Brug lovligt udstyr til stævne
”Vi er konsulenter, vi er ikke politi, så har I nogle spørgsmål til udstyr osv. så spørg os inden du kommer til start, for har du først startet med ulovligt udstyr, så bliver du diskvalificeret. Det er jo ærgerligt, hvis du ellers har leveret et ridt, som kunne give en sejr eller placering,” understreger Per Nielsen.
Det er en stewards rolle at: hjælpe, forebygge og gribe ind – i den rækkefølge, fortæller Per Nielsen. Han er FEI Steward og har været i aktion ved OL, VM, EM og World Cups, og han er formand for DRF’s dressurudvalg. I sit civile liv er han uddannet og arbejder som El- ingeniør i Ringkøbing, og har selv redet springning og dressur på M-niveau.
Læs også: Per er på job som steward ved OL
Per Nielsen og hans kolleger i steward-teamet møder rytterne til stævner, hvor de er til stede udelukkende med det formål at beskytte hesten. I praksis betyder det, at de er synlige på opvarmningsbanen, når rytterne træner under stævnerne, og så patruljere de også i stalden både dag og nat.
Spore og pisk
Der er en lang række regler og krav til udstyr, og det kan være lidt uoverskueligt at finde ud af om et bid, en spore eller et underlag med sponsorlogoer må bruges i konkurrence. Derfor opfordrer Per Nielsen til, at man opsøger stewards og teknisk delegerede på stævnepladserne for at få hjælp.
Det er et krav, at man skal ride med spore i internationale konkurrencer på nær CDIP og CDICh Events.
Der er særlige regler for pony- og children-ryttere. Her er det et valg, om man vil ride med spore i den aldersgruppe, og så er det kun stumpe, metalspore uden hjul, som er tilladt.
Per Nielsen fortæller: ”Sporene må maksimalt være 3,5 cm, og de måles fra støvlen og til yderste spids. Det betyder, at rider man med gummi på sporen, tæller det også med til sporens længde. Være opmærksom på, om sporen ”gaber” ind mod støvlen, og få sporene passet til.
Rider man med pisk på opvarmningen må den maksimalt være 1,20 m lang for ryttere på hest, og 1,0 m for ponyryttere.
Hoods og propper i ørene
Hoods til at dække hestens ører er nu tilladt. Tidligere var brugen af hoods afhængig af, om stewards vurderede, der var så mange fluer på stævnepladsen, at det kunne være nødvendigt. I dag er en hood blevet en del af det godkendte udstyr. Der må godt være noget støjdæmpende funktion, men hooden må ikke være så tyk og stiv, at den forhindrer hestens naturlige ørespil.
Man må ikke ride med ørepropper i konkurrence, og så skal man være opmærksom på at hooden ikke må fæstnes til næsebåndet med en lille snor, som det har været praktiseret.
”Vær sikker på I rider med godkendt udstyr,” understreger Per, det ville jo være ærgerligt at blive diskvalificeret pga. en lille tynd snor.
Ingen grund til at skjule småsår
Det er ikke tilladt at male på nogen del af heste, hverken til ”pynt” eller for at dække over et sår. Så småsår der bliver dækket med skosværte er faktisk ikke tilladt.
”Hesten må gene have helede småsår, men de må ikke bløde. Har hesten fået et lille sår, f.eks. fra transport, og det småbløder men kan stoppes ved at tørre det af, så giver det ikke anledning til restriktioner.”
”Hvis en hest fx har muk, som går op under træning eller i konkurrence, så lader vi dyrlægen se på det og vurdere, om man kan ride den følgende dag,” fortæller Per Nielsen.
Omvendt er der sår eller skader forårsaget af udstyr, hjælpemidler og/eller rytter, bliver det ikke vurderet som ubetydelige skrammer. Det er f.eks. mærker eller skader ved brug af pisk, sporer eller bid.
”Tydelige piskemærker resulterer i diskvalifikation, mens nogle heste har gamle sporemærker, dem kan vi godt se bort fra, medmindre der er nye skrabemærker og blod.”
”Og husk at ride med jeres stævnenummer,” opfordrer Per Nielsen, og han uddyber: ”Hvis I ikke går det, skal vi forstyrre jer i træningen, og I kan risikere, at blive sendt ned i stalden for at hente nummeret!”
Husk nummer, det er den eneste måde vi kan identificere jer på. Hvis ikke skal vi forstyrre jeg i træningen. I kan blive jagtet ned i stalden for at hente numrene,” slutter Per Nielsen, der var til ECCO Samling i Tønder for at informere ryttere og forældre om et udvalg af reglerne til stævner.
Per Nielsen var gæst i RidersCorner i Herning. Hør ham fortælle i indslaget her: Riders Corner søndag: Højdepunkter, interviews og show