Skip to main content

Steen vandt mønstringsmedaljen – med forstuvet fod

Steen Stensen Blicher humpede ind i rampelyset for at modtage mønstringsmedaljen, en forstuvet ankel betød det blev uden hest i hånden. Steen er selvstændig med træning, klargøring og uddannelse af alt fra føl til spring- og dressurheste, og medaljen er en anerkendelse af det gode arbejde han laver med hestene sammen med gode venner, når de får fri fra arbejde.
| admin

Igennem mange år har Dansk Varmblod og Hestens Værn samarbejdet om at uddele Hestens Værns Mønstringsmedalje i forbindelse med forbundets hingstekåring i Herning. Tidligere var navnet på prisen passende, men i dag indgår flere elementer end blot mønstring for hånd, i klargøringen af de unge hingste til kåring. Det er fx longering samt løsspringning af de springbetonede unghingste.

”Hestens Værns medalje har ændret betydning, så det nu mere er en fremvisningsmedalje,” udtalte avlskonsulent Karina Christiansen under kåringen søndag. Medaljen tildeles den person, som avlsledelsen syntes har gjort et fremragende stykke hjemmearbejde, så hingsten viser sig bedst muligt frem i Herning hvad enten det glæder longering, løsspringning, løsvisning og mønstring.

”Prismodtageren er en person, vi kender særdeles godt. Han lever af at tilride og klargøre ungheste, og fremviser ofte både hopper og hingste til kåringer og forbesigtigelser. Det er Steen Stensen Blicher som i år har klargjort kat. Nr. 40 på fornem vis. Desværre har Steen en skade i anklen, så vi ikke ser ham mønstre,” sagde Karina Christiansen om den velfortjente hæder.

Steen Stensen Blicker omgivet af H.K.H Prinsesse Benedikte og formand for Hestens Værn Julie Fjeldborg. Foto: Kee Frandsen

”Det var lidt voldsomt at stå der alene, det havde været anderledes, hvis man havde en hest i hånden, mere på sin vante bane,” fortæller Steen efter H.K.H. Prinsesse Benedikte havde lykønsket ham, og hængt medaljen om hans hals. Om æren siger Steen: ”Det er dejligt, at der bliver lagt mærke til en, og det betyder også meget. Den er god at have,” fortsætter han. Medaljen er en anerkendelse af det gode arbejde Steen har gjort med klargøring og fremvisning.

Steen fremviste Dresscode Black Holst e. Desperado/Uno Don Diablo (opdr. Stutteri Holst) en hingst han har købt som føl. Den blev ikke godkendt til afprøvning, og nu har han sat den på salgslisten. Der er allerede god interesse fra flere sider, fortæller han.

Gode venner gjorde forskellen

”Da vi pakkede til Herning tirsdag, gled jeg på kanten af rampen med en spåneballe i hånden,” fortæller Steen. Det sagde pop i anklen, og Steen tænkte omgående det værste: Den er brækket! Steen valgte at bide tænderne sammen, få hingsten læsset og det sidste pakket. Da han kom til Herning, fik han Dansk Varmblods læge til at se på anklen. Hun kunne berolige ham med, det var en forstuvning.

Steen kunne selv longere hingsten og trække den frem til løsvisning, men al mønstring var udelukket. Han havde dygtige Oline Dall med i Herning til hjælp, og hendes forlovede, Jesper Petri Grimbühler der har erfaring med at mønstre til dyrskuer. Han var også i Herning, hvor han deltog, og vandt en afdeling, i smedekonkurrencen. Jesper var frisk og sprang til opgaven.
”Jesper gik op i det med liv og sjæl, det var så godt,” siger Steen.

3 gode venner i godt samarbejde. Fra v. Steen Stensen Blicher, Oline Dall og Jesper Petri Grimbühler. Foto: Privat

Selvstændig med hjælp fra venner

Steen er selvstændig med egen salgs- og træningsstald på Hammelev Ridecenter. Det har han været i 7-8 år nu. Han tilrider, klargør 2- og 3-års hopper til skue og kåring, klargør unghingste til forbesigtigelse og heste til championater og sport. Selv rider han dressur på Intermediaire-niveau, og har tidligere sprunget en del.
”Jeg har ikke en sponsor, eller en person bag mig, som støtter mig, jeg får ikke rabat på rideudstyr, og har ingen hjemmeside. Alle de heste jeg får i arbejde, kommer til mig efter mund til mund-metoden.” Steen blev smidt af en hest, og kunne ikke ride det meste af januar, og nu er han igen skadet med den forstuvede ankel. Det er svært, når man er selvstændig. Heldigvis har Steen gode venner Sebastian Weber Andersen og Amanda Slipsager Aebeloe, som hjælper ham, når de får fri fra deres job som hhv. fysioterapeut og lægesekretær. Og så træder den unge rytter Laura til, når Steen skal lave videoer til Facebook, på sine salgshest.

”Jeg håber at blive ved som selvstændig så længe som muligt. Jeg har sagt nej tak til job på de store steder, men man er bare sårbar som selvstændigt. Det er ikke så enkelt,” erkender Steen Stensen Blicher, men med gode venners hjælp gik alt alligevel op i en højere enhed i Herning.

Hestens Værns mønstringsmedalje: Foto: Privat

Tidligere vindere af mønstringsmedaljen:

2020 Jacob Schmidt
2019 Anders Hoeck
2018 Karsten Petersen
2017 Martin Korsbæk
2016 Kenneth Damgaard
2015 Maik Kohlschmidt
2014 Jesper Bisgaard Nielsen
2013 Lasse Bendixen
2012 Martin Klavsen
2011 Kasper H. Hansen
2010 Jesper Meyenburg
2009 Christian Springborg
2008 Michael Grønne
2007 Michael Højgaard
2006 Jacob Jessen
2005 Anni Bertelsen
2004 David Amager
2003 Bo Høstrup
2002 Povl Hove
2001 Morten Plenborg
2000 Ole Hummelshøj