Skip to main content

Mit største ønske er et FEI-pas

Palma Sophie Jansson-Christensen får et stort ønske opfyldt i december; hun bliver 1 1 år og får dermed sit FEI pas i januar, så hun kan ride internationale stævner. Hun har 10 heste og ponyer, elsker at være til stævne, og hun er et af de største, unge talenter i dansk springsport.
| admin

Jeg har altid haft heste i mit liv,” indleder 10-årige Palma Sophie Jansson-Christensen, og det skyldes hendes forældre Thea og Nils Jansson-Christensen, som ejer flere galopheste. Dog har de aldrig været involveret i ridesporten, indtil Palma fik smag for ridning i 2018.

”Jeg ville gerne begynde at ride og startede med en lille shetlandspony. Det var rigtig hyggeligt,” husker Palma, som hurtigt fik part i en pony, og dernæst en egen 3’er pony, som betyder rigtig meget for hende. Det var med ham, at hendes brændende interesse for ridning blev kickstartet.

Palmas storesøster, Elvira Anouska, er elitegymnast, og derfor har elitesport været en del af familielivet i mange år. Da forældrene oplevede lillesøster Palmas brændende interesse for heste, tog de derfor konsekvensen, købte en springpony i november 2019 og fik den opstaldet hos berider Thomas Dresler, som tog sig af Palmas første træning. På blot otte måneder fik Thomas udviklet Palma fra at springe en bom på jorden til at være B-rytter.

Mød det 10-årige springtalent Palma Sophie Jansson-Christensen.

Fokus på både udvikling og trivsel

Den ene pony blev til tre, og Palma blev flyttet til CapaCity. Her mødte familien Christina Domino, som i dag er en vigtig person i dagligdagen for familien og Palma. Det er Christina, som står for undervisningen af Palma, hjælper hende hver dag og har ansvaret for den ridemæssige udvikling sammen med Palmas anden træner, Emil Hallundbæk.

Det er også Christina, som har ansvaret for de to ansatte, der hjælper med til at sikre et godt management af familiens 10 springheste og ponyer.

Fokus er hele tiden på Palmas udvikling og trivsel. Derfor er familien også dybt taknemmelige for den hjælp og det input, som kommer fra både tidligere trænere som Thomas Dresler og Martin Neergaard, samt det input og den erfaring som Jesper Haastrup Kristensen kommer med. Christina er dog altid lige omkring Palma, og hun kender hende efterhånden virkelig godt og kan se på hende, om tingene virker.

Mor Thea forklarer: ”Vi fik hurtigt at vide, at hun er dygtig og har flair for det. Og fordi vi kunne se, at hun virkelig elsker ridesporten og er dygtig til det, så er det naturligt for os at bakke op. Også fordi vi kan se, hun er så passioneret omkring det.”

Læs også: Video: 10-årige Palma glæder sig til snart at få sit FEI-pas

Og hvorfor lige springning? ”Fordi det er virkelig sjovt at se på, og se, hvordan hesten bruger sin krop,” fortæller Palma.

For forældrene er det vigtigt, at Palma passer sin skolegang og tager del i sociale arrangementer på skolen og i fritiden. Udfordringen for forældrene er, at Palma stortrives i stalden sammen med hestene, til stævner sammen med kammerater fra hele landet og næsten hader at skulle holde ”hestefri” om mandagen, som er et krav indført af forældrene.

Bygger stald og bolig

Palma rider ca. tre heste eller ponyer om dagen. Hun har ponyer i alle tre kategorier, og derudover har hun også heste. Palma er ikke stor af sin alder. Den lille spinkle pige fylder ikke meget på sine heste, men hestene stiller krav til hendes ridekundskaber, og selvom det kan være udfordrende at ride dagligt og arbejde på en hest, så gør det ridningen på ponyerne så meget lettere.

”I starten var det svært at komme til hest fra pony – der er ikke stor forskel længere. Jeg er blevet mere vant til at ride på hestene. Det var meget nyt at ride på heste, og mine ben skulle lige vænne sig til, at de ikke gik længere ned end sadelunderlaget,” fortæller Palma med et smil. Men er det så hestene eller
ponyerne, hun foretrækker nu? Palma siger: ” Man kan arbejde mest med hestene, men ponyerne er stadig virkelig sjove. Hestene kan flere ting, men man er nødt til at lære at ride hestene, og der skal derfor mere dressur til. Hvilket er langt mere udfordrende end f.eks. med de små 3’er ponyer.”

Forældrene er ved at lægge sidste hånd på et byggeri nær Fredensborg, og det betyder, at Palma snart kan få sine heste hjem på gården, hvilket hun glæder sig til.
Jeg kan være med til at fodre, give aftenhø, og gå ud til hestene om aftenen,” fortæller Palma, som ser frem til at være tæt på sine heste og mere en del af deres hverdag. Samtidig ser forældrene frem til ikke at skulle bruge tid på at transportere Palma til og fra hestene dagligt.
”Jeg har altid arbejdet meget,” forklarer Nils, og han fortsætter: ”Da det blev muligt for mig at arbejde mindre, har det været en god tid sammen med Palma og hestene. Man møder en masse søde mennesker til ridestævner, og der kan altid findes god stemning til stævnerne.” Nils erkender også, at det har været nogle hektiske første år i ridesporten, og at der ikke er tegn på, at det bliver mindre hektisk fremadrettet, men dog både sjovt og givende.

Sabbatår i 5. klasse – er det muligt?

Da Palma både starter pony og hest, er familien ofte til ridestævner, og så skal Palma ofte have fri fra skole om fredagen. Lektier klarer hun inden eller under stævnet. ”Palma har hørt om nogle, som har holdt et sabbatår, og det spurgte hun, om hun ikke kunne få lov til i 5. klasse,” fortæller Thea med et smil. Forældrene er meget opmærksomme på, at lektierne bliver klaret – også når hun til næste forår skal en måned på Sunshine Tour i Spanien med hestene og ride flere stævner i udlandet. Det glæder hun sig meget til, men endnu mere til, at hun i december fylder 11 år og derefter kan få sit FEI-pas. ”Så skal jeg ud at ride nogle internationale stævner, som jeg ikke rigtig har prøvet før. Jeg har fået at vide, at det er anderledes, og at man danner mange nye venskaber med andre ryttere fra udlandet. Det glæder jeg mig rigtig meget til,” fortæller Palma med begejstring.

Store heste og vakse ponyer

Palma har fået dispensation (pga. hendes alder) fra rideforbundet til at ride klasser op til MB2-niveau. Men bliver hun aldrig bange, når hun springer? ”Det bliver jeg tit spurgt om,” fortæller hun, men nej,
bange bliver hun ikke. ”Jeg skal lige finde ud af, at hestene bruger deres krop anderledes, når springene bliver større, og at jeg altid skal være godt forberedt på opgaven,” forklarer hun. Men nervøs, det kan hun godt blive, især når hun er med på et hold, hvor hendes resultat er vigtigt for andre. ”Jeg er tit sidste rytter på holdet, men jeg har Chris (Christina Domino red.) til at hjælpe mig, og hun kan altid sige det rigtige,” fortæller Palma.

Det er tydeligt, at Christina har stor betydning for Palma både i hverdagen og til stævner. ”Chris og jeg taler sammen om, hvad vi skal hjem og træne, når vi kører hjem fra stævne. Så ved jeg, hvorfor og hvad vi skal øve på de forskellige heste og ponyer, da jeg bedst kan lide, at træningen er i system,” fortæller Palma.
Hun elsker at være til ridestævner, at sove på stævnepladsen og møde gode venner fra hele landet. Nogle af Palmas bedste veninder bor i Jylland. De taler rigtig meget i telefon sammen, mens de ordner negle, fortæller Palma, og det hygger hun sig helt enormt meget med.

Talentfuld og meget flittig

Landsholdsrytter, Emil Hallundbæk, træner Palma, så ofte han kan finde tid til det. Han var selv en succesfuld ponyrytter, og kom også hurtigt til hest.
”Jeg har aldrig mødt et så dedikeret og hårdtarbejdende yngre menneske, og så har hun meget talent og flair for springning,” fortæller Emil. Han nyder at træne Palma: ”Det gør det ekstra sjovt, når det er en, der er så talentfuld.”

Palma rider mange sejre og placeringer hjem ved ridestævnerne, og Baltic Cup er en klar favorit, ikke mindst fordi der også er en holdkonkurrence. ”Det er godt at få rutine til Baltic, da jeg er sikker på, at det vil hjælpe mig i fremtiden, når jeg rider ind til store stævner,” fortæller hun. Med 10 heste og ponyer i stalden er der så en favorit? Ja, det er der – men det er svært at vælge, når man har et specielt bånd til dem alle.

”Min første 3’er pony, Nutbourne Paper Moon, har en helt særlig plads i mit hjerte. Vi startede vores allerførste bom på jord sammen, og siden da har vi haft utallige af gode ture og placeringer sammen.” Noddy, som 3’er ponyen også bliver kaldt, har været en god første pony for Palma, da han har kunnet hjælpe hende meget i starten.

”Min 1’er pony, Bodyssee Des Avelines, er helt særlig! Den er en rigtig kammerat og en helt fantastisk pony”, fortæller Palma og fortsætter: ”Sådan en pony finder man ikke igen. Den kan redde mig ud af alt – kommer jeg virkelig dumt ind i en 3-kombination, kommer den fejlfrit ud, og det lærer man rigtig meget af, og jeg har udviklet mig rigtig meget på den pony.”

Til VM i Herning – med succes

Den største oplevelse hun har haft med sine heste og ponyer kom ved VM-stævnet i Herning i august. Her var hun meldt til stævnet sammen med sin 1’er pony, Bodyssee Des Avelines, i de to ponyklasser, der blev afholdt under VM – og hun vandt dem begge. ”Ved VM i Herning spillede det hele. Det var virkelig specielt, og sidste dag tænkte jeg: Når jeg rider ud af denne store arena, skal dem der rider VM ride herinde, hvor jeg lige har redet – det var kæmpestort.”

Palmas klassekammerater forstår ikke helt, hvad det er, Palma opnår med sine heste. Og det er måske også lidt svært for hende helt at forklare den succes hun har, og de mange træningstimer det kræver. For hende er det ikke kedelig træning. Hun nyder at arbejde sammen med sine heste og ponyer, med Chris og alle som hjælper hende. Hun er også inspireret af sine trænere i forhold til fremtiden: ”Jeg vil gerne lave min egen salgsstald og ride nogle store klasser og stævner på dygtige heste, og få ungheste ind og uddanne dem – det ved jeg, at man lærer meget af.”
Og hvad drømmer man så om, når man er 10 år og allerede er en top-talentfuld springrytter: ”At ride om OL-, VM- og EM-medaljer er mit store mål,” slutter Palma Sophie Jansson-Christensen.