Skip to main content

OL i 1952: Kvinder måtte ikke konkurrere i ridebanespringning

I 1952 var det ikke tilladt for kvinder at stille op i ridebanespringning ved OL, så da Carol Durand kvalificerede hoppen Miss Budweiser til legene, måtte en mandlig rytter overtage tøjlerne.
| admin

En af de mange fantastiske ting ved ridesporten er, at mænd og kvinder konkurrerer på lige fod mod hinanden. Men sådan har det ikke altid været. Der var en gang – for ikke så mange år siden -hvor FEI ikke tillod kvinder at ride med ved OL i ridebanespringning, heller ikke selv om en kvinde havde kvalificeret en helt særlig hoppe til legene. Vi taler om De Olympiske Lege i Helsinki i 1952, hvor Carol Durand og hoppen Miss Budweiser var udtaget til det amerikanske hold. Det var de samme olympiske lege, hvor Danmarks Lis Hartel vandt sølv i dressur på Jubilee, og hvor Carol Durand ikke fik lov at starte i springning, så måtte Lis Hartel altså gerne stille op i ’skoleridning’.

Bedste fem-års i Amerika
Miss Budweiser var en fantastisk grå hoppe efter den berømte galophest Man O’War. Hendes oprindelige navn var Circus Rose og som fem-årig havde hun vundet 18 titler og havde et hav af flotte resultater bag sig. Det hele blev toppet med ”Jumper Championship” i The Garden ved New Yorks Nationale HorseShow. Efter den fantastiske sportspræsentation blev hoppen solgt til A. Busch. Jr. for en rekordhøj pris og omdøbt til Miss Budweiser. Navnet var en reference til Buschs-familiens kerneprodukt fra deres bryggeri Anheuser-Busch

Hartel måtte ride, Durand måtte ikke
I 1951 red Carol Durand hoppen ved udtagelserne til legene, og parret blev en del af det amerikanske OL-hold. Det blev dog aldrig til noget, da FEI ikke ville ændre på deres regler og lade kvinder ride med i springkonkurrencerne. Carol måtte derfor vinke farvel til sine OL-drømme, og måske misundeligt se til, da Lis Hartel fik lov at stille op i dressur, og dermed blev den første kvindelig medaljetager ved OL i ridesport. Miss Budweiser var dog en hest med så meget kvalitet, at hun stadig skulle med til legene i Finland, og tøjlerne blev givet videre til den amerikanske holdkaptajn Arthur McCashin.

Sammen opnåede de en individuel placering som nr. 12 ved OL og var med til at sikre det amerikanske hold deres første holdmedalje, det blev nemlig til bronze.

Efter de olympiske lege vendte Miss Budweiser hjem til Busch Familiens farm i St. Louis. Hun fortsatte sin springkarriere og vandt mange store titler og shows, inden hun blev pensioneret fra sporten.

Foto: Den amerikanske holdkaptajn Arthur McCashin og Miss Budweiser hjalp det amerikanske hold med at vinde OL bronze i 1952.

Kilde: Horse Network