Tre bomøvelser til juleferien
Når det udføres regelmæssigt, kan bomøvelser øge din hests styrke og fleksibilitet, forbedre dens evne til at engagere bagparten og gøre hestens bevægelsesmønster mere udtryksfuldt.
FEI kommer her med forslag til tre øvelser, som du kan indarbejde i din riderutine. Udfør dem regelmæssigt, og du vil hurtigt se fordele i form af forbedret styrke, kondition og muskulatur hos din hest.
Husk ikke at gøre for meget for hurtigt. Også når det glæder arbejde over bomme på jorden, skal man opbygge øvelsen langsomt. Selv skridt over bomme på jorden kan være anstrengende for hesten, og selvom du ikke umiddelbart bemærker, at hesten reagerer på arbejdet ved fx at puste, så føler den anstrengelsen i sine muskler.
Øvelse 1: Bomme i skridt
Læg seks bomme ud på jorden i en lige linje. Hvis din hest er ny i øvelsen, mangler styrke, så læg dem fladt ned på jorden. Når hesten er mere erfaren, og går over bommene i lige linje, kan man placere en støtte ved hver anden bom (skiftevis i den ene og anden side) for så at hæve bommene lidt fra jorden i den ene side. Når man arbejder i skridt over bomme, kan man lave en afstand mellem bommene på 0,8 – 0,9 m.
I skridt har hesten ikke et svævemoment, og derfor kræver det en ekstra anstrengelse af musklerne, at løfte benene fra jorden.
Dette er en glimrende måde at opbygge styrke i hesten krop og bagpart, samt gøre bækkenet mere mobilt og øge evnen til at bøje og engagere haserne.
Øvelse 2: S-formede bomme i trav
Du skal bruge mindst 8 bomme for at udføre denne øvelse. Læg bommene i en S-form, med et stort skridt fra midten af hver bom til den næste. Bommene skal danne en vifteform i S’ets to kurver.
Efter opvarmning kan du begynde at trave over bommene i arbejdstrav. Du skal bruge dine ben og dit sæde for at få hesten til at bøje sig i hele kroppen, mens I følger kurverne i S’et.
Hvis din hest ikke er vant til bomarbejde, kan du ride over bommene 2-3 gange fra hver side, før du går videre med træningen. Efterhånden som hesten bliver mere fit og sikker på opgaven, kan du lave flere gentagelser og arbejde hen imod at hæve enderne af bommene op på støtter.
Når du rider igennem øvelsen, vil du hurtigt bemærke, at din hest er nødt til at engagere sin bagpart. Du bør få en mere aktiv og elastisk trav som resultat. Denne øvelse er viser også, om hesten er meget stærkere på den ene volte, om den mangler smidighed, for i det tilfælde vil hesten have svært ved at skifte bøjning i S-formen og den vil også have svært ved at aktivere det ene bagben frem for det andet.
Det er en vanskelig øvelse, så hvis du i starten har svært ved at udføre den – tab ikke modet. Du kan altid ride den første halvdel af S-formen og derefter ride væk fra bommene, før du cirkler tilbage og rider den anden halvdel på den modsatte volte, og på den måde bygger hesten og dig selv op til at klare hele S’et.
Øvelse 3: Galopbomme i vifteform
Man kan placere fire bomme på en cirkelvolte – (kl. 12-3-6-9) og galopere over dem. Man kan også placere de fire bomme i en vifteform på cirkelvolten. Placer de 3 eller 4 bomme i en vifteform, hvor de følger cirkelvolten med en afstand på ca. tre store skridt fra miden af hver bom. Det betyder, at afstanden på ydersiden er meget større end på indersiden.
Du kan tilpasse afstanden mellem midten af bommene, så det er let for din hest at galopere over dem i normal arbejdsrytme.
Galoper på cirkelvolte, og rid på midten af bommene, når du kommer til dem på volten. Din hest skal bibeholde rytmen og bøjningen, og galoppere over bommene uden at springe eller begynde at løbe. Når du har redet over bommene nogle gange på begge volter, og du mærker, at hesten reagerer på dine hjælpere, kan du galopere over bommene på ydersiden ved at øge galopspringenes længde, og modsat ride mere samlet galop over bommen på indersiden.
Når du og hesten bliver mere erfaren kan du øge galopspringene på den ene gang og korte dem næste gang du rider over bommene. Du kan sætte støtter på ydersiden, og hæve enkelte bomme op, eller tilføje nogle flere bomme til viften. Hvis du bruger flere bomme, kan hver anden til tredje bom bygges som en lille lodret, hvis du virkelig ønsker at udfordre dig selv.
Denne øvelse er fantastisk til at udvikle afskub fra bagparten og bede hesten om at løfte sin forpart og engagere sin kropskerne.
At opretholde en jævn rytme vil kræve, at hesten balancerer sig selv og ikke falder på forparten eller løber med hovedet i vejret. Udført rigtigt vil du opleve, at hestens overlinje (nakke, ryg og bagpart) bliver stærkere ved at udføre denne øvelse regelmæssigt.
Kilde: FEI/Sophie Baker