Skip to main content

Kyra Kyrklund: For mig er vægten den vigtigste hjælp

”Jeg siger bare wow! Det er helt fantastisk,” udtaler den tidligere verdensetter i springning, Peder Fredricson, der red clinic for Kyra Kyrklund på sin danske hest, og han var klar til at få mange flere input til daglig træning af den erfarne dressurtræner.
| admin

Finske Kyra Kyrklund er en af verdens absolut mest eftertragtede dressurtrænere. Med en imponerende meritliste som blandt andet inkluderer sølv ved VM i Stockholm i 1990 og sejr i FEI World Cup finalen i 1991 begge gange på den danske varmblodshingst Matador e. May Sherif. Hun har været eller er træner for nogle af verdens mest succesfulde dressurryttere som svenske Jan Brink, den tidligere danske landstræner Nathalie zu Sayn-Wittgenstein og de to træner nu verdensranglistens nr. 2 Cathrine Laudrup-Dufour.

Kyra Kyrklund har en baggrund som springrytter, og træner for succesfulde finske springryttere, og under Jönköbing Horse Show gav hun en clinic, hvor bl.a. den tidligere verdensetter i springning, Peder Fredricson red med på sin danske varmblods-hoppe Raadbjerg’s Bahia e. Baloubet du Rouet/Coronado II (opdr.: Toni A. Paust). Og hvad kan en springrytter så lære af en dressur toptræner? En hel del, skulle det vise sig.

Peder arbejder i skridt

Kyra Kyrklund indledte med at anerkende, at Peders nysgerrighed havde gjort ham åben for at deltage i clinicen ved Jönköping Horse Show. Og så gik hun ellers i gang med at instruere EM-guldvinderen med en øvelse, som hun selv syntes er fantastisk god.

”Det, vi skal i gang med, er en øvelse, som jeg synes er fantastisk god.”

Kyra lader Peder skridte og bruge sin vægt til at kontrollere hesten. Hun minder ham om også at bruge sit blik, se indad, når han vender indad i volten.

”Det er en glimrende øvelse at starte med, der gør hesten følsom over for vægthjælpemidlerne.”

Hun lader også Peder ride let og regulere tempoet med sin vægt.

Man taler normalt om at bruge sædet, men for mig er vægten den vigtigste hjæ

Kyra Kyrklund

”Man taler normalt om at bruge sædet, men for mig er vægten den vigtigste hjælp. Jeg kan bruge min vægt på forskellige måder, men jeg kan ikke bruge mit sæde.”

Kyra er god til at bruge billedsprog til at forklare, hvad hun mener. Hun forklarer: ”Hvis du forestiller dig, du har en badebold, som du støder op og ned fra jorden til din hånd,” beskriver Kyra og fortsætter: ”Når den springer op, følger du med, med hånden. Når den kommer ned til jorden, får den energi opad igen. Men hvis jeg møder bolden for tidligt, holder den op med at hoppe. Det samme gælder hestens ryg, hvis rytteren møder den for tidligt holder den op med at ”hoppe”.

Se Peder og Bahia i konkurrence

Påvirker tempoet

”Jeg vil gerne vise, hvordan man kan påvirke tempoet. For at kunne få dette bounce, skal du turde lette dig fra sadlen. Her ser man ofte ryttere sidde, lidt for langt tilbage, lidt for dybt.”

”Jeg vil have, at du sidder lidt, så du løfter hesten op! Dette kræver meget balance. Uden at bruge schenklerne rejser du dig op i letridning, men lidt hurtigere, end hestens takt. Det er dig, der beslutter, at du vil trave hurtigere uden at øge skridtlængden. Ofte tænker man slet ikke over, at man kan gøre dette med sin egen vægt.”

Det samme skal Peder så i galop.

”I springryttere rider ofte lidt som letridning i galop. Du kan lande lidt mere kvikt i sadlen for at få en lidt smidigere galop, påvirke tempoet.”

Herefter bliver Peder igen bedt om at arbejde med hesten i skridt.

”Det er godt at arbejde hesten i skridt i stedet for at ødelægge trav og galop,” siger Kyra halvt i spøg. Peder bliver bedt om at skridte helt kort, ved at bruge sin vægt og uden at bremse i tøjlen konstant.

Kyra ser den korte skridt, som en vigtig øvelse, som også udfordrer hesten.

”Det er meget nemmere for hesten at tage lange skridt.”

Endelig arbejder de igen i galop. ”Tænk, at du skal forsøge at få galoppen så kort som muligt.”

Ligeudretning

Kyra beskriver hesten som bestående af forskellige poser, som skal være på linje. ”Går bagdelen ind, især i galop, er det meget svært at skubbe den ud igen. Du skal have fat i den udvendige side først. Hvis hesten skubber bagparten ud, skal jeg bruge mit udvendige ben som en lille hammer for at slå den ind igen.”

Kyra beskriver, hvordan man laver mere effektive vendinger – hvilket er vigtigt for en springrytter.

”Hvis du kan komme igennem et hjørne med samling, har du meget mere energi i hesten. Hvis det er sådan, at vender halsen ud af volten, kan du bruge den udvendige schenkel lidt mere og passe på, at du ikke selv hænger ud til udvendig side.”

”Så snart en del af hesten ”flyder ud” og ikke er ligeudrettet, vil hesten ikke kunne bruge kraften i bagbenene på samme måde, du får ikke den elasticitet, du ønsker.”

Bagefter var Peder Fredricson lyrisk over seancen:

”Bare denne første øvelse med skridt og eget sæde. Det var en utrolig følelse, hvordan man kan få hesten til at arbejde rigtigt.

Læs hele artiklen på www.ridenews.se