Skip to main content

UVM i Ermelo – hvordan er de danske chancer?

Fra torsdag i denne uge afvikles UVM i dressur i Ermelo – verdensmesterskaberne for 5-, 6- og 7-årige heste, der er registreret i et forbund under World Breeding Federation for Sporthorses. Dansk Varmblod deltager med i alt 12 heste
| admin

Efter en afstikker til Verden, Tyskland er UVM for unge dressurheste tilbage i hollandske Ermelo fra den 8. til 11. september. Det er FEI (det internationale rideforbund og WBFSH (sammenslutning af ridehesteavlsforbund) som står bag de præstigefyldte verdensmesterskaber for unge heste, og det er dressurhestene som åbner den kommende weekend, mens springhestene skal i aktion fra den 22. til 25. september på Zangersheide, og militaryhestene fra den 20. til 23. oktober i Lion d’Angers.

Et stærkt Dansk hold

Berider og landstræner for de unge dressurryttere, Dennis Fisker, har igen i år været en del af det team, som udtager heste til UVM. Han er tilfreds med det hold, som kommer afsted fra Danmark, han fortæller: ”Det er rigtig gode heste, og heste, som har alle tre gangarter, hvilket er utrolig vigtigt netop ved UVM.”

Hestene bedømmes i gangarter, ridelighed og kapacitet og for de 7-årige heste, bliver der også en egentlig dommerbedømmelse af programmet, som er Prix st. George i finalen. Det giver en ekstra dimension og udfordring for heste og ryttere i den årgang, men Dennis Fisker understreger, at de danske deltagere har vist rimelig sikker programridning under udtagelserne, og flere har fået mere stævneerfaring inden afrejsen til Holland.

Vinderen af Unghestechampionatet dejlige Søbakkehus Maude e. Hesselhøj Donkey Boy (opdr. Agnete Holmsted) redet af Allan Grøn. Foto: Zibrasport Equest

Erfarne ryttere et must

”Vi kommer med guldvinderen fra 5-års holdet sidste år, Hesselhøj Down Town, og vinderen af Unghestechampionatet i Herning, Søbakkehus Maude, som gik rigtig godt under Allan Grøn. Vi har flere afkom med efter Hesselhøj Donkey Boy, og vi har erfaring for, at dommerne kan lide hans afkom, de har alle en god skridt, og det trækker bestemt ikke ned,” fastslår Dennis.

OL-rytter Anna Kasprzak har 7-årige Everian L til start. Om den siger Dennis: ”Den ser fin ud og Anna har fået redet nogle stævner på den bl.a. i Falsterbo, den tror jeg på, kan gøre det rigtig godt. Vi sender heste afsted, som har gået lidt i store omgivelser som sidste år ved UVM, ved Unghestechampionatet i Herning eller i Falsterbo.”

At hestene har prøvet at gå i større rammer er vigtigt, det bliver ikke større for de unge heste end det, de kommer til at opleve ved UVM, og derfor er det også særdeles vigtigt, at det er erfarne ryttere, som skal støtte hestene i konkurrence.

”Der er stort pres på rytterne, for de er til bedømmelse for hvert et skidt hestene tager inde på banen. Og jo mere erfarne rytterne er, jo bedre kan de hjælpe hestene rundt. Og det betyder rigtig meget. Og heldigvis har flere af dem prøvet at ride UVM tidligere,” slutter Dennis Fisker.

Mange danske medaljer

Dansk Varmblod har siden den første medalje i 2008 vundet knap 20 medaljer ved UVM. Senest guldmedaljen til Hesselhøj Down Town sidste år, men det er også blevet til UVM-guld til Hønnerups Driver i 2009 redet af Andreas Helgstrand, guld til Uno Donna Unique i 2009 redet af Andreas Helgstrand, guld til Sezuan i 2014, 2015 og 2016 redet af Dorothee Schneider, guld til Fiontini redet af Severo Jurado Lopez i 2015, 2016 og 2017.

Hesselhøj Downtown. Foto: Ridehesten/Helgstrand Dressage

Hvem skal vi holde øje med?

Vinderen af 5-års finalen i 2021 i Verden blev DV-hingsten Hesselhøj Down Town e. Hesselhøj Donkey Boy opdrættet af Dorthe og Hans Jørgen Hoeck. Hingsten blev redet til sejr af Jeanna Hogberg fra Sverige, da hun arbejder for Helgstrand Dressage, som ejer hingsten. De to er igen at finde på startlisten, nu i 6-års klassen.

Sidste års sølvvinder Danciero – en hannoveranerhingst efter Dancier redet af Eva Möller for Helgstrand Dressage/Schockemöhle er i mellemtiden blevet solgt til OL-rytter Anna Kasprzak, som har valgt ikke at søge start med hesten for Tyskland, men er i fuld gang med hestens videre uddannelse.
Læs også: Danciero solgt til Future Dressage – Zibrasport Equest

Bronzevinder Lightning Star e. Ferguson redet af Kirsten Brouwer for Holland genfinder vi på startlisten for KWPN i år.

I 6-års klassen kan det måske også betale sig at holde øje med hollandske Adelinde Cornelissen, der har vundet medaljer ved alle større mesterskaber med Parzival, bl.a. OL-sølv i London. Hun kommer til start med Liquido. Også danskopdrættede (Henrik Hansen) Global Player OLD e. Grand Galaxy Win er det værd at holde øje med. Hingsten blev fløjhingst i Oldenburg og Dansk Varmblod, og han sluttede på 4. pladsen ved sidste års UVM. Han rides af Eva Möller.

Danskopdrættede Global Player og Eva Möller. Foto: Mia Bach – Helgstrand Dressage

Top 3 for 6-års heste i 2021 genfinder man på startlisten over 7-års heste i år. Det er vinderen Kjento en KWPN-hingst efter Negro redet af den regerende verdensmester fra Herning2022 Charlotte Fry. Der er også gensyn med sidste års sølvvinder Escamillo en hingst efter Escolar fra Rheinland redet af Manuel Dominguez Bernal fra Spanien, men startende for Tyskland, da hæderen ved verdensmesterskaberne for ungheste følger hestens nationalitet.
Sidste års bronzevinder For Magic Equesta registreret i Hann e. For Romance OLD og redet af Beata Stremler fra Polen kommer også til start i år.

En af de heste, man kan holde ekstra øje med i 7-års klassen, er Zac Efron MT OLD efter Blue Hors Zack og redet af den danske holdguldvinder fra Herning2022 Daniel Bachmann Andersen.

Den første UVM-årgang – de 5-årige heste, er altid ventet med stor spænding. Interessen kommer formodentlig til at samle sig om Bundeschampionatsvinderen fra sidste år, Feine Bella NRW e. Fürstenball købt på auktion i Westfalen sidste år af Helgstrand Dressage for 305.000 euro. Hoppen skal rides af Eric Guardia Martinez. Schweiz har udtaget DV-hesten Terpling’s Ravena, som skal rides af Philine Brunner i 5-års klassen.

Andreas Helgstrand og Queenparks Wendy. Foto: Zibrasport Equest

Gensyn med Wendy ved CDI3* i Ermelo

Ved stævnet afvikles også international Grand Prix. Danmark er repræsenteret af den tidligere UVM bronzevinder Queenparks Wendy redet af Andreas Helgstrand, samt Anna Kasprzak/Addict de Massa og Lone Bang Zindorff (tdl. Larsen) med Bakkely’s Onandt. På startlisten finder vi også den regerende verdensmester Charlotte Fry med Everdale.

Program – Longines FEI/WBFSH Dressage World Breeding Championship – Ermelo NL (ermeloyh.com)

De danske deltagere:

5 ÅRS

SØBAKKEHUS MAUDE 208333DW1701629: F: Hesselhøj Donkey Boy/ MF: Wilkens
Rytter: Allan Grøn Avler: Agnete Holmsted Ejer: Norcordia Aps.

SLANGERUPGAARDS FLOTTENHEIMER DVH 1377: F: Franklin / MF: Scolari
Rytter: Eric Guardia Martinez Avler: Slangerupgaard A/S Ejer: Helgstrand Dressage

LYNGBJERGS ST.PARIS 208333DW1700554: F: Blue Hors St. Schufro / MF: Blue Hors Rockefeller
Rytter: Victoria E Vallentin Avler: Bente Børjesson Ejer: Vallentin Dressage & United Dressage

BLUE HORS SANTIANO 208333DW1702762: F: Sezuan/M: Romanik / MF: Romanov
Rytter: Hollænder Avler: Straight Horse v/Eva Götzsche & Mogens Pedersen Ejer: Blue Hors ApS.

6 ÅRS

BØGEGÅRDENS SANTIAGO BERNABÉU DVH 1342: F : Bøgegårdens Santiago / MF: Bøgegårdens Laurino
Rytter: Allan Grøn Avler & ejer: Stina & Jørgen Schmidt, Stutteri Bøgegården

SKOVDALS DEXTER 208333DW1601045: F: Hesselhøj Donkey Boy / MF: Blue Hors Romanov
Rytter: Susanne Barnow Avler: Bjarne Skovdal Ejer: Susanne Barnow & Steffen Kristensen

DÚNÉ NEC 208333DW1601019: F: Hesselhøj Donkey Boy / MF: De Noir
Rytter: Sissel Bille Jacobsen Avler: Nana Eckhardt Ejer: Sissel Jacobsen

HESSELHOEJ DOWN TOWN DVH 1334: F: Hesselhøj Donkey Boy / Blue Hors Zack
Rytter: Jeanna Högberg Avler: Hans Jørgen Hoeck Ejer: Helgstrand Dressage

7 ÅRS

HIGHFIVE FUGLSANG DVH 1292: F: Grand Galaxy Win / MF: De Niro
Rytter: Anders Uve Sjøbeck Hoeck Avler: Anne Dorte Riis Meyland Ejer: Anders S. Hoeck, Hesselhoej.dk

POSEIDON MAJLUND 208333DW1501342: F: Tailormade Temptation / MF: Solos Landtinus
Rytter: Lone Bang Larsen Avler: Stutteri Majlund Ejer: Lone Bang

EVERIAN L 208333201501314: F: Everdale MF: Hochadel
Rytter: Anna Kasprzak Avler: Karsten Bundgaard Ejer: Stutteri v/HTK

EVO SCHUBIDOO 208333DW1501601: F: Blue Hors St. Schufro MF: Blue Hors Hotline
Rytter: Anne-Marie Hosbond Avler & Ejer: Stutteri Evo