Skip to main content

FEI aflyser, er OL kvalifikationerne i fare?

FEI har aflyst alle internationale stævner i store dele af Europa pga. herpesvirus udbruddet i Valencia, der har spredt rundt om i Europa. Det betyder også en aflysning af World Cup-stævnet i Holland, hvor vi skulle have haft tre dressurryttere til start
| admin

Situationen som følge af den stærkt aggressive variant af herpesvirus 1, der har bredt sig fra Valencia i Spanien, har nu fået FEI, det internationale rideforbund, til at aflyse internationale stævner i Frankrig, Spanien, Belgien, Italien, Østrig, Polen, Holland, Tyskland og Slovakiet. Flere af de lande, har også aflyst nationale stævner frem til den 28. marts og med omgående effekt. Stævnerne, der lige nu er i fuld gang i det sydlige Europa: Vejer de la Frontera (ESP), Vilamoura (POR), San Giovanni (ITA) og Gorla Minore (ITA) overvåges af dyrlæger og FEI dyrlæger på stedet. Heste vil kun få lov til at forlade stævnepladsen, hvis de har et helbredscertifikat. Overholder man ikke dette, vil hesten blive blokeret i FEI’s database, og dermed kan de ikke deltage i stævner. Det er desuden ulovligt at transportere heste uden dette certifikat.

Stævnet i Oliva Nova (ESP) har aflyst stævnerne i resten af sæsonen, ligesom Opglabbeek i Belgien også er aflyst.

Som man kan læse i vores nyhed i går her på sitet, har Karina Leichle mistet en hest, og flere af de 12 heste, de har med til stævnet er syge. Det er en forfærdelig situation hun, familien og de tilbageværende ryttere og hestepassere står i. Læs artiklen: Karina Leichle har mistet en hest i Valencia

Kimi Nielsen: en nødvendig beslutning
– Selvom det er ærgerligt, så er det bare nødvendigt (med aflysningen) for at FEI kan få et godt overblik over situationen og styr på smitten for det ikke skal eskalere, indleder elitechef Kimi Nielsen. Dressurstævnet i Holland var en vigtig brik i de potentielle OL-rytteres forberedelse, og enkelte ryttere mangler OL kvalifikation. – Blandt de ryttere, som er tæt på udtagelse, mangler Andreas Helgstrand, Nanna Skodborg Merrald og Daniel Bachmann Andersen OL-kvalifikation, hvis de skal i spil til en OL-plads.

Rytterne har frem til den 21. juni til at få kvalifikationerne i hus, så der er endnu tid at løbe på. Ryttere, som havde deres kvalifikation på plads forud for OL i Tokyo i 2020, skal lave et, bekræftende resultat i 2020 eller 2021, for at opretholde kvalifikationen. – Vi var så heldige, at flere af vores ryttere opnåede dette ved stævnet i Herning i marts og på Vilhelmsborg i oktober sidste år, fortæller Kimi.

Aalborg har aflyst deres CDI-stævne, og det kommer naturligvis til at mangle i planlægningen. Men som Kimi understreger: – Får vi ikke styr på denne virus nu, så bliver der ikke noget OL, det er derfor den helt rigtige og ansvarlige beslutning, som FEI har truffet.

Danske heste i isolation
Flere danske ryttere har været til stævne i Spanien og resten af Europa, og lige nu arbejdes der på højttyk for at finde ud af, hvor de og deres heste er. Flere er på vej hjem. – Kører man hjem med sine heste nu, og kan man ikke isolere dem fra de øvrige heste i stalden, skal heste stalden/ridecenteret i 28 dages karantæne. Det er en særdeles aggressiv form for virus, så vi vil ikke have den ind herhjemme, fastslår elitechefen.

Hvorvidt rideforbundet vil aflyse nationale stævner i marts, er der endnu ikke taget stilling til. Der arbejdes på at få et overblik over situationen, også herhjemme, slutter Kimi Nielsen.

Man kan læse FEI’s udmelding HER