Skip to main content

Hestens ansigtsudtryk kan afsløre mange ting

Heste kan ikke grine eller græde for at vise, hvad de føler. I stedet er det muligt at aflæse hestens sindstilstand via dens udtryk – de forskellige nuancer kan ifølge Reiterrevue give information om smerte, angst eller stress.
| admin

Man kan se det i ansigtet. Når vi er trætte, triste, stressede, eftertænksomme eller lykkelige og tilfredse. Vores øjne, rynkerne i panden og omkring munden, læbernes form – alle disse ting er med til at afsløre, hvordan vi går og har det indeni.

Den der bruger tid på at studere hunden eller hestens ansigtsudtryk vil opdage, at det også forholder sig præcis sådan hos dem.

Ifølge det tyske magasin Reiterrevue er det muligt at se små ændringer i hestens ansigt, når dens humør skifter.

Ekspert i hesteadfærd Andrea Kutsch har sammen med sit team og gennem mange års forskningsarbejde defineret de vigtigste tegn, der gør det muligt for alle, der har noget med heste at gøre, at drage konklusioner om, hvad hesten føler: det såkaldte etogram.

Utrolig mimik

“Det består af mere end 170 illustrationer,” fastslår Kutsch og gør samtidig klart, at hestens mimik består af flere detaljer, end rytterne ofte tænker over. Det er dog forskelligt fra hest til hest, hvordan den udtrykker sit humør.

Derfor er forudsætningen for at kunne læse en hests ansigtsudtryk, at du kan genkende, hvad hestens neutrale look er. Det vil sige, de ansigtsudtryk, som hesten viser, når den er tilfreds – det vi kan kalde “den glade hest”.

“I denne tilstand er hesten afslappet, men stadig opmærksom. Det kan være, når den går på folden med sin kammerat. Eller når rytteren kommer og giver den gulerødder,” forklarer eksperten.

I et sådant øjeblik skal rytteren overvåge hestens ansigt. Her kan man nemlig se, hvordan dens øjneform er, om der er lidt hvidt at skue samt hvilke rynker, der er synlige i hestens ansigt. Har du styr på disse detaljer, så er det meget nemmere at genkende ændringer og derefter analysere dem.

Dansk dyrlæge er enig

Den danske dyrlæge og ph.d. Karina Gleerup har forsket i samme tematik, og hendes studie blev publiceret i tidsskriftet Veterinary Anesthesia and Analgesia for nogle år siden.

“Mange dyrlæger konstaterer, at dyr har ondt, uden at dyret viser klassiske tegn på smerter – og de kan jo ikke bare spørge dyrene.

Men mennesker er gode til at aflæse ansigtsudtryk, så det virkede som et godt sted at starte. Derfor fokuserede jeg på, om heste ændrer ansigtsudtryk, når de er i smerte ved at sammenligne ansigtsudtrykkene hos heste med og uden smerter,” fortalte hun i forbindelse med projektet til Videnskab.dk.

Hun arbejdede med de såkaldte fem Pain Face-tegn, som du kan læse mere om her.