Forskere: Bidløst er ikke altid bedre for hesten
Nogle ryttere mener, at det at ride bidløst er lig med en blidere ridning. Men mange bidløse hovedtøj er måske ikke mere behagelige for hesten end hovedtøj med bid.
Ifølge nylige undersøgelsesresultater kan pres på næseknoglerne under bidløse hovedtøj forårsage heste smerter og endda strukturelle skader, ligesom et for stramt næsebånd ville gøre.
“Når ryttere strammer tøjlerne, skal den samlede mængde kraft, de anvender, et sted hen, og det hele afhænger af, hvor du lægger det,” sagde Tracy Bye, MSc, fra University Center Bishop Burton, i Yorkshire, Storbritannien
“Trækket i tøjlerne er nogenlunde det samme, og det kan gå i biddet, på næseryggen eller på toppen af hovedet (nakken),” sagde hun. »Vi målte ikke tøjletrykket her, men vi så presset som følge af dette tryk, og vi kan ikke sige, at bidløse hovedtøj er bedre for hesten.”
Sammenligning af hoved- og nakkestillinger ved forskellige hovedtøj
Inspireret af en undersøgelse om næsebåndets stramhed hos konkurrenceheste, observerede Bye og hendes studerende Nina Robinson fem heste, der hver arbejdede med tre slags hovedtøj: Et hovedtøj med et almindeligt bid, et Cross-under bidløst hovedtøj og et bidløs hovedtøj med side-pull. De monterede næsebåndet i henhold til “to-finger”-reglen på hovedtøjet med bid og i henhold til producentens instruktioner for de to bidløse-hovedtøj. For cross-under betød det en fingers mellemrum, og for side-pull var det mindre end en finger.
Forskerne monterede tryksensorer under hvert hovedtøj, og hestene blev redet af samme rytter (for hver hest) i en arena i 30 minutter om dagen i tre dage i træk med hvert af de tre hovedtøjer.
De fandt ud af, at det gennemsnitlige tryk på næseryggen var 65% højere med et side-pull bidløst hovedtøj sammenlignet med et hovedtøj med bid. Med Cross-under bidløs hovedtøj var gennemsnitstrykket omkring 11% højere end med biddet. (Trykket her kunne måske være højere under kæben, men det undersøgte forskerne ikke.)
Peak preassure på næseknoglerne var 147% højere med side-pull og 109% højere med cross-under sammenlignet med hovedtøjet med bid. I alle tilfælde, inklusiv hovedtøjet med bid og næsebånd, var trykket nogle gange lige så højt som det anbefalede tryk til brug ved årepres i humanmedicin, sagde forskerne.
Det målte pres var ikke nødvendigvis skadeligt
Ved ridning med bidløse hovedtøj var presset særligt højt, men forårsagede ikke nødvendigvis skade, konkluderede forskerne.
“Dette er et pres, der potentielt kan være skadeligt for heste – men kun hvis de bibeholdes i en længere periode,” sagde Bye.
Forskerne bemærkede også, at hestene havde en tendens til at bære hovedet højere med nakken mere forlænget, når de blev redet med et Cross-under bidløst hovedtøj. En sådan position kan bidrage til rygsmerter og dårlig præstation, sagde de.
På trods af alle disse forskelle fandt de ingen signifikante ændringer i tøjletrækket blandt de tre hovedtøjstyper.
“Mange ryttere vælger bidløse hovedtøj i et forsøg på at overvinde træningsproblemer, der manifesterer sig som konfliktadfærd som reaktion på presset fra biddet,” sagde Bye. ”Intet udstyr er den eneste løsning på disse problemer, da trykket fra tøjlen ikke forsvinder, når du skifter hovedtøj; det flytter sig bare til andre ansigtsstrukturer. Den virkelige løsning skal være at uddanne ryttere – og støtte dem i at udvikle færdighederne til effektivt at kommunikere med deres heste. ”
Studiet, “Noseband and poll pressures underneath bitted and bitless bridles and the effects on equine locomotion,” blev udgivet i Journal of Veterinary Behavior’s Juli- august 2021.
Kilde: The Horse