.

DRESSAGE-NEWS.com har bragt et uddrag af interviewet med Werth:

Hvordan er situationen i Tyskland med hensyn til unge dressurtalenter?

Isabell: Vi har nogle meget gode ekvipager. Det afgørende er, hvor nemt de kan fortsætte, når de når seniorniveau.

For at opnå dette er der, udover en tophest, en masse andre ting afgørende?

Isabell: Det er rigtigt. Og én ting er at have den rigtige hest – men det er altså noget helt andet så også at træne denne hest til topsport.

Er det det, der gør det så svært for de unge ryttere at rykke op på seniorniveau? At det simpelthen ikke rækker “bare” at være god til at ride?

Isabell: Det er rigtigt. Og det er det, der gør det meget sværere i dressur – sammenlignet med springning.

En talentfuld springhest, der har gjort det godt på youngrider-niveau, har også en tendens til at have mulighed for at lykkes med at springe højere.

Det er anderledes i dressur: Den unge rytter skal først og fremmest lære at lave piaf og passage med sin hest – det er et stort skridt. Gabet fra youngrider til senior er ganske enkelt meget bredere i dressur end i spring.

Og hvad foreslår den bedste og mest succesrige rytter i verden kunne være løsningen?

Isabell: Jeg har ikke en løsning. Jeg påpeger bare altid, at det ikke er nok bare at lære, hvordan man skal lave øvelserne. Det er træningen af ​​hesten, der er altafgørende.

Hvordan klarede du overgangen til senior?

Isabell: Jeg var ekstremt heldig, da jeg i en alder af 17 år begyndte at at blive trænet af Dr. Schulten-Baumer.

Han beskæftigede sig udelukkende med at træne unge heste til Grand Prix. For ham var det ikke vigtigt, om jeg deltog i youngrider-klasser på vej mod dette mål eller ej.

Jeg kan komme med et eksempel: Gigolo var syv år på det tidspunkt og kunne helt sikkert have deltaget i youngrider-klasser, men Dr. Schulten-Baumer sagde med det samme:

“Vi vil gøre ham klar til Grand Prix-niveau. For det er ofte for sent, hvis man begynder at forberede sig til U25 og Grand Prix med en 10- eller 11-årig hest.”

Læs alle Isabells svar her