Skip to main content

En legende takker af

Rafael Soto er fyldt 65, og træder tilbage. Han har indstillet karrieren som konkurrencerytter, men hans store ekspertise, viden og visdom vil ikke gå tabt, da han vil fortsætte med at træne sin søn (Rafael Soto jr) og hans elever. 
| admin

Den Spanske Rideskole i Jerez, Spanien, fejrede den legendariske rytter og træner, Rafael Soto Andrade, ved en særlig galla den 14. oktober 2022. Her fejrede Soto sin 65-års fødselsdag og trak sig officielt tilbage fra sin post. 
 
Rafael Soto behøver nærmest ingen introduktion. Manden er en levende legende inden for spansk ridesport. Han har deltaget i tre olympiske lege (1996, 2000 og 2004), fem europamesterskaber (1995, 1997, 1999, 2001 og 2003) og tre verdensmesterskabsfinaler (1998, 2002, 2006), alle med PRE-opdrættede heste. 

Sådan forløb afskeden

Efter en følelsesladet Pas de Deux med sin søn trådte Rafael Soto ind gennem den indendørs arenas symbolske buer på hesteryg for sidste gang, ledsaget af sin egen mentor, Álvaro Domecq og hans søn. Herefter fulgte alle hans medryttere og assistenter. Han modtog et varmt og oprigtigt bifald fra alle fremmødte. 

Læs også: Tirsdags Tips: Lær hesten spanske skridt

Ambassadør for den renracede spanske hest 

Rafael Soto har altid været forelsket i den spanske hest. Fra begyndelsen af ​​hans karriere på Royal School, guidet af Álvaro Domecq, har han evner på ryggen af ​​PRE-heste været imponerende og Soto har opnået stor succes, der har givet positiv fokus på denne smukke spanke race. 
Rafael startede sin rejse i den spanske rideskole, da han var 18 år gammel, og fyrre år senere er han rygraden i selvsamme institution. 
 
Af alle de heste Soto har redet, var den største Flamenco XX (e. Panadero II, samme far som Invasor), opdrættet af Álvaro Domecq. Denne grå hingst sikrde ham berømmelse i 1994. Soto blev den første rytter til at vinde de spanske mesterskaber med en PRE. Desuden ved det med denne hest han kom ind på det spanske hold til EM i 1995. Senere blev de udvalgt til at tage til de olympiske lege i Atlanta i 1996, men en skade tvang ham til at ride på sin reservehest, hvilket banede vejen til hans nye stjerne Invasor. 
 
Rafael og Invasor (e. Panadero x Valeroso VII) gjorde krav på mange titler, blandt dem det spanske mesterskab i 1998, 1999 og 2000. Equipagen turnerede verden rundt og konkurrerede sammen i de bedste og mest prestigefyldte arenaer, såsom Aachen og ved OL . I 2000 kvalificerede de sig til legene i Sydney. Ved VM i Jerez i 2002 vandt de bronzemedalje for hold og ved EM i 2003 i Hickstead tog de holdsølv. Toppen af kransekagen kom i Athen 2004, hvor Soto blev en legende, der for første gang opnåede sølv til Spanien i dressur. I küren tog parret fjerdepladsen. 
 
Soto var kendt for at lege med publikum. I midten af ​​sit program så han på publikum i påskønnelse, og for anerkendelse af hans præstation. Han var en født entertainer og forlod ofte dressurarenaen med sine heste i spanske skridt.

En sand legende takker af

Med sin 65-års fødselsdag har Rafael Soto nået den officielle pensionsalder og træder tilbage. Han har indstillet karrieren som konkurrencerytter, men hans store ekspertise, viden og visdom vil ikke gå tabt, da han vil fortsætte med at træne sin søn (Rafael Soto jr) og hans elever. 

 Kilde: Eurodressage