Skip to main content

Ulf Helgstrand: Vi tror på, at det her er vejen til at forløse dansk seniordressurs fulde potentiale

Dansk Ride Forbunds formand Ulf Helgstand sætter her flere ord på den nye elitesatsning
| admin

Der er under tre år til OL i Paris. Og selvom dressursporten har vist stor styrke internationalt, har Dansk Ride Forbund og Team Danmark stillet ekstra skarpt på en optimering af elite-setuppet. Det har betydet, at jobbet som landstræner for seniordressurrytterne er nedlagt og erstattet af et internationalt ekspertteam, samtidig med at stillingen som elitechef ligeledes nedlægges og erstattes af to elitesportschefer for henholdsvis dressur og springning – begge med direkte reference til forbundets direktør Morten Schram Rodtwitt.

Ulf Helgstrand uddyber: ”Vi er et lille forbund, sammenlignet med de største aktører i verden, og vi skal have mest muligt ud af de midler vi har, og støtten vi får fra Team Danmark. Når vi ser på, hvordan vi og andre nationer er organiseret omkring konkurrenceridningen, er langt de fleste ryttere i springning som dressur tilknyttet en egen træner. Denne træner er med til mesterskaber og internationale konkurrencer, som støtte for rytteren i forberedelsen til konkurrence.” Ulf Helgstrand fortsætter:

”Dermed er vores landstræner ikke landstræner, i samme forstand, som det kendes fra anden sport, men alene ansvarlig for udtagelse af holdet og som støtte til at give rytterne den optimale forberedelse mod mesterskaberne.”

Nyt elite-setup

Som en konsekvens af, at Kimi Nielsen opsagde sin stilling som elitechef, besluttede ledelsen i forbundet, at tiden var kommet til at revurdere hele elitekonceptet omkring seniorrytterne. Det er ikke muligt for en person at fungere som elitechef for både dressur og springning, og være i stand til at udvikle sporten optimalt og professionelt i begge discipliner.

”Derfor har vi valgt at opslå to stillinger som elitesportschef i hhv. springning og dressur. Vi er sikre på, vi får velegnede kandidater til begge stillinger, med ansvar for hver deres disciplin. I praksis betyder det, at elitesportschefen i dressur kommer til at fungere som holdleder for U25 og senior med ansvar for at sætte holdet til mesterskaber og planlægge international stævnedeltagelse sammen med rytterne, rytternes trænere og med sparring fra ekspertteamet” uddyber Ulf Helgstrand.

Samarbejdet med trænerne styrkes

Ulf Helgstrand fortsætter: ” Herudover vil vi styrke samarbejdet med de daglige trænere og rytterne gennem bl.a. inspirations- og træningssamlinger, og derfor har vi prioriteret at tilknytte flere internationale top-ressourcer i stedet for at fortsætte med en landstræner.”

Ulf Helgstrand erkender, at det er forståeligt, at mange har udtrykt undring over beslutningen, nu, hvor dansk dressursport aldrig har haft bedre resultater.

”Vi mener, at vi med dette koncept vil kunne optimere træningen og forberedelsen af rytterne endnu mere frem mod VM i Herning til næste år og OL i Paris i 2024,” udtaler Ulf Helgstrand.

Og han understreger, at Nathalie zu Sayn-Wittgenstein har haft en stor andel i den succes, som er skabt i et godt samarbejde mellem rytterne, hestejere, grooms og trænere, de senere år.

”Nathalies engagement og virker har fuldt ud været mere end tilfredsstillende i forhold til det set-up vi hidtil har sat op. Derfor ærgrer det mig meget, at hun har valgt ikke at være en del af den fremtidige elitesatsning i dressur, som en del af ekspertteamet omkring rytterne. Jeg respekterer hendes beslutning, og ønsker hende al det bedste, og tusind tak for det, hun har gjort for dansk dressur til dato,” slutter forbundets formand Ulf Helgstrand.

Læs også:

Nathalie: Det er trist! – Zibrasport Equest

Farvel til landstræner Nathalie zu Sayn-Wittgenstein – Zibrasport Equest