Skip to main content

Berømte Heste: Rolf

Få dyr har så stor symbolsk betydning som hesten, og når det kommer til kongelige og heste, kan konstellationen blive et uvurderligt nationalt symbol. Sådan var det for Kong Christian 10. og hans hest Rolf. Kongen og Rolf blev verdensberømte under 2. verdenskrig, hvor parret kunne ses på daglige rideture gennem København under den tyske besættelse.
| admin

Rolf blev erhvervet til Kong Christian 10. i 1937, og han skulle efterfølgende blive Kongens yndlings hest i mange år frem. Rolf var en svensk halvblods hest født i 1927 og havde et imponerende stangmål på 179 cm. Det passede Kongen godt, da han var en høj mand på 1,96 meter. Derudover var Kongen også en god rytter, hvilket var nødvendigt i forhold til Rolf. Han beskrives som en hidsig hest, der gerne ville gerne frem. Til gengæld var han overhovedet ikke bange for trafikken, og det var jo vigtigt, når kongen skulle ride gennem den pulserende bymidte.

Kong Christian 10.s rideture på Rolf fik stor symbolsk betydning under besættelsen, hvor Københavnerne viste deres modstand ved at cykle beskyttende omkring den kongelige ekvipage på turen. Kongen og hans hest blev betragtet som en tavs protest mod den tyske overmagt, og billeder af Rolf og Kong Christian 10. nåede ud til store dele af verdenen.

 

At Rolf var Kongens ynglings hest forstår man godt, når man ser videoklippet fra Kongens 70 års fødselsdag i 1940. Næsten en million danskere stod klar i Københavns gader til at hylde fødselaren. Det ville sige at Rolf måtte kæmpe sig gennem den massive folkemasse, mens der blev viftet med flag, kastet med blomster og givet buketter til kongen. Ikke mange heste havde kunnet klare virvaret, men om end Rolf blev lidt stresset af de mange mennesker, så bar han sikkert den danske Konge gennem den glade folkemængde.

Kong Christian red også på Rolf til sin 71-års fødselsdag og sit 30-års jubilæum.

 

Kong Christian 10. havde Rolf fra 1937 frem til sin død i 1947. I 1942 faldt Kongen dog af hesten Jubilee, og kom sådan til skade at han ikke kunne ride mere. Kongen blev dog ved med at besøge de kongelige stalde to gange om ugen, og især Rolf stod hans hjerte nært til det sidste.

Kong Christian 10.s 70 års fødselsdag 26. september 1940.

https://filmcentralen.dk/museum/danmark-paa-film/film/kongens-fodselsdag

Kong Christian 10. på morgenridetur gennem København under besættelsen.

https://filmcentralen.dk/museum/danmark-paa-film/klip/kong-christian-x-pa-sit-morgenridt