Skip to main content

Kværke får kæmpe konsekvenser for Silkeborg Rideklub

Daglig leder Josephine Knudsen fortæller, at flere heste er ramt af kværke, og Jysk Rideuge dermed er aflyst, fordi klubben er i karantæne.
| admin

Vi skal helt tilbage til begyndelsen af maj, hvor en hest opstaldet på Silkeborg Rideklub begyndte at vise tegn på sygdommen kværke.

Personalet udviste ansvarlighed og valgte at isolere hesten, selv om den endnu ikke havde fået en diagnose af dyrlægen.

“Vi flyttede den i en stald for sig selv med det samme. Det gjorde vi faktisk inden, vi vidste, hvad den fejlede. Nabohesten kom med i isolation, fordi de havde været i så tæt kontakt.

Efter fire dage fik vi svar på, at den omtalte hest var ramt af kværke. Den var syg i godt og vel 14 dage,” husker daglig leder Josephine Knudsen.

I slutningen af maj var hesten heldigvis fri for symptomer, og rideklubben havde ikke haft andre syge heste, hvilket betød, at de igen kunne åbne.

Kort tids glæde

“Men fire dage efter stod der igen en syg hest med samme symptomer,” fortæller Josephine, der straks igangsatte initiativer for at stoppe sygdommen i at sprede sig.

“Jeg sagde til alle mine ryttere, at de skulle blive hjemme fra stævner. Alle rytter meldte selvfølgelig fra til stævner. Og det var klogt for efter nogle dage, var vi slet ikke i tvivl om, at den hest desværre også har kværke. Det samme havde nabohesten.”

Silkeborg Rideklub befinder sig i karantæne lige nu, og det har haft den konsekvens, at den traditionsrige Jysk Rideuge er aflyst. Sidste år blev stævnet ikke til noget på grund af Covid-19, men i 2021 skyldes det altså kværke.

Stævnet aflyst igen

“Pt har vi to heste med bylder og to heste med feber. Og så har vi haft heste med lidt let hoste.

Vi har seks stalde, men det er kun én af staldene, der er sygdomsramt. Konsekvenserne er, at vi har nogle ryttere, der ikke kan komme til undervisning, fordi vi er i karantæne, og så har vi været nødt til at aflyse Jysk Rideuge.
Det er en kæmpe indtægtskilde for os. Det kommer vi til at mærke, fordi alting allerede er stramt på grund af corona.”

Heldigvis er der også optimisme at spore i stemmen på den daglige leder.

“Vi har ikke haft nye sygdomstilfælde de seneste fem dage. Så jeg tror og håber, vi er på rette vej. Vi holder karantænen 21 dage efter sidste syge hest. Better safe than sorry.

Derudover har vi allerede sprit i alle stalde på grund af corona, så vi forsøger virkelig at forhindre kværken i at sprede sig yderligere. Vi gør alt, hvad der muligt.”

Se indslaget om Silkeborg Rideklub fra TV Midtvest

Hvad er kværke?

Kværke er en bakteriel infektion i de øverste luftveje –med den helt specifikke bakterie der hedder Streptococcus equi  Det medfører, at der dannes bylder i de lymfeknuder, som ligger mellem kæbegrenene og dem bag svælget, og til tider i andre lymfeknuder. Kværke er en meget smitsom sygdom hos heste.

Symptomerne er:

  • Høj feber, op til 40° er ikke unormalt. Feberen er vedvarende gennem flere dage
  • Der ses tegn på halsbetændelse; hesten er øm i svælget og kan have synkebesvær og dermed nedsat æde- og drikkelyst. Den er stille og står og hænger.
  • Efter få dage ses gult, tykt flåd fra næsen
  • Lymfeknuderne mellem kæbegrenene hæver, fordi der dannes bylder i dem
  • Nogle gange åbnes lymfeknuderne spontant, således at betændelsen får frit afløb

Kilde: Netdyredoktor