Skip to main content

Hjælp min hest kan ikke synke!

Spiserørsforstoppelse hos heste kan have alvorlige konsekvenser, men du kan forebygge lidelsen. Har hesten haft spiserørsforstoppelse, er der noget du kan gøre for at forsøge at sikre, det ikke sker igen
| admin

Det Nordtyske hestehospital, Pferdeklinik Bargteheide har sat fokus på spiserørsforstoppelse i et opslag, hvor de advarer hesteejere mod at skære gulerødder, æbler og lignende i mindste stykker. ”Ejere, især ældre eller meget unge heste og ponyer, rapporterer ofte, at de skærer gulerødder, rødbeder eller æbler i stykker eller skiver, så de kan absorberes og tygges bedre. Desværre betyder de mindre stykker, at de tygges mindre og sandsynligvis sluges med det samme. Som et resultat sidder de bogstaveligt talt fast i halsen.”

Hvad sker der, når foderet sidder i halsen?
Spytafsondringen fortsætter, selv om hesten ikke kan synke sit spyt, og i værste fald kan hesten få foderblandet spyt ned i lungerne. Det kan få alvorlige følger. En langvarig forstoppelse hæmmer desuden blodtilførslen til spiserørets væv, der kan blive beskadiget eller porøst. Ethvert indgreb fra dyrlægen kræver stor forsigtighed.

Visse tilfælde af spiserørsforstoppelse opstår, hvis hesten slipper ud af boksen om natten og får mulighed for at spise store mængder foder i pilleform, som ikke er opblødt. Det kan så svulme op i hestens spiserør og lave en blokering

Spiserørsforstoppelse. På endoskopibilledet kan du se, hvordan et stykke rødbede har sat klemt sig fast i halsen. Pferdeklinik Bargteheide.

Hvorfor sker det?
En af forudsætningerne, for at hesten skal kunne tygge og synke sin mad ordentligt, er, at dens tænder er i god stand. Ved gentagne tilfælde af spiserørsforstoppelse, der ikke kan forklares af andre grunde, bør man lade dyrlægen kontrollere hestens mund og om muligt undersøge spiserøret ved en kikkertundersøgelse.

Den mest almindelige årsag til forstoppelsen er stress, hvis hesten f.eks. sættes ind i boksen efter en anstrengende præstation og samtidig både er ophidset og sulten. Når hesten er træt og stresset, vil mundens slimhinder ofte være tørre, og så kan tørt foder lettere sætte sig fast i spiserøret, hvis hesten spiser det for hurtigt.

Hvad kan man gøre?
Mange heste spiser langsommere, hvis den samlede fodermængde fordeles over et større antal måltider i løbet af døgnet. Hesten skal altid – også når den er ude – have adgang til friskt vand. Så kan det foder, den spiser, blive opblødt, sådan at det lettere glider gennem spiserøret. Undgå at fodre, når hesten lige har præsteret meget. Sørg for at hesten er kommet ned i hvilepuls og har fået mulighed for at drikke vand, før du fodrer den især efter konkurrencer eller hård træning. En hest, der skal transporteres hjem lige efter en afsluttet konkurrence eller hård træning, bør ikke have et fyldt hønet under transporten, da det udgør en risiko for spiserørsforstoppelse. Du kan også forebygge spiserørsforstoppelse ved at lægge store sten i krybben, så det tager lidt længere tid for hesten at spise.

Kilde: Agria Dyreforsikring og Pferdeklinik Bargteheide