Skip to main content

Hvad er Dansk Varmblods Egnethedstest?

Lige nu er avlsforbundet Dansk Varmblod i fuld gang med at afvikle ”Egnethedstester” rundt om i landet. De første to har fundet sted i weekenden, og flere venter de kommende uger, men hvad er det egentlig for en test?
| admin

Dansk Varmblod afviklede sin først egnethedstest i 1982. Navnet på testen stammer fra formålsparagraffen: Formålet er at afprøve hesten i springning eller dressur, for herved at undersøge dens egnethed og kvalitet i pågældende disciplin.

Testen er åben for 4-årige heste, registreret i Dansk Varmblod. Det betyder, at testen er åben for hopper, vallakker og hingste, der ikke har avlsgodkendelse på tilmedlingstidspunktet. Hingste, der er godkendt til afprøvning, kan deltage i Egnethedstesten udenfor konkurrence, da resultaterne fra deltagelse i Egnethedstesten og Unghestechampionatet kan indgå som et led i deres afprøvning.

Bedømmelsen i praksis

Springhestene bedømmes i springning med egen rytter på en bane bestående af 7 forhindringer på max 100 cm. Dommerne giver karakterer for: teknik, galop, ridelighed og kapacitet.
Dressurhestene bedømmes i gangarter med egen rytter og rider på dommerens anvisninger i ca. 10 minutter, og der er to heste på banen ad gangen. Dommerne giver karakterer for: skridt, trav, galop, ridelighed og kapacitet.

Dommernes karakterer følges af en kommentering i begge discipliner.

Læs mere om reglerne for Dansk Varmblods Egnethedstester: Regler (varmblod.dk)

Hvem kommer i finalen?

Resultaterne ved Egnethedstesten kan kvalificere hesten til finaledeltagelse ved Dansk Varmblods Unghestechampionat for 5-årige heste (marts 2023). Blandt de startende heste udtages, efter egnethedstesternes afslutning, 50 dressurheste og 40 springheste samt 10 reserveheste i hver disciplin. Eventuelle heste fra Norge udtages udover dette antal. Hestene udtages efter antal point, rækkefølge opnået på Landsplan. Unghestechampionatet afvikles under Dansk Varmblods hingstekåring i marts. Her bedømmes hestene på ny, og desuden rides de og bedømmes af en testrytter.

Valerie B og Anne Mette Strandby ved Championatsfinalerne. Foto: Zibrasport Equest

Årets hoppe vandt på Vilhelmsborg

Guldmedaljehoppen Valerie B e.  Revolution x Blue Hors Zack  opdr. Karin og Peer Guldbrandsen går fra den ene toppræstation til den næste. Midt i oktober vandt hun finalen i PAVO og DRF’s Championater for 4-års heste på Blue Hors sammen med Anne Mette Strandby og nu sejrede hun suverænt i årets første Egnethedstest i dressur presented by Blue Hors i region 5 på Vilhelmsborg. Det blev til hele 940 points med 10 for trav og 9,5 for galop, ridelighed og kapacitet samt 8,5 for skridt.

Sune Graarup Damgaard red Ladegaard’s Quick Step e. Blue Hors Quintana x Come Back II opdr. Jørn L Christoffersen ind på andenpladsen med 860 points med bl.a. 9 for galop og kapacitet.

Susanne Barnow kom ind på 3. pladsen med SK Farnello e. Blue Hors Farell x Akinos opdr. Susanne Bastrup Kastbjerg med 840 points og et 9-tal for ridelighed.

Dommer på Vilhelmsborg var Bjarne Nielsen og Vicky Nortvig, de er gennemgående dommere i dressurbedømmelserne.

Resultaterne fra Vilhelmsborg: Egnethedstest Region 5 Vilhelsmborg (equipe.com)

Nørremøllehøjs Silver Light redet af Maria Bjørnkjær Asferg ved championatsfinalerne. Foto: Zibrasport Equest

Godkendt hingst vandt på Stutteri Ask

Stutteri Ask var vært for Dansk Varmblod region 3’s Egnethedstest i springning presented by Dansk Hesteforsikring. Vinder blev den tidligere avlsgodkendte hingst Nørremøllehøjs Silver Light e. Silvaner D.C. x Candillo opdr. Christina Møller og Uve Thomsen redet af Maria Bjørnkjær Asferg til 862,5 med 9 for teknik og kapacitet. Samme sum opnåede Søren Møller Rohde med Cibelle Ask e. CiCi Senjor Ask x Favorit Ask opdrættet på Stutteri Ask og der blev givet et 8-tal for galop.

Ida Mundberg red sit eget opdræt ind på 3. pladsen, Mundbergs Electric Boogie e. Eldorado van de Zeshoek x Loran til 837,5 points med 8,5 for kapacitet, galop og ridelighed.

Hestene blev bedømt af Johnny Hansen og Signe Wiese, og ved de efterfølgende ET i springning vil Bo K. Møller og Johnny Hansen være gennemgående dommere.

Resultaterne fra Stutteri Ask: DV Egnethedstest Spring Stutteri Ask (equipe.com)

Hvor kan jeg se Egnethedstester?

Dansk Varmblod afvikler flere Egnethedstester rundt omkring i landet i november måned:

6. november – region 6 Ikast Ridecenter i springning

12. november – region 7 Brønderslev Rideklub i dressur

19. november – region 2 Riders Cup springning og dressur

20. november – region 4 Billund Rideklub i dressur

Se mere om Dansk Varmblods Egnethedstest