Skip to main content

Flere med handicap eller psykiske sårbarheder skal med i idrætsforeningerne

Flere med handicap eller psykiske sårbarheder skal med i idrætsforeningerne Siden 2018 har Bevæg dig for livet – Parasport og Idræt for Sindet arbejdet for at få flere mennesker med handicap eller psykiske vanskeligheder ind i de danske idrætsforeninger.
| admin

Mennesker med psykiske vanskeligheder eller handicap kan have stor glæde af fællesskabet, livskvaliteten og motionen i idrætsforeninger – men de finder sjældent derned af sig selv. Hvis man fx har social angst, kan det være uoverskueligt at gå ned i den lokale fodboldklub selv, eller hvis man sidder i kørestol, så kan det måske være svært at finde et hold, der passer.

Nu udvider og forlænger Parasport Danmark, DGI og Dansk Arbejder Idrætsforbund samarbejdet om Bevæg dig for livet – Parasport og Idræt for Sindet, hvor målet er at få flere kommuner til at prioritere en idrætsindsats for mennesker med handicap eller psykiske vanskeligheder, og at få idrætsforeninger til at rumme målgrupperne.

”Kommunerne og foreningerne har taget rigtig godt imod vores indsats, og med de begrænsede ressourcer vi har haft til det her projekt, så er det alligevel allerede blevet en succes. Mange kommunale forvaltninger har fået idrætten på dagsordenen, og derfor skal vi selvfølgelig også fortsætte arbejdet. Det ville være synd at stoppe, når vi er så tæt på målet – den skal også sparkes helt ind,” siger formand i Parasport Danmark John Petersson.

Nu i hele landet


I første omgang har projektet været koncentreret i 12 kommuner i DGI Nordjylland og DGI Sydøstjylland, men med den nye aftale har DGI valgt at udbrede indsatsen.

”Samarbejdet bidrager til mere mangfoldighed i vores idrætsforeninger. Og med samarbejdet understreger vi, at der naturligvis er plads til mennesker med et handicap og psykisk sårbarhed i foreningernes fællesskaber. De gode erfaringer, vi har fået i 12 kommuner, ønsker vi i DGI at udbrede til landets øvrige kommuner sammen med DAI og Parasport Danmark,” siger formand for DGI Charlotte Bach Thomassen.

Målet var i den første periode at få 10 kommuner involveret i samarbejdet, men det lykkedes at få aftaler med 12, og derudover har omkring 44 idrætsforeninger været involveret lokalt via forløb og events.

Organisationerne arbejder til daglig også selv med indsatser på områderne, men der er opstået en synergi i samarbejdet i Bevæg dig for livet, hvor kommuner og idrætsforeninger har fået tilbudt en meget bredere palette af initiativer.

”Samarbejdet i Bevæg dig for livet sparker døre ind til kommuner, som pludselig får øjnene op for alle gevinsterne ved idrætsforeninger – og netop den opgave er ellers en af de største udfordringer i hverdagen som forbund. Når vi går ud i fællesskab, så står vi stærkere – og det er hele filosofien i Bevæg dig for livet,” siger forbundsformand i DAI Peer Huniche.

Resultater fra samarbejdet i 2018-2021

  • 43 forløb eller tilbud med foreningsinvolvering – 545 deltagere 
  • 29 events og arrangementer – 1304 deltagere
  • 25 kurser/netværksmøder/workshops – 431 deltagere
  • Ca. 44 foreninger har været involveret