Skip to main content

Hesten ved ikke, hvorfor du klapper den!

De fleste rytteres første reaktion på en veludført øvelse eller et vel gennemført spring, er at klappe deres hest. Men hesten er bare ikke født til at forstå, hvorfor vi klapper den
| admin

Når ryttere entusiastisk klasker deres hest på halsen efter at have gennemført en springbane eller redet en dressurkonkurrence, så mener vi, at hesten forstår, den har lavet et veludført stykke arbejde. Heste bliver bare ikke født med den viden. Det er noget vi lære dem undervejs i deres uddannelse og samværet med mennesker. De lærer, at klap på halsen betyder ros, men kan de så lide det, eller giver det dem ubehag?

Klap eller klask?
Heste er ekstremt følsomme over for berøring. De kan mærke, når en flue sætter sig på pelsen. Og når det kommer til det rosende klap, spænder rytternes tilgang fra et let klap, til et ordentlig klask.
Et team af hesteforskere ved Nottingham Trent University satte sig for at undersøge effekterne af de rosende klap mod at gnubbe hesten på skulderen, når hestene blev redet eller håndteret.
Studiet var delt i to, hvor den første del blev udført under OL i London. Her observerede forskerne 16 ekvipager i Grand Prix dressur. De analyserede hvordan og hvornår rytterne klappede deres heste, og hvordan hestene reagerede på det.
Femten af de 16 ryttere klappede deres heste, og 12 af dem gjorde det i mere end et minut. En stor procentdel af hestene reagerede på rytterens klap. Den mest almindelige reaktion var, at hesten accelererede, nogle gange skriftede de fra skridt til trav. Det kan indikere, at hesten finder rytterens klap ubehagelig, eller de benyttede lejligheden til at accelerere fordi rytteren mistede tøjlekontakten og/eller lænede sig fremad, konkluderede forskerne.

Selv føl reagere positivt på at blive gnubbet på halsen, men de skal lære, at klap betyder ros.

Klappe eller gnubbe?
I den anden del af undersøgelsen blev en gruppe på fem velhåndterede rideskoleponyer og fem relativt uberørte heste fra et center, der redder misrøgtede heste, klappet eller gnubbet fire gange i 30 sekunder ad gangen. Undersøgelsen blev filmet, og hestens adfærdsmæssige reaktioner blev noteret.
Klap resulterede ikke i større adfærdsmæssig reaktion fra hestenes side. Men når hestene blev gnubbet på skulderen, så det ud til at være meget mere effektivt som belønning. Nogle heste sænkede deres hoved, vibrerede med overlæben og forsøge gensidigt pleje af den, som gnubbede hesten. Alle reaktioner, man kan observerer i positive interaktioner heste imellem.
Hesteforskerne konkluderede, at ryttere og trækkere bør tilskyndes til at gnubbe deres heste i stedet for at klappe dem som belønning. Tidligere undersøgelser har vist, at gnubber man hestene på skulderen, sænkes hestens puls, og derfor kan det bruges til at berolige hestene med, i stressede situationer. Ved at gnubbe i stedet for at klappe forbedre det også hest/menneske relationer, som fælles grooming gør det mellem heste.
Forskergruppe: Emily Hancock, Sarah Redgate og Carol Hall fra Nottingham Trent University.
Kilde: equinebehaviourist.co.uk