Skip to main content

Ridesporten skal stemme om nye regler forud for OL i Paris

FEI kommer nu med ændringsforslag til, hvordan ridedisciplinerne skal afvikles under OL i Paris 2024. Flere nye regler fra Tokyo ønskes ændret.
| admin

Når De Olympiske Lege om under to år afholdes i Paris, kan det meget vel blive med nye regler i ridesportsdisciplinerne. Den 14. oktober offentliggjorde FEI nemlig deres endelige forslag til regelændringer, og disse skal nu gennem afstemning ved FEIs generalforsamling i næste måned.

Ny rækkefølge i springkonkurrencer

En af de ændringer der kan være på vej for springkonkurrencerne ved OL er rækkefølgen på konkurrencerne. Traditionelt set har man afviklet den individuelle springkonkurrence før holdkonkurrencen, men dette blev ændret forud for OL i Tokyo. Nu foreslår FEI dog, at man vender tilbage til at afholde den individuelle springkonkurrence først, og dette forslag bakkes bl.a. op af det svenske forbund, som argumenterer for, at det vil være med til at give bedre konkurrence, ligesom man vil mindske sandsynligheden for at stresse trætte heste.

Derudover vil FEI have ændret kvalifikationskravet for OL-deltagelse i springning. Dette forslag kommer særligt i lyset af, at nogle ryttere og heste ved OL i Tokyo var kvalificeret gennem resultater til stævner, som ved en fejl var blevet godkendt af FEI. Nu foreslår FEIs springkomité derfor, at man kvalificerer sig via Grand Prix, Nations Cup eller World Cup konkurrence med en minimum højde på 1,55 m.

TOKYO – Olympische Spiele / Olympic Games 2021 von ECKERMANN Henrik (SWE), King Edward Qualifikation Einzel / Jumping Individual Qualifier Zeitspringen Tokio, Equestrian Park 03. August 2021 © www.sportfotos-lafrentz.de/Stefan Lafrentz

Større krav til dressurkvalifikation

Også i dressuren kan der meget vel være ændringer på vej ift. kvalifikationskravet. Her foreslår man at hæve kravet fra 66% til 67%. Dertil ønskes det, at der kigges på startrækkefølgen i Grand Prix. Tidligere har denne været baseret på ekvipagernes placering på verdensranglisten, men grundet den nye verdensrangliste-struktur, hvor rytter og hest placeres individuelt på hver deres liste, foreslår man, at rækkefølgen skal baseres på rytterens ranglisteplacering alene.

Siden OL i Tokyo har der også været diskussioner omkring brugen af musik under Grand Prix Special. Formålet med musikken var at gøre sporten mere attraktiv for et bredere publikum, men desværre havde det ikke den rette effekt. Mange ryttere medbragte ikke deres egen musik, og dommerne forklarede, at forskellene i kvalitet og volumen kunne være distraherende. Derfor foreslår FEI nu, at muligheden for at bruge musik i Grand Prix Special fjernes igen.

Charlotte Dujardin (GBR) og Gio ved OL i Tokyo. © www.sportfotos-lafrentz.de/Dirk Caremans

Finaleændringer i military

Også i military disciplinen kan der være nyt at forholde sig til. Tilbage i april blev det diskuteret hvorvidt man skulle reducere antallet af ekvipager, der kvalificerer sig til den individuelle military finale fra 25 til 20, men her har man valgt at bevare de 25 finalister. I stedet foreslås det, at såfremt en ekvipage udgår før den individuelle finale, så vil de ikke blive erstattet af en anden ekvipage.

OL i Tokyo 2021. Military-guld til Julia Krajewski. Foto FEIChristophe Taniére

Kilde: Horse&Hound