Skip to main content

Få det bedste ud af hestens trav

Er din hests trav til den kedelige side? Fortvivl ej – traven kan med vedholdende indsats forbedres væsentligt
| admin

Du skal gå efter en god galop og en god skridt, når du køber hest, for traven er den letteste gangart at forbedre.

Hvis du nogensinde har fulgt en “almindelig” hests vej fra de lette dressurklasser og op igennem sværhedsgraderne, eller set den blive redet af en professionel i bare et par uger, vil du kunne genkende dette udsagn. Faktisk kan du se det, hvis du står og kigge på opvarmningen til en grand prix klasse. Start med at se på hestenes afslappede trav, i en løs ramme og følg hesten, som den samles og rides mere op ad bakke. Det du vil se er bedre overtrædning, udtryk, kadence og artikulation af leddene. De fleste heste på dette niveau kan ret hurtigt gå fra en kedelig trav til en exceptionel trav.

Rytteren gør en forskel

Selvfølgelig har disse heste fordelen af ​​ekstremt talentfulde ryttere med masser af følelse. For den almindelige rytter kan du måske ikke se en helt så drastisk ændring. Du kan dog være sikker på, at du i høj grad kan forbedre kvaliteten af ​​din hests trav, selvom du aldrig vil have den næste Glamourdale under dig. (Og selvom du aldrig helt når Lottie Frys niveau.) 

Hvad er nøglen til et udtryksfuldt trav? 

For at producere den ‘wow’ trav, som du ser hos topheste, skal din hest være afbalanceret, fit og kunne samles. Jo længere de udvikler sig i deres træning, jo mere vil du se traven begynde at ændre sig. 
For at udvikle elasticitet i traven, skal du forbedre smidigheden både over ryg og overlinje (på langs) og gennem hver side af kroppen (lateralt). 
 
Selvom en virkelig imponerende trav altid har masser af energi, er det vigtigt, at hesten forbliver afslappet og fri for spændinger. Det er også vigtigt, at du ikke forveksler hastighed med energi – at skynde dig med det vil resultere i en ubalanceret, anspændt og hakkende trav frem for en elastisk og udtryksfuld trav. 
 
Hvis du ønsker at udvikle en mere elastisk og udtryksfuld trav, er der ting, du kan gøre for at forbedre kvaliteten af ​​en ganske almindelig gangart hos en ganske almindelig hest. At udføre disse øvelser af og til vil selvfølgelig ikke pludselig ændre kvaliteten af ​​din hests trav – det tager måneder og år med konsekvent arbejde. Men hvis du ikke kan købe færdigt udtryk og kadence, kan du skabe mere af det. 

Læs også: Kyra Kyrklund: For mig er vægten den vigtigste hjælp

Træn fjederen

Hvis vi ønsker at udvikle en trav, der er elastisk og med godt afskub, giver det mening, at hesten skal kunne komprimere og forlænge som en fjeder, uden at miste balance eller rytme. At ride ‘ventende’ med flere halve parader efterfulgt af få forlængede travtrin, for derefter at samle og korte igen, er en særdeles givende øvelse. Skift kun tempoet så meget du kan uden at miste rytme eller balance, og sørg for ikke at bremse energien fra bagbenene, mens du samler den. 
 
Over tid hjælper dette med at udvikle samling samt bidrager til bedre skubbekraft og forbedrer din hests respons på den halve parade og den fremaddrivende hjælp, så du kan udvikle mere affjedring og elasticitet. 

Travbomme og bakketræning

At inkorporere almindeligt bomarbejde og bakketræning kan gøre en enorm forskel for hestens tempi. Forhøjede bomme hjælper især hesten med at bøje leddene og hæve ryggen gennem interaktionen med bagbenene. Denne artikulation af leddene og fremstødet fra bagbenet er til dels det, der er med til at skabe udtryk og affjedring hos heste på højere niveau. Fordi bommene er jævnt fordelt, opmuntrer de også hesten til at forblive i en stabil og regelmæssig rytme. 
 
Bakketræning er god støtte til udviklingen af hestens styrke og balance. Selve muskel- og konditionsforbedringen kan hjælpe på traven (ligesom du vil ride bedre, efterhånden som du bliver stærkere og stærkere!), men den måde, hvorpå bakkearbejde tilskynder hesten til bogstaveligt talt at arbejde mere op ad bakke, er også meget gavnlig i udviklingen af ​​måden hesten går på, hvilket er nødvendigt for en mere imponerende trav. 

Læs også: 5 tips til at forbedre den øgede trav

Skulder ind eller Versade


Skulder ind eller versade er en meget nyttig øvelse til at udvikle en bedre trav. Det bedste ved den er, at i modsætning til travers eller mere avanceret lateralt arbejde, kan du introducere det tidligt, og blot bede om en smule skulder ind.  
 
Versade hjælper med at rette og smidiggøre din hest ved at opmuntre den til at bruge det indvendige bagben direkte under kroppen. Fordi dette også er en måde at udvikle evnen til at samle og sætte sig bagtil, udvikler øvelsen også gradvist udtrykket og affjedringen i takterne. Versade er en særlig værdifuld øvelse der hjælper med at udvikle en kraftig øget eller fritrav. 
 
Prøv at ride din hest i versade næsten hver gang du rider ligeud i et par uger, og se om det gør nogen forskel for deres generelle smidighed, styrke og måde at gå på! 

Kilde: FEI