Skip to main content

Pumper jern og vinder guld

Ben Maher vandt individuelt guld i springning ved OL i Tokyo, og han afslører overfor FEI, at det fysiske fokus hjalp ham til at blive olympisk mester
| admin

Ben Mahers, 38 år utrolige liv er bygget på talent, ambitioner og evnen til at håndtere presset og om at få det bedste ud af den mest fantastiske hest i verden.
Mahers sejr i Tokyo gav Storbritannien deres femte OL-medalje i ridesporten ved disse lege, det samme antal, som de opnåede på hjemmebanen i London i 2012, hvor Maher var på det guldvindende hold.

Ikke fra en ridebaggrund

Ben Maher har redet siden han var 8 år. ”Jeg kommer ikke fra en ridebaggrund. Jeg så mange af rytterne ride, da jeg var barn, 10 eller 11 år, hjemme foran Tv’et og udsendelser fra Olympia eller Hickstead, og jeg prøvede at lære af dem, fortæller han. Han giver hesten Explotion, den største del af æren for guldmedaljen, ”Men jeg har personer derhjemme, som har stået bag mig i 10-15 år.”

Corma Kenny (Ben’s groom) kom til ham fra Irland, da han var 16 år. ”Han er vokset op sammen med mig, og han er en stor del af dette øjeblik. Min familie, min forlovede, der er så mange, som har bidraget til at gøre dette muligt, ” understreger Ben Maher.
Han og hans forlovede Sophie Gracida skal giftes, som han sagde: ”Jeg ved ikke, hvor jeg er mest under pres, her eller når jeg skal giftes.”

Måske husker nogle ham for sølvmedaljen ved EM i Herning i 2013, men han har andre medaljer i skabet, og store Grand Prix-sejre.

”Jeg er forudindtaget, men jeg tror, jeg sidder på den bedste hest. Han er en utrolig hest, og jeg er meget heldig at kunne ride ham.” understregede Maher efter sejren.

Opereret i ryggen

Foruden de mange timer Ben har brugt i sadlen, som forberedelse til OL, har han også tilbragt enorme mængder tid i gymnastiksalen. For efter rygoperation i 2020 var restitution og fitness nøglen til hans olympiske drøm. Han forklarer: “Jeg føler mig yngre, end jeg sandsynligvis er. Dette er mine fjerde olympiske lege, og det gør mig til den ældste på holdet her. Jeg tror ikke, at min karriere nogensinde har været i fare. Det var en planlagt operation, jeg havde et fantastisk team af læger. Jeg var i gymnastiksalen i næsten 12 uger med en fyr ved navn Ed i Amerika. Han fik mig fit en uge efter operationen, og derefter fortsatte jeg med fysioterapeut Jenny på Zoom-opkald.”

”Det er ikke typisk for vores sport at træne og virkelig prøve at genoptræne musklerne,” erkender Maher, men fordi han ikke var i stand til at gå og tage sko på og lave normale hverdagsting, kom han i gang med den fysiske træning.

“Jeg har været i fitnesscentret og arbejdet hårdt hver dag, nogle gange to gange om dagen. Vi havde plakater på væggen af atleter, der har vundet ting, og det inspirerede mig.”

Ben Maher og Explotion W på vej mod guldet. Foto: www.sportfotos-lafrentz.de

Fitness gjorde en forskel i Tokyo

Med Tokyos varme og fugtige klima og en bane med ikke mindre end 17 spring i første runde, har den ekstra kondition og styrke uden tvivl betalt sig, i forhold til at være stærk og kunne sidde stille i sadlen.

Selvom Maher fortæller, han havde en plan med sin omspringning i den individuelle finale, så red han banen alene på instinkt, da det kom til stykket.

”Jeg husker ikke rigtig noget af det, for at være ærlig. Jeg er erfaren nu, og har prøvet meget, men bare ikke lige noget som dette her tidligere.” Ben Maher forklarer, at der altid er et element af held involveret, når man rider en omspringning, men hans hest er en helt utrolig hurtig hest, og han har gået mange omspringninger tidligere.

Om Ben Maher står med dobbelt guld på lørdag sammen med det Engelske team? Ja det kan kun fremtiden vise.