Skip to main content

Berømte heste: Valegro

Historien om verdens bedste dressurhest Valegro – også kaldet Blueberry – er en af de mest delte og elskede historier i den moderne dressurverden. Da Valegro gjorde sit indtog på alverdens dressurbaner med sin rytter engelske Charlotte Dujardin, slog han ikke kun rekord på rekord, han blev også både EM-, VM- og OL-vinder og fortryllede alle med interesse for heste og ridning med sin tilsyneladende ukompliceret tilgang til de allersværeste øvelser.
| admin

Valegro, en imponerende mørkebrun vallak med blis og sokker efter Negro blev født i Holland i 2002, men Charlotte Dujardin mødte ham første gang på landsholdsrytter Carl Hesters farm i Gloucestershire, England. Planen var, at Charlotte skulle ride den store brune vallak i de mindre klasser, og så skulle Carl Hester overtage ham senere. Det blev dog aldrig til noget, for der var noget i kombinationen Dujardin og Valegro, der snart skulle imponere ryttere (og dommere) i hele verden. Charlotte selv husker hvordan Valegro for starten skilte sig ud fra alle andre heste, og da hun red ham første gang, var hun ’blown away’ over den følelse af power, der var kom fra den brune vallak. Valegro ville frem – både under rytter – men også frem i verden.

I 2011 vandt parret FEI World Cup Grand Prix ved Olympia Horse Show i London samt vandt Grand Prix Special med en rekordhøj procent på 88,022%. Derefter blev ekvipagen udvalgt til at repræsentere England ved OL i London i 2012. Med Valegro og Charlotte som spydspidsen på det engelske landshold, blev det til OL-guld for hold, og så tog ekvipagen også guld i den individuelle klasse med en karakter på over de magiske 90%. I 2013 blev det til EM-guld i både Grand Prix og Grand Prix Special i Herning, og ved det store Olympia Horse Show i London slog parret Edward Gal og Morlands Totilas kür-rekord med næsten 2%, da de blev belønnet med 93,975% af dommerne. Ved Olympia i 2014 slog parret rekorden igen – denne gang med 94,3%, og samme år kom VM-guldet i hus. I 2016 blev det til endnu en individuel guldmedalje ved OL i Rio samt sølv for hold.

Udover ovennævnte kunne Valegro føje en lang række af andre flotte resultater til sit CV, og havde dermed vundet alt, hvad der er at vinde for en dressurhest. I 2016, efter sit andet individuelle OL-guld, blev det derfor besluttet, at den verdenskendte firbenede atlet skulle pensioneres fra konkurrencebanen. Det skete under en følelsesladet opvisning ved Olympia International Horse Show, hvor fans havde muligheden for at se ham stråle i en kür for sidste gang. I dag bliver Valegro stadig vist frem ved opvisninger og specielle clinics, og ellers nyder han livet på Carl Hester og Charlotte Dujardins farm i det smukke England.

Vil man vide mere om Valegro kan man læse Carl Hesters bog: Valegro: Champion Horse (2015) eller Charlotte Dujardins biografi: The Girl on the Dancing Horse (2018).

Charlotte Dujardin og Valegro, Olympia 2014