Skip to main content

Svindler udgiver sig som formand i rideklub

En mail med en faktura på 1440 euro fra formanden i Vindinge Rideklub til klubbens kasserer, og en note om at regningen skal betales. Mailen, der er sendt fra formandens mailadresse, indeholder både kontonummer og en specificering af, hvad beløbet skal bruges til. Det kan være svært at gennemskue som svindel, men heldigvis for Vindinge Rideklub, syntes kassereren alligevel, at det var lidt mærkeligt. Hun tog kontakt til formanden, som forbavset kunne pointere, at han ikke vidste, hvad det drejede sig om.
| admin

Hvordan kan det lade sig gøre?
Der er ikke noget nyt i, at svindlere prøver at lokke penge ud af foreninger og organisationer, men formanden i Vindinge Rideklub er alligevel overrasket over, at det er lykkes ’Katarzyna’ (modtagernavnet på bankkontoen) at bruge formands-postkassen som afsender i mailen til klubbens kasserer. Mailen var ikke blevet hacket, så ’Katarzyna’ har på en eller anden måde, fået det til at se ud som om, at mailen rent faktisk var sendt fra formanden. Udover det lød regningen på betaling af trænings ’kitt’, hvilket jo i virkeligheden gav fint mening til en rideklub, og så var beløbet ikke så højt, at det var åbenlyst snyd. Mailkorrespondancen mellem kassereren og den ’falske formand’ fandt sted den 26. februar, og klubben er nu opmærksom på, at det er muligt for svindlere at forfalske vigtige email-adresser.

Gode råd til at beskytte sig med email-svindel
Der vil altid være svindlere på nettet, men hvordan kan klubberne beskytte sig mod, at svindlere får adgang til klubbens mailbokse i forbindelse med f.eks. hacking? Det giver Tænk nogle gode råd til her:

1. Skift password
Stop hackeren i at logge på din mail ved hurtigst muligt at skifte password.

2. Få kontrol over din mail
Blokeret adgang til din mail betyder, at hackeren har ændret passwordet, så du er blevet låst ude.Hackning af mail sker ofte, så mailtjenester har alle guides til, hvordan du får kontrollen over din mail tilbage. Følg anvisningerne i dem.

3. Tjek, om din mail sendes videre
Hackeren kan være snedig og bede din mail om at videresende al mail til en anden adresse, og dette vil ske selv om du har ændret password. Tjek derfor dit mailprogram, om det er sat til at videresende mails.

4. Scan computeren med antivirusprogram
Virus og andre skadelige programmer kan være blevet installeret via din mail, mens andre har haft adgang til din konto. Skan derfor din computer med et opdateret virusprogram.

5. Sæt din mail op med 2-trinsbekræftelse
Sikkerheden på din mail bliver væsentligt øget, hvis du opsætter en 2-trinsbekræftelse.
Bekræftelsen sker ved, at du tilknytter din mobiltelefon til din mail. Første gang, du prøver at logge på din mail via en ny computer, sendes der et password til din mobil, som du skal indtaste.

6. Skift passwords til andre tjenester
Passwords er besværlige at huske, så derfor bruger mange det samme password til Facebook, gmail, Netflix, Twitter og så videre. Skift derfor password til alle de tjenester, som har samme password som din mail, da disse tjenester ellers også er åbne for hackeren.

7. Vær opmærksom
Uregelmæssigheder i tiden efter, at din mail blev hacket, bør fange din opmærksomhed. Hackeren kan have opsnuset oplysninger om dine kreditkort, dit cpr-nummer eller lignende. Sker der noget, der undrer dig, så følg op på det.