Grooms bør anerkendes og behandles godt
Grooms, eller hestepassere, er en helt grundlæggende del af sporten, især på internationalt niveau. En god groom betyder en sund og velfungerende hest, og mange grooms arbejder utrætteligt for ”deres” heste til stævner og hjemme i stalden. Deres arbejde er uvurderligt, og heldigvis bliver deres indsats anerkendt af langt de fleste ryttere i sporten. Udfordringen har dog været, at det langt fra er alle stævnearrangører, som vægter en god behandling af grooms højt. Det betyder, de må stå i lange køer sammen med publikum for at købe mad og kaffe, at de bor under kummerlige forhold, og må kæmpe med utidssvarende stævnestalde, som gør deres arbejde for at sikre hestens velbefindende endnu hårde.
Herning2022 – vi sætter baren højt
Allerede på et tidlidt tidspunkt i planlægningen af ECCO FEI World Championships i Herning tog arrangørerne og de ansatte en beslutning om, at der burde ske en opgradering af behandlingen af de mange grooms, som ville følge med hestene til verdensmesterskaberne.
Den beslutning faldt i høj grad i god jord hos FEI (det internationale rideforbund). Forbundet har haft fokus på dette de senere år, og har bl.a. indført en FEI Award, Cavalor FEI Best Groom pris, hvor Daniel Bachmann Andersens dygtige og dedikerede groom Lars Seefeld er blandt de 4 nominerede.
Læs mere: Lars Seefeld – FEI nomineret til bedste groom
“Grooms er en integreret del af hestefamilien, og som enhver atlet ved, bag hver glad hest er en glad grom!” udtalte Jens Trabjerg, CEO Sport på vegne af Herning2022, og han fortsatte: “Vi ønskede at sikre, at grooms bliver passet på, ikke kun med hensyn til mad og drikkevarer, men at deres arbejde og deres vigtige plads i ridesamfundet også bliver anerkendt.”
Rent praktisk betød det en særlig grooms lounge, hvor hestepasserne kunne slappe af sammen, og en restaurant til grooms, placeret tæt på staldene, der serverede særdeles god mad dagen igennem. Der var også mulighed for, at hestepasserne kunne tage maden med ”grap and go”, hvilket arrangørerne fik stor ros for af den nye organisation for grooms: IGA – International Grooms Association.
Anerkendelse på flere platforme
FEI havde også taget initiativet om større opmærksomhed på grooms videre, da samtlige grooms, ryttere og heste blev fotograferet inden første konkurrencedag i Herning, så deres navn og foto blev vist på storskærmen, når rytter og hest blev præsenteret. Desuden blev groomens navn skrevet på startlisten.
”Den største forskel, jeg lagde mærke til mellem dette og de andre mesterskaber, jeg har været til, var graden af anerkendelse groomene,” udtaler Jenny Ellis, der var IGA’s repræsentant i Herning, hun fortsætter: ”At se groomen navngivet på tv-grafikken og selvfølgelig i medaljeceremonierne var ikke bare opløftende, men en meget væsentlig ændring til det bedre. Uden grooms ingen stævner. Så ofte har vi bare været ’grooms’; Jeg har ikke noget problem med denne jobtitel, men det var fantastisk at se mere individuel anerkendelse. For første gang nogensinde ved et stort mesterskab gjorde de en reel indsats for at vise, hvilken holdindsats det er at nå til et mesterskab og inkluderede grooms i fejringen af succes. Arrangørerne involverede virkelig grooms i konkurrencen og festlighederne i stedet for, at de var en eftertanke.”
Efter VM i Herning har flere medier fulgt op på, hvordan arrangørerne i Herning arbejde for at gøre en positiv forskel også i forhold til behandlingen af grooms.