Skip to main content

Test din hest – sandkolik

Har din hest i en længere periode gået på nedbidt græs, eller jordfold, uden adgang til stråfoder? Så kan det være en god idé at tage testen.
| Louise Woss Sigerslev

Har du også folde med nedbidt græs?
Hvis hestene går og spiser af det nedbidte græs, kan de i nogle tilfælde komme til at indtage sand og jord. Heste har ellers en udemærket evne til at sortere det de spiser, men i de tilfælde hvor jorden de går på er sandholdig, og græsset minimalt, vil hesten ofte komme til at indtage sand.

Sand i hestens tarm kan forårsage alvorlige sygdomme. De mest almindelige symptomer er kronisk diarré eller kolik. Begge dele kan være svære at behandle med et positivt resultat og det skyldes primært de skader som sandet forvolder i hestens tarme. Tarmvæggen beskadiges af sandets ru overflade (det virkersom sandpapir) og hvis hesten samtidig har store mængder sand ophobet i blindtarmen kan vægten af sandet give cirkulationsforstyrrelser i tarmen og i sidste ende forårsage koldbrand i tarmen. Ved alvorlige tilfælde kan en tarmoperation være den eneste måde at behandle hesten på og prognosen ved disse operationer er oftest dårligere end ved andre kolikoperationer.Nanna Luthersson Hestedoktoren.

Hvad er symptomerne på sandkolik?

  • Nedsat appetit
  • Nedstemthed
  • Hesten afsætter mindre gødning end normalt. Gødningen er ofte tør
  • Der kan ses vandig gødning indeholdende store mængder sand
  • Skiftende tilstand med periodevis kolik og periodevis tilsyneladende bedring, hvor hesten drikker og spiser normalt
  • Hesten taber sig
  • Koliksmerterne er moderate: Hesten lægger sig ned og rejser sig op, sparker mod bugen og vender sig om og kigger efter bugen

Læs også: Forebyggelse af kolik og diarre hos heste

Hestens afføring fortæller historien

Hvis du har en mistanke om at hesten har indtaget sand, eller blot er nysgerrig på om der kunne være sand i netop din hests tarme, er der en ret simpel test du kan foretage.

Du tager blot 2-3 helt fiske hestepærer og putter i en plastikpose, og overhælder disse med vand. Tag de øverste pærer, da det er vigtigt at hestepærerne ikke har været i kontakt med jorden. Herefter sørger du for at hestepærerne opløses i vandet, og lader så posen hænge på f.eks. boksdøren i ca. 5 minutter. Når tiden er gået vil det være nemt at afgøre om der er sand/jord i hestens afføring, da sandet vil falde til bunds i posen, og tydeligt mærkes udenpå posen.

Sandkolik eller sanddiarré kan også diagnosticeres ved hjælp af ultralyd eller en røntgenundersøgelse, hvis ”posetesten” ikke giver et tydeligt svar. Ved denne undersøgelse kan man få informationer om mængden af ophobet sand.

Hvad gør jeg hvis min hest har sand i afførringen?

Der er ikke nogen decideret behandling til sand i tarmene. Men du kan forsøge at afhjælpe sandet, ved at tildele hesten loppefrøskaller. Loppefrøskaller omdannes til en gelé, når de kommer i kontakt med tarmindholdet, og kan derved transportere sandet med sig videre igennem systemet.

Forbyggelse er bedre end behandling

Sørg for at hesten altid har adgang til stråfoder, hvis den går på nedbidt græs eller jordfold i mange timer dagligt. På den måde sørger du for at hesten har andet at fordrive tiden med, end at lede efter føde i den sandholdige jord.