Rømø Beach Jump: Corona stoppede os ikke
Heste, ryttere, utallige frivillige og en masse sand – så har du ingredienserne til et ganske særligt ridestævne, der tog sin spæde start i 2014.
Rømø Beach Jump blev desværre aflyst i 2020 på grund af Covid-19, men i den forgangne weekend var der igen masser af aktivitet på Lakolk strand på Rømø.
Arrangører af RBJ er Tinglev Rideklub. Klubben har nedsat ”RBJ Styregruppe”, som står for det praktiske ved arrangementet, og her er Finn Märcher medlem.
Han fortæller, at forberedelserne til årets Beach Jump bestemt ikke har været nemme.
”Jeg kalder jo RBJ et stævne i oplevelsesbranchen.
I 2020 trak vi stikket ret sent i forhold til coronavirus. I år havde vi det første møde i november 2020, fordi man skal søge om stævnedatoen et halvt år i forvejen. Det koster rideklubben penge, når stævnet ikke bliver afviklet, og vi risikerede at stå i sammen situation som i 2020. Jeg måtte have go fra Tinglev Rideklub, før vi kunne fortsætte med planlægningen. I februar fik jeg ja til, at styregruppen måtte køre på, og det gjorde vi så.
I maj mødtes vi og besluttede, hvordan vi skulle afvikle stævnet i forhold til de gældende restriktioner. Vi var enige om at satse, selv om der var en del usikkerhed,” fortæller Finn.
DRF Go brød sammen
Som sagt, så gjort – og det var noget, der faldt i rytternes smag. Da propositionerne blev offentliggjort, oplevede Tinglev Rideklub en overvældende interesse.
”Vi har lært af stævnet i 2020, selv om det ikke blev til noget, at folk virkelig sidder klar for at melde sig til og sikre sig en start. Der var alt nemlig udsolgt i løbet af 24 timer.
Inden stævnet i 2021 skrev folk til os – ”Hvordan skal vi sørge for at melde til – sidste år lykkedes det ikke?”
Derfor besluttede vi at gøre ligesom, når man skal købe billet til en festival. Vi meldte tidspunktet for salg af starter ud forinden, og så var det først til mølle.
Desværre gik DRF Go ned, og derefter gik hele hjemmesiden ned. Der var uklarhed for mange, men Dansk Ride Forbund fik siden op at køre igen. Alle ponyklasser var næsten udsolgt efter tre timer.
Det var helt vildt at opleve den store opbakning. Vi har virkelig fundet vores niche,” forklarer Finn.
Dressur, spring og jagt
Fra fredag til søndag ankom ryttere og heste til Rømø for at ride stævne på sandstranden. Helt unikke rammer, der gør Rømø Beach Jump til noget unikt.
Og selv om stævnet bærer jump i titlen, så er det også muligt for ”sandkasseryttere” at deltage.
Siden 2018 har der nemlig også være dressurklasser på programmet.
”De første år troede vi, at det skulle være et elitestævne. Men der kom ikke nok deltagere. Vi lavede prøvespringninger, hvor ponyryttere gerne ville være med, og der fandt vi ud af, at vores målgruppe nok var en anden end først tænkt.
Vi udvidede derfor med ponyer, og det medførte, at vi modtog henvendelser fra dressurrytterne, der spurgte: ”Hvorfor må vi ikke?”
Da Ecco gerne ville støtte stævnet, hvis der kom dressur, så var det meget enkelt. Og denne gang var det så vores tredje RBJ med dressur.”
Finn Märcher har ambitioner for det populære arrangement. Han vil gerne gøre det til et regulært heste-event i stil med Store Hestedag, men ting tager som bekendt tid.
”For tre år siden fik vi Fyns Jagtrideklub til at lave en jagt. Midtjysk Jagtrideklub gjorde det i år med 50 deltagere. Det var en kæmpe succes, og det fungerede som et showindslag.
Vi havde lavet en aftale om, at de kunne få et kvarter på banerne, så de ikke forstyrrede resten af stævnet. Dermed har vi forsøgt at putte lidt ekstra på stævnet,” siger Finn.
Intet af dette kunne dog være blevet til noget, hvis ikke der troppede en masse frivillige op på sandstranden ved Vadehavet.
”Vores hjælpere tager fri fra torsdag. Det er nogle dedikerede hjælpere, for der er jo intet, når vi ankommer til stranden. Der er en vandhane, så alt skal planlægges og tages med. Vi skal måle ud og krydsmåle. En landmåler ville gøre lykke,” griner han.
Den tilsandede bane
Rømø Beach Jump er ikke som alle andre stævner, for rammerne ændrer sig konstant.
”Sandet flytter sig, så vi måtte grave dressurhegnet fri på et tidspunkt i løbet af weekenden. Det er virkelig helt specielt at være en del af. Et slag på tasken er, at vi har haft 1200 starter i spring og 200 i dressur.
VI har kun haft én hest på afveje. Vi skal have styr på det, ellers får vi ikke lov at være der, fordi naturen skal bevares. Vi skal være skrappe – ingen heste i klitterne. Og det bliver respekteret, fastslår arrangøren.
Og hvad tænker Finn og co. i forhold til en gentagelse af det specielle stævne?
”I mandags modtog vi den første mail fra en sponsor. De var stolte, og de ville gerne være med igen i 2022.
Hvis vi ikke har sponsorer eller hjælpere, så kan det ikke lykkes. Efter sommeren holder vi evaluering, og der har vi overblik over det hele,” slutter Finn Märcher.
RBJ – kort fortalt
- 2014: Prøvespringning på stranden med fem forhindringer på den hårde sandbund, og med international springdommer og TD for at undersøge, om idéen kunne holde
- 2015: Prøvespringning for ryttere. Ét dags landsstævne i ridebanespringning for hest
- 2016: Prøvespringning for ryttere. To dages landsstævne i ridebanespringning for hest
- 2017: To dages stævne med C-klasser i ridebanespringning for hest og pony. Jagtridning
- 2018: To dages stævne med C-klasser i ridebanespringning for hest og pony, og én dags dressur for hest og pony
- 2019: To dages stævne med C-klasser i ridebanespringning for hest og pony, og to dags dressur med for hest og pony
- 2020: Tre dages stævne med C-klasser i ridebanespringning for hest og pony og dressur for hest og pony – aflyst pga. Covid-19.
- 2021: Tre dages stævne med C-klasser i ridebanespringning for hest og pony og dressur for hest og pony.