Skip to main content

Dansk Varmblod sagde ja tak til endnu to hingste

Dansk Varmblod har i aftes kåret endnu to hingste, den dressurbetonede Forever Love og den springbetonede Bøgegårdens Commaron Z.
| admin

Hingste, som evt. bliver forhindret i at stille ved Hingstekåringen i Herning, har mulighed for at stille ved Dansk Varmblods Efterkåring, der sædvanligvis afvikles i april på Vilhelmsborg. Dette års efterkåring fandt sted torsdag den 21. april.
Der blev godkendelse til Forever Love e. Fair Game/Destano, hingsten var fløjhingst ved kåringen i Westfalen i 2020. På den efterfølgende auktion, erhvervede Helgstrand Dressage hingsten for 800.000 euro. Han har bestået 35-dages test i efteråret 2021 med 830 points, og er nu færdigkåret.

Den anden hingst er den springbetonede Bøgegårdens Commaron Z e. Comme Il Faut/ Cassaro. Bøgegårdens Commarron Z har i de senere år høstet talrige placeringer og sejre i internationale 145 cm klasser, under den tyske toprytter Katrin Eckermann. Faderen Comme Il Faut har været en del af det tyske landshold med Marcus Ehning i sadlen, og så har hingsten en guldrandet afstamning da moren er den legendariske Ratina Z, som under Piet Raijmakers og senere Ludger Beerbaum, er én af verdens mest vindende springheste gennem tiderne. 2 x OL holdguld, individuelt OL-sølv, World Cup-vinder, EM-Guld er blot nogle af meritterne for denne fantastiske hoppe.
Bøgegårdens Commaron Z kommer i aktion i næste uge ved DM hos Schou Absolute Horses, hvor Jacob Theodor Schmidt kommer til start med hingsten i juniormesterskabet.

Se med her på Zibrasport Equest, når DM i springning skal afgøres for S/U25/YR/J hos Absolute Horses. Vi streamer fra fredag til søndag. Læs mere: DM i springning Senior, U25, YR/J 2022

Læs også: Video: Med tålmodighed og planlægning får man en hingst

Om lineær registrering

For første gang i år har Dansk Varmblods avlsledelse brugt lineær registrering til bedømmelse af hingstene. Den bedømmelsesmetode har været brugt til bedømmelse af hopperne siden 2014.
Ved lineær registrering beskrives hesten ud fra de biologiske yderpunkter (f.eks. højtstillet-lavstammet) uden hensynstagen til, om egenskaben er positiv eller negativ.

Der benyttes en skala med ni alfabetiske valgmuligheder fra A-I. Ved beskrivelse af en egenskab foretager dommerne først en overordnet 3-inddeling: f.eks. om hesten er højtstillet (A-C), midt i mellem (D-F) eller lavstammet (G-I). Vurderes hesten som højtstillet, har dommerne igen tre valgmuligheder: ekstrem højtstillet (A); højtstillet (B), lidt højtstillet (C).

På bedømmelsesskemaerne til lineær registrering er Dansk Varmblods avlsmål (optimum) markeret med en firkant. Herved kan man let se, hvor tæt den bedømte hest er på optimum ved de enkelte egenskaber. Optimum kan i visse tilfælde være ét af yderpunkterne: f.eks. så store ramme som muligt (A). Eller optimum kan være midt i mellem yderpunkterne: f.eks. en halsmuskulatur, der er passende til hesten, og som hverken er for tynd eller tyk. I nogle tilfælde er optimum hverken et yderpunkt eller midt i mellem. F.eks. er Dansk Varmblods avlsmål højtstillede heste. Men en hest kan også blive for højtstillet, så det kan påvirke balance og holdbarhed. Optimum for “højtstillethed” er derfor C.

Se de to kårede hingstes lineære beskrivelse HER