Skip to main content

Sådan får du en varm hest til at acceptere dine schenkler

Hvad gør du, hvis din hest er en af dem, der galoperer frem, så snart du lægger benet til? Bare rolig, der findes heldigvis måder at få den til at acceptere hjælperne.
| admin

Har du først fået tjek på, hvordan du bruger hjælperne korrekt, så vil du sikkert blive glad for din hests ekstra energi. Mange ryttere kan godt lide en varm hest, fordi det altid er nemmere at ride med energi end at skabe energi.

Rider du på en doven hest, så er målet at få den til at reagere på benet med det samme. Med varme heste handler det mere om at få din hest til at indse, at den ikke kan løbe væk fra benet.

Beslut dig for at være modig

Første step går ud på, at du rent faktisk sætter benet på. Du kan ikke bare ride rundt uden brug af schenkel, for det vil gøre det umuligt at få hesten til at forstå hjælperne, når du f.eks skal til at samle den mere – din hest vil simpelthen løbe fremad. I stedet skal hesten forstå konceptet med at reagere for schenklen ved, at rytteren øger engagementet og samspillet med kontakten.

Så vær modig og lov dig selv, at du rent faktisk vil bruge din schenkel, så din hest reagerer korrekt på hjælperne. Der findes flere måder, du kan opnå dette:

 1. Schenkelvigning

Schenkelvigning tvinger dig til at bruge dit ben, og kan introduceres selv til urutinerede heste. Selv dem, der ikke har været redet så længe kan prøve kræfter med øvelsen i skridt. Schenkelvigning giver hesten en ide om, at brug af schenklen ikke udelukkende betyder “gå hurtigere”, men kan betyde “gå sidelæns” eller “aktivere bagbenet mere.”

 2. Lang og dyb 

En anden vigtig del af at få din hest til at acceptere dit ben er at få den til at slappe af og tage kontakten. At ride hesten lang og afslappet kan ofte bruges til at opnå dette. Især hvis det drejer sig om opvarmning af meget varme heste. Det skyldes, at fokus her er på rytme og afslapning, hvilket hjælper hesten til at arbejde i dens egen rytme, hvor den ligeledes er mest i balance. 

3. Bøjning, form og retning

Hvad er nødvendigt for rytteren at gøre, hvis hesten skal ændre bøjning eller kontakten på tøjlen skal skifte? Benet skal i brug!

Rid grundlæggende figurer som slangegang og volter i varierende størrelse kan hjælpe din hest til at falde til ro, og de konstante ændringer af bøjning og retning kan “narre” den til at acceptere benet, fordi de ikke fokuserer på det.

 4. Overgange 

Det er bare et faktum, at overgange er nøglen til næsten alt. De gør dovne heste skarpere, svage heste stærkere, ubalancerede heste mere afbalancerede og, ja, hjælper varme heste med at acceptere dit ben.

Normalt er de mest effektive overgange mellem parade, skridt og trav – især på unge heste. De hjælper med at lære dem om balance, tålmodighed og afspændthed, samtidig med at de er gode til at få din hest til at aktivere bagbenet og forstå konceptet med at arbejde mellem hånd og ben.

Kilde: FEI

Denne artikel er første gang bragt i december 2021