Skip to main content

Video: Jagtrytter for en dag

Hvordan træner jagtrytterne og hvad skal der egentlig til for at blive en god jagtrytter? Følg med når vi går helt tæt på jagtrytteren James.
| admin

Vi er taget med jagtrytteren James Iuel-Brockdorff en tur i Dyrehaven nord for København. Anledningen er den nært forestående Hubertusjagt, der finder sted på søndag d. 6. november. Starten går klokken 10:00 fra Peter Lieps hus, men inden der kaldes til samling og rides ud på den 13km lange rute i Dyrehaven, har jagtrytterne redet jagter tæt på hver søndag i månederne op til, for at kvalificere sig til årets højdepunkt – Hubertusjagten.

Læs også: Video: “Alle jagtryttere drømmer om at vinde Hubertus”

I indslaget kommer vi helt tæt på det at træne en jagthest og historien om jagtridningen, der ikke har ændret sig ret meget igennem de sidste 100 år.

Baggrundshistorie om Hubertusjagten

I mere end et århundrede har ca. 100 ryttere den første søndag i november redet den traditionsrige Hubertusjagt i Dyrehaven. Der rides også Hubertusjagt flere andre steder i landet, men jagten nord for København må siges at være den mest kendte, som i mange år er blevet tv-transmitteret. Hubertusjagten er en symbolsk videreførelse af de gamle parforcejagter, som Dyrehaven oprindeligt er anlagt til. Det stjerneformede stisystem i den smukke natur blev anlagt i 1680’erne af Christian V for at give kongen udsyn over både vildt, hunde og jægere under parforcejagter.

Dengang lod man hunde støve ræven op, mens feltet fulgte efter hunde og ræv. I dag er jagthundene væk, mens ræven er erstattet af rævehaler, som er sat på de røde ridejakker på to erfarne ryttere, som rider forrest. Jagtens tempo styres af feltets master, som rider med høj hat.