Tips til at få hesten til at stå – når du sidder op
Det kan være vildt frustrerende, hvis hesten ikke vil stå stille, mens man sidder op. FEI kommer her med nogle gode råd til fortvivlede hesteejere, som kæmper med at få hesten til at vente med at gå frem, til man er landet i sadlen.
Først og fremmest er det en fordel at bruge en skammel, når man skal op på hesten. For rytteren betyder det mindre slid på hofter, knæ og ankler. For hesten betyder det et mindre træk fra rytteren i sadlen, så det er lettere for hesten at kompensere og holde balancen. Desuden forhindrer man også, at sadlen trækkes skæv. Husk at bytte stigremme rundt, når du pudser saddel, så du ikke ender med, at den ene stigrem er længere end den anden.
Spring ikke over og vær tålmodig
Der sker mange ulykker ved skamlen, for en hest, der danser rundt eller bevæger sig væk fra skamlen/rytteren, øger sandsynligheden for, at rytteren ender på jorden efter af have fået en fod i stigbøjlen og desperat forsøger at svinge sig i sadlen, mens hesten bevæger sig væk fra skamlen.
Så de fleste af os er enige om, at det at stå tålmodigt, mens du stiger op, ikke står til diskussion med hesten – den skal blive stående. Men alligevel ser det ud til, at en enorm mængde heste har sprunget denne afgørende færdighed over under træningsprocessen.
Hvis du har en hest, der synes, at skamlen er en chance for at øve sidestep, er her nogle trin, du kan overveje for at få din hest til at stå stille, mens du stiger op. Det vil være det værd i sidste ende! Men for at have en hest, der står stille, mens du stiger op, skal du bruge lidt (meget) tid ved skamlen.
Det er ligesom at læsse en vanskelig hest – hvis du er forhastet og under pres, virker det næsten aldrig!
Heste lærer, når presset bliver fjernet
Lærer du ubevist din hest at gå, mens du stiger op? Der er flere måder at løse problemet med, at en hest ikke står stille, men den første ting er at finde ud af, om du måske forårsager eller forværrer problemet uden at vide det.
Forestil dig dette: du har travlt, og du formår at komme i sadlen, mens din hest går væk fra dig. Du korrigerer ikke hesten, for nu er du jo i sadlen. Et par gentagelser af dette sender beskeden til din hest, at det er ok at gå eller bevæge sig, mens du stiger op.
Et andet almindeligt scenarie er, at ryttere samler tøjlerne ret stramt, når de skal til at sætte sig op (for at forhindre hesten i at gå), men i stedet øger det presset på hesten. Og er man ekstra uheldig, trækker man i tøjlen for at holde balancen. Når man så lander i sadlen, klemmer man omkring hesten (for lige at holde balancen og finde sig tilpas i sadlen). Herefter slipper man tøjlerne og løsner benene, når hesten går frem.
Husk, at heste lærer, når presset fjernes fra dem – så hvis du gør ovenstående, har du sikkert uforvarende lært din hest, at den eneste måde at slippe for presset på, når du stiger op, er at gå frem.
Og endelig er heste nogle gange simpelthen ubalancerede af en rytter, der stiger op, at de må bevæge sig for at genvinde balancen. Dette er ofte tilfældet, hvis du trækker i tøjlerne, trækker sadlen skæv eller ikke har kropskernestyrken og stabiliteten til at holde din egen krop i balance, når du sætter dig i sadlen.
Det siger sig selv, at din hest skal have foretaget fysiske kontroller af dyrlægen, især hvis dette er en ny adfærd. Hvis hesten begynder at reagere dårligt på, at rytteren sætter sig i sadlen, kan være et tegn på rygsmerter, dårlig pasform af sadlen eller andet fysisk ubehag.
Sådan lærer du din hest at stå stille, mens du stiger op
Lad os antage, at du lige har købt en hest, der kommer med en tendens til at gå afsted, når nogen forsøger at stige op. Hvordan fikser du det?
For at komme godt i sadlen, og få en god start på lektionen, vælg en dag og et tidspunkt, hvor du har størst sandsynlighed for at opnå succes med dit forehavende.
Unge eller varme heste har ofte svært ved at stå stille, så vælg ikke at arbejde med opsidning, når de har haft tre fridage, og vinden hyler udenfor. Det kan endda være nødvendigt, at du longerer dem, før du arbejder på at sidde op, for at give dem den bedste chance for at være i stand til at gøre det, du beder om.
Der er to hovedmetoder, som du kan bruge. Den første er at lære hesten, at skamlen er et godt sted at være, og ikke at stå stille giver ekstra pres. Ved at bruge denne metode hjælper du hesten med at tage den lette beslutning – den bliver belønnet med at presset bliver fjernet, når de træffer beslutningen om at stå stille, mens du stiger op.
Her er en trin-for-trin gennemgang af, hvordan det fungerer:
1. Før hesten hen til monteringsblokken og bed ham om at stå.
2. Hvis din hest bevæger sig, svinger rundt eller gør det for svært for dig at stige stille og roligt op, så begynd at arbejde med den.
3. Dette kan være i form af grundarbejde fra jorden som tilbagetrædning, bagpartsvending eller longering i en lille volte omkring rytter og skamlen (husk et længere træktov).
4. Efter et par minutter med det arbejde, nærmer du dig skamlen igen og lad din hest stå stille – beløn den med en lille godbid eller gnub den på halsen, så længe den står pænt.
5. Prøv at stig op igen. Husk, at mens du skal holde i tøjlerne, skal du ikke at trække i tøjlerne, for at insistere på, at hesten ikke flytter sig – lad den i stedet bestemme, om den vil flytte eller ej.
6. Hvis din hest bevæger sig, gentag trin 1-5.
7. Hvis hesten står stille, så stig op og beløn din hest med masser af ros og gnub den eller klap den på halsen. Lad hesten stå stille et par øjeblikke, før du beder den om at bevæge sig.
Heste der er spændte og ængstelige
Den anden metode, som også er ret populær og vellykket, går ud på at få din hest til at acceptere, at du sætter dig i sadlen.
Dette fungerer godt for heste, der er meget spændte, ængstelige, eller som måske har haft en dårlig oplevelse med opsidning før. Det er også typisk den måde, en utilredet, ung hest lærer at acceptere en rytter. Du behøver ikke at komme til trin 5 i én session – i første omgang kommer du muligvis kun til trin 2 eller 3. Tålmodighed er nøglen her, og at sikre, at hvert trin er forstået og accepteret af hesten, før du går videre til det næste. Det giver et godt fundament for fremtiden:
1. For det første skal du sørge for, at din hest er fortrolig med arbejdet fra jorden: gå frem, tilbage, stå stille og ideelt flytte skuldrene ved et tap med en pisk eller et tryk fra en hånd.
2. Start med at “parkere” din hest ved siden af skamlen og bed den om at stå. Giv den en godbid eller gnub den på halsen, mens den står der. Hvis den overhovedet bevæger sig, så flyt den tilbage på plads og ros den derefter. Du kommer til at gøre dette et par gange i træk, ideelt set.
3. Dernæst kan du stille dig på skamlen, mens din hest står. Bliv ved med at rose den, når den er afslappet og står stille. Træd ned og op på skamlen et par gange for at teste dette, og ros hesten, når den står stille. Hvis den flytter sig, skal du rette den og derefter stå op på skamlen igen.
4. Når din hest står pænt stille og du står på skamlen, begynder selve opsidningen. Sving dig forsigtigt i sadlen, uden at trække din hest ud af balance, trække i tøjlerne eller sparke den i siden. En godbid fra sadlen er ofte nyttig, når du først er ombord. Igen, du kan gentage dette mere end én gang.
5. Bed din hest om at ståstille, indtil du giver tegn til, den må gå frem.
Kilde: FEI/Sophie Baker