Skip to main content

Kyra Kyrklund i Sports Hall of Fame

Torsdag i denne uge bliver den finske toptræner og tidligere internationale dressurrytter Kyra Kyrklund optaget i den finske Sports Hall of Fame.
| admin

”Finland er vild med sport,” understreger Kyra Kyrklund. Så meget desto større er æren af at være den første rytter i landet, der blev optaget i Sports Hall of Fame. Ceremonien finder sted torsdag den 12. januar og vil blive transmitteret på tv. “Det er vigtigt for landets ridesport, og jeg er selvfølgelig glad for denne hæder,” siger Kyrklund til St.GEORG. “Men det er selvfølgelig ikke kun for mig, men for alle de mennesker, der har hjulpet mig på vej.”

Da hun var aktiv, var Kyra Kyrklund (71) en af de bedste dressurryttere i verden, hun har blandt andet været trænet af den navnkundige tyske træner Herbert Rehbein. Hendes store succeshest var Dansk Varmblodshingsten Matador e. May Sherif. Han bar dem til sølvmedaljen ved World Equestrian Games (WEG) i Stockholm i 1990 og gjorde dem til vinderen af World Cup-finalen i 1991 i Paris. Derudover blev de to nummer fem ved de olympiske lege i 1988 i Seoul. Udover Matador bragte Kyrklund adskillige andre heste ind i den store sport – såsom den russiske Trakehner-hingst Edinburg, som hun blev nummer fire sammen med ved World Equestrian Games i Haag i 1994 og ved EM i Lipiza i 1993. Så var der Flyinge Amiral, som ledsagede hende til WEG 1998 i Rom og OL i 1996 i Atlanta, og senest Max, som hun red ved WEG 2006 i Aachen, de olympiske lege i 2008 i Hongkong, 2007 EM i Torino og 2009 i Windsor og deltog i to World Cup finaler med. Sammen med Max, der i øvrigt var søn af Kyrklunds Mester, som også havde international succes, trak Kyra Kyrklund sig tilbage fra sporten.

Læs også: Sådan samarbejder Kyra Kyrklund og Cathrine Dufour

Hun og hendes mand Richard har gennem mange år været træner for OL-bronzevinder Nathalie zu Sayn-Wittgenstein, og de to har fortsat et tæt og godt samarbejde som trænere for verdensranglistens nr. 2 Cathrine Laudrup-Dufour. Kyrklund er også landstræner for de portugisiske dressurryttere og holder regelmæssigt clinics forskellige steder og ofte i Sverige. Hun er professor ved Uppsala Universitet for Jordbrugsvidenskab, arbejder i Strömsholm og Flyinge og giver teoretiske og praktiske timer der.

Kilde: Reiten st. George