Skip to main content

Det er bedre at forebygge end helbrede

Behandlerteamet, der er med rytterne til OL i Tokyo, har haft travlt med forebyggende behandling og kontrol af hestene.
| admin

Heste, der deltager i OL, er atleter på aller højeste niveau, præcis som de atleter, der i øvrigt deltager ved Legene.

For heste, såvel som for mennesker gælder, at det er meget få behandlinger, der er tilladt. Dopingkontrollen er skarp, og kontrollen af hestene generelt udføres på højt niveau. En af de stewards som netop er med til at kontrollere hestene i træning samt før og efter konkurrence er Per Nielsen, som vi fortalte om i artiklen: Per er på job som steward ved OL

Hvis hestene får en behandlingskrævende skade, sår eller trykning skal behandlingen godkendes af de officielle FEI-dyrlæger ved OL. Der er strenge krav, som skal være opfyldt, og først og fremmest må behandlingen ikke have nogen indflydelse på hestenes præstation i konkurrence. Bliver hestene syge eller skadede undervejs, går dyrlægerne naturligvis straks i gang med en behandling, og så bliver hestene trukket fra konkurrence.

Derfor er det langt bedre, også for hestene, at der i stedet er fokus på forebyggelse i stedet for behandling. Man kan se et interview med behandlerteamet inden afrejsen til Tokyo: Video: Fokus på hestenes sundhed ved OL

Gitte Søby har været med til at behandle landsholdshestene ved de to seneste Olympiske Lege. Foto: privat

Morgenkontrol i stalden

Hver morgen gennemgår landsholdsdyrlæge Frederik Nielsen hestene i boksen, og taler med hestenes groom, der kender deres heste, og ved, om der er noget dyrlægen skal have besked om. Med i teamet er også Gitte Søby, MySir der er hesteosteopat og heste fysioterapeut. Hun er også uddannet sportsmassør til mennesker, så har ryttere nogle småting, kan hun også fikse det, hvilket de benytter sig af, når de har spændinger i deres krop.

”I samråd med dyrlæge, rytteren og træner, aftaler vi hvad der skal gøres ud fra, hvad de har mærket i træningen / konkurrencen og, hvad jeg har mærket ud fra min undersøgelse. Så her er teamwork også ekstremt vigtigt for at få det bedste resultat.” fortæller Gitte Søby i en pause fra stalden i Tokyo.

Hvad behandles?

”Da hestene ankom til Tokyo, var de selvfølgelig trætte ovenpå den lange tur. Så her er det vigtigt ikke at gøre andet en det, der er allerhøjst nødvendigt. Det er vigtigt, at de bruger kræfterne på at restituere. Når der så er gået et par dage, kan jeg begynde at gøre lidt mere,” fortæller Gitte Søby.

”Behandlingen foregår i tæt samarbejde med rytterne og landstræneren, da det er ekstremt vigtigt at behandle hestene så muskler og blokeringer løsnes uden, de bliver ømme. Dette kan godt være en balancegang, men efterhånden med mange års erfaring lykkedes det i langt de fleste tilfælde. Oftest behandles de flere gange dagligt, for at undgå at de bliver for ømme. Så populært sagt – skræller vi løget hver dag,” slutter Gitte Søby.

Behandlerteamet, der er med rytterne til OL i Tokyo, har haft travlt med forebyggende behandling og kontrol af hestene.
Gitte Søby behandler hestene flere gange dagligt. Foto: privat